Kamera a fedélzeten

A dash cam egy szélvédőre rögzíthető fedélzeti kamera, amely mindent felvesz, ami a kocsi orra előtt (vagy akár mögötte) történik. Baleset esetén „független szemtanúként” szolgálhatja az autóst, bár a biztosítóknak egyelőre nem kötelező elfogadniuk a felvételeket.

A legtöbb fedélzeti kamera parkoló üzemmódba állítható: ilyenkor rögzíti, ha bármi történik az autóval, és eltántoríthatja a bűncselekménytől a tolvajokat és a rongálókat, miközben nem tartózkodunk a járműben.

Hogyan működik

Annak megértéséhez, miben különbözik a kifejezetten erre a célra készült fedélzeti kamera az általános célú eszközöktől, fontos ismernünk az előbbi működési elvét. Az általános célú felvevőeszközökkel ellentétben a fedélzeti kamerák leegyszerűsített kialakításúak, és rendszerint hiányzik róluk minden olyan extra, mint a bekapcsológomb vagy a felvételi beállítások szabályzói. Mindössze három részből áll: egy videokamerából, egy integrált tápegységből, illetve egy beépített vagy kivehető adattárolóból. A ki- és bekapcsoló gomb nélküli fedélzeti kamerát általában egy olyan áramkörre kötik rá, amely kizárólag olyankor táplálja, amikor a gyújtás indítás vagy menet állásban van, ám akkor folyamatosan rögzít, háromperces ciklusokban, egy mikro SD-kártyára. Vagyis ezt a lecsupaszított eszközt arra tervezték, hogy bekapcsoljon és felvételt készítsen, valahányszor használatba veszik az autót – a vezetőnek pedig semmit sem kell tennie vagy  beállítania ehhez.

Érdemes-e beszereltetnünk?

A fedélzeti kamerák használata számos előnnyel járhat, például megőrizheti a káreseménymentességi bónuszunkat, védelmet nyújt parkoló üzemmódban, hasznos bizonyítékkal szolgálhat bűntények és balesetek esetén, gyorsabban elrendezhetők a káreseményeket illető viták és óvatosabb vezetésre ösztönözhet. Sokszor felmerülő kérdés azonban, vajon törvényes-e a kamera használata.

Amennyiben nem akadályozza a vezetőt a kilátásban, és nem sérti mások személyiségi jogait, a törvény nem tiltja a használatát. Aki taxit vagy más bérgépjárművet vezet, annak azonban ki kell kapcsolnia a hangfelvétel funkciót, mert mások beszélgetésének rögzítése tilos.

Technikai tudnivalók

A felvételek mikro SD-kártyára kerülnek. Amikor a memóriakártya megtelik, a kamera automatikusan újrakezdi a ciklust, és a legrégebben rögzített 3 percet írja felül. A felvételeket átmásolhatjuk számítógépre, telefonra vagy táblagépre. A dash cameket az ütközési erőhatásokat érzékelő szenzorokkal szerelik fel. Baleset esetén minden addig készült felvételt elment, amelyeket automatikusan „zárol” az eszköz, hogy ne lehessen felülírni őket. Mivel a kamera éjszaka is rögzíti a felvételt, egy márkásabb fedélzeti kamera WDR és HDR funkciója sokat javít a sötétben készült film élességén és minőségén. Aki sokat vezet éjszaka, annak javasolt olyan kamerát választania, amelyet a legújabb Sony EXMOR érzékelőkkel szereltek fel.

Fontos részlet, hogy a fedélzeti kamera parkolás közben is használható. Ha olyankor is szeretnénk felvételt készíteni, amikor nem vezetünk, a fedélzeti kamerát állandó áramforráshoz kell kötni, vagy saját akkumulátorról kell működtetni, amennyiben intelligens parkoló üzemmódba állítható. Némelyik modellnél választható az intelligens parkoló üzemmód, ami annyit jelent, hogy nem szükséges az autó akkumulátorához csatlakoztatni az eszközt ahhoz, hogy parkolás közben felvételt készítsen. Ezek a modellek érzékelik, ha az autót valami meglöki, és attól a pillanattól fogva automatikusan felvételt készítenek. 

Borítókép: Photo by Golnar sabzpoush rashidi from Pexels

Vélemény, hozzászólás?