Itt van 2019 első téli gumi tesztje

A német Auto motor und sport (AMS) az egyre népszerűbb városi terepjárók, vagyis SUV-ok (Sport Utility Vehicle) téli gumijait tesztelték. A 11 márka versenyében a Falken megelőzte a Pirellit és a Nokiant is.

A SUV-ok Magyarországon is a kedvenc autók közé tartoznak, a statisztikák szerint 2019 első felében is ebből adtak el a legtöbbet. Már csak ezért is érdekes az AMS tesztje, amely még a tél beköszönte előtt vizsgált meg 11 különböző márkájú, 215/55 R 17 méretű téli gumit.

A tesztautó ezúttal egy Volkswagen T-Roc volt, ami szintén nem véletlen: az AMS direkt SUV-on szerette volna tesztelni a téli gumikat, amely csak elsőkerék meghajtással bír. Ez főleg a személyautóknál, a középkategóriáig jellemző meghajtási mód, de azért is esett erre a VW-re a választás, hogy egy olyan városi terepjárón mutassák meg a gumik, hogy mit tudnak, amelyek a leginkább elterjedtek az autósok körében.

Hol lehet téli gumit tesztelni szeptemberben?

Európa nagy részén szeptemberben még az utolsó meleg napokat élvezhetjük, ezért joggal merülhet fel a kérdés: mégis hol lehet érdemben téli gumikat tesztelni?

Az AMS Finnországot választotta, az északi sarkkörtől északra találtak olyan körülményeket, amelyek alkalmasak arra, hogy már szeptemberben is hasznos téli gumi teszteket lehessen végezni.

Hó, fagy, nedvesség, ezek mind kellenek ahhoz, hogy olyan terhelésnek vessék alá a téli gumiabroncsokat, amelyekkel télen bármelyik autós találkozhat.

A jók és a legjobb

Az abszolút tesztgyőztes ezúttal a Goodyer UltraGrip Performance Plus mintázatú gumiabroncsa lett, de a Bridgestone Blizzak LM005 is jól szerepelt.

Nem sokkal maradt le a legjobbaktól a Falken Eurowinter HS01 és a Toyo Snowprox S954 sem. A Falken téli guminál az autós szaklap tesztje megmutatta, hogy havas környezetben jól teljesít, ezért – akárcsak a Toyo – jó minősítést kapott. A Falken kimondottan jól szerepelt az aquaplaning teszteken, amelyek során azt vizsgálták, hogy a kerekek felúszása esetén, hogy teljesít az autógumi.

Ez különösen érdekes lehet a magyar utakat ismerve, ahol gyakran találkozhatunk úthibákból adódó vízfoltokkal. Ilyenkor, vagy abban az esetben, ha a kamionok, vagy az autóbuszok a saját autónk alá verik a vizet, nagyon fontos, hogy a gumi profilcsatornája megfelelően vezesse el a nedvességet. Máskülönben az autó akár kormányozhatatlanná is válhat, ezeken a teszteken pedig a legjobbak között végzett a Falken téli gumiabroncsa.

A téli gumiabroncsok összesített rangsor az AMS tesztjén

  1. Goodyear Ultragrip Performance Plus
  2. Bridgestone Blizzak LM005
  3. Vredestein Wintrac Pro
  4. Continental TS 850 P
  5. Michelin Alpin 6
  6. Hankook i*cept evo²
  7. Falken Eurowinter HS01
  8. Toyo Snowprox S954
  9. Pirelli Winter Sottozero 3
  10. Giti Winter W1
  11. Nokian WR Snowproof

Vélemény, hozzászólás?