Téli gumi teszt – egy szinten a Falken és a Michelin!

Az ADAC az ÖAMTC-vel karöltve idén is alaposan megvizsgálta a téli gumiabroncsokat, hogy kiderüljön melyek a legjobb alternatívák, ha valaki új téli gumit szeretne venni. A különböző mintázatok versengését ezúttal a Dunlop nyerte, de voltak bőven meglepetések a legfrissebb téli autógumi teszten.

A felelős autósok keresik azokat a teszteket, amelyek utat mutatnak és segítenek eldönteni, hogy milyen téli gumival vágjanak neki a soron következő télnek. A döntést segítik különböző szakmai szervezetek tesztjei, ezek közül is minden évben az egyik legjobban várt az ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club), vagy a német autószövetség vizsgálatának eredményei.

A szakemberek a kisautók és a kisteherautók gumiabroncsait vizsgálták, de az utóbbi eredmények annyira lehangolóak voltak, hogy azon még a németek is meglepődtek. A kisteherautókra való méreteket tekintve csupán a Continental, a Pirelli és a Michelin vizsgált abroncsai kaptak „jó” minősítést, de többen teljesen „elcsúsztak” a teszten.

Sokkal bíztatóbb eredmények születtek a 185/65 R15 T kategóriában, a jellemzően kisebb személyautókra való téli gumikat egy tűzpiros VW Polo segítségével tesztelték. Összesen 16 gumiabroncsot vizsgáltak meg az ADAC/ÖAMTC szakemberei, és bár az élen nem voltak nagy meglepetések, az mindenképp figyelemre méltó, hogy a középmezőnyben azonos eredménnyel végzet a Falken Eurowinter HS01 mintájú gumija és a Michelin Alpin A4-ese.

ADAC/ÖAMTC 2019 TOP10 – 185/65 R15 T kategória:

  1. Dunlop Winter Response 2
  2. Kleber Krisalp HP 3
  3. Pirelli Cintauro Winter
  4. Continental WinterContact TS860
  5. Hankook Winter i*cept RS2
  6. Michelin Alpin A4
  7. Falken Eurowinter HS01
  8. Vredestein Snowtrac 5
  9. Goodyear UltraGrip 9
  10. Nokian WR D4

Az ADAC legújabb téli gumi tesztjéről videó is készült:

Vélemény, hozzászólás?