Téli gumicsere: majd ha fagy?

Itt az idő: ideje téli gumira váltani, mert a héten nem hogy 7 fok alá süllyed reggelente a hőmérséklet, de fagyok is várhatók. Nem elírás és nem is tévedés, október első felében az autósok elindulnak a gumiszervizekbe, elsősorban azok, akik a sorban állást el szeretnék kerülni. Korai, vagy elővigyázatos ilyenkor gumit cserélni? Egyáltalán mit várhatunk 2019 telétől, ha gumiabroncsokról és gumicseréről van szó, és hogyan hat a közelmúlt szaúdi dróntámadása a gumiabroncs árakra? 25 év tapasztalatával a hátunk mögött adunk minden kérdésre érthető és világos választ.

Mikor kell és mikor érdemes gumit váltani?

Bár valamennyi környező országban kötelező a téli gumi használata, Magyarországon csak ajánlott – legalábbis a hatályos magyar szabályozás szerint. Aki azonban egy kicsit is vigyáz a saját maga, utasai és természetesen az autója biztonságára, az magától értetődőnek veszi, hogy a hideg idő beálltával téli gumira vált. Hőmérsékleti határkőként tekintünk a +7°C-ra, ami alatt már téli gumival kell közlekedni, de jó, ha tudjuk, hogy akkor sem lesz semmi baja a téli guminak, ha korábban kerül sor a gumicserére.

Miért jó ötlet már ősszel téli gumira váltani?

Az elmúlt években október elején már több helyen kelhettek talajmenti fagyokra az autósok, és az is teljesen természetes, hogy október közepén leesik az első hó. Szánkózni ugyan még senki nem fog októberben, de arra pont elég a hirtelen jött tél, hogy pár napig csúszkáljunk a nyári gumival az utakon. Az igazán nagy roham a gumiszerelőknél ráadásul október közepén kezdődik, a legtöbben ugyanis csak akkor hiszik el, hogy tényleg itt a tél, amikor leesik az első hó és csúszósak az utak.

Aki már október elején időpontot kér a gumiszerelőhöz, annak nem kell félnie, hogy meglepi a kiszámíthatatlan időjárás, ráadásul időt is spórol. A munkaerőhiány ugyanis a gumiszerelő műhelyek dolgát is jelentősen megnehezítette, ami miatt sokan nem tudnak annyi autó fogadni a tél beköszöntekor, amennyit korábban el tudtak látni.

Szeptember végén és október elején akár 1-2 napra is kapható időpont a gumiszerelőnél, a kritikus időszakokban azonban az 1-2 hetes várólista is teljesen megszokott. Racionális és felelősségteljes döntés tehát még a nagy roham előtt felszereltetni a téli gumikat, minden tekintetben jobban jár vele az autótulajdonos.

Drágább lesz a gumiabroncs a téli átszerelési szezonban?

A gumiabroncs világpiaci áraira nagy hatással van a jelenleg tapasztalható olajár robbanása. Szaúd-arábiai olajlétesítményeket támadtak meg szeptember közepén, és ennek sajnos az olajár azonnali emelkedése lett az eredménye. A 7%-os emelkedés a magyar benzinkutakon is érezhető lesz, és ha az üzemanyag ára emelkedik, akkor sajnos minden emelkedik.

Emellett a gyenge forint sem kedvez az autósoknak, a multinacionális gyártók szeptemberben átlagosan 2-5%-ot emeltek listaáraikon. Biztosak lehetünk benne, hogy a gumiabroncs ára is emelkedni fog emiatt, ezért javasolt minél hamarabb beszerezni az új téli gumikat annak, akinek amúgy is szüksége lenne rá.

Vélemény, hozzászólás?