Spórolós vezetés

Ön figyelemmel követi autója fogyasztási adatait? Vajon tényleg megtérül az üzemanyag-takarékos vezetés? Határozott igen a válasz, hisz nemcsak kevesebb lesz a havi benzinköltség, a környezetünket is kevésbé terheljük.  Nézzük, mit tehetünk mindennapi útjaink során az alacsonyabb fogyasztásért! 

Haladjunk egyenletesebben! 

Minél kevesebb az intenzív gyorsítás és fékezés, annál kevésbé szomjas az autónk. Ha tudatosabban figyeljük a forgalmat, és próbáljuk felvenni annak könnyed ritmusát, akkor sokkal kevésbé lesz darabos előrejutásunk. Egy egyszerű, képzeletbeli játékkal könnyen begyakorolható az egyenletes vezetés technikája. Képzeljük azt, hogy egy igen előkelő és fontos utas kért meg minket, vigyük el úti céljához. Érezzük, hogy nem lenne célszerű totyorogni, ugyanakkor az sem lenne kellemes számára, ha vadul cikáznánk, üvöltésig húzatnánk a motort egy-egy sebességfokozatban, és közben még nagyokat fékeznénk is. A kulcs a minél lágyabb, de azért kellően dinamikus haladás

Ne rohanjunk feleslegesen! 

A sebesség növelésével négyzetesen nő a légellenállás, ez pedig a fogyasztást negatívan befolyásolja. Autópályán – a Budapest–Siófok távolságot példaként említve – egy kellemes 120 km/órás tempóhoz képest a 140 km/órás, szabályokat feszegető igyekezet nem hoz tíz perc előnyt sem, ugyanakkor 1,5 literrel is megugorhat a fogyasztás. 

Ne járassuk indokolatlanul a motort álló helyzetben! 

Amíg jár az autó motorja, addig fogyasztja az üzemanyagot. Forró napsütésben, ha várakozni kell, inkább keressünk egy árnyas helyet! Ha napon hagytuk az autót, akkor induljunk el lehúzott ablakokkal, ez gyorsan átszellőzteti a belteret, és közben a légkondicionáló már fújja is a hűvös levegőt. Hidegben célszerű éjszakára letakarni a szélvédőt, és akkor az ablak leolvasztása nem jelent plusz időt, illetve üzemanyagot, sőt ha elindulunk, intenzívebben melegszik fel a rendszer. 

Figyeljünk az ideális guminyomásra! 

Nemcsak a biztonság, a menetkomfort és az abroncsok tartóssága szempontjából fontos a megfelelő guminyomás, hanem a fogyasztást is befolyásolja. Legjobb, ha a reggeli indulást megelőzően vagy rövid gurulást követően ellenőrizzük és állítjuk be az optimális értéket. Ha valamely oldalt tartósan süti a nap, akkor ott sokkal magasabb is lehet a nyomás, erre ügyeljünk! 

Használjunk kevesebb fogyasztót! 

Magasabb ventilátorfokozat, alacsonyabb hőmérsékletre beállított klíma, feleslegesen felkapcsolt tompított fény vagy ködlámpa, bedugott töltők mind több energiát igényelnek, amit több üzemanyag elégetésével tud csak biztosítani autónk. 

Amikor az autó együttműködik 

Az új autómodellek már többféleképpen is segítik az üzemanyag-hatékony vezetést. Típustól és felszereltségtől függően változhat az információk és segédfunkciók sora. Íme a leggyakoribb megoldások: 

  • pillanatnyi fogyasztás értékének megjelenítése 
  • a sebességváltás ideális időzítését mutató jelzés 
  • kapcsolható „eco” program, amely több ponton   
  • elektronikus úton módosít a vezérlésen 
  • start/stop funkció, amely álló helyzetben leállítja a motort 
  • a műszerfal háttérszínének változtatása a pillanatnyi hatékonyság függvényében 
  • intelligens adaptív tempomat, ami automatikusan a forgalom tempójához   
  • igazítja sebességünket 
  • útvonalat optimalizáló navigációs utasítások 

Fotó: maitree rimthong innen: Pexels

Vélemény, hozzászólás?