Ha cserbenhagy a technika

Még a legnevesebb, gondosan karbantartott autóknál is előfordulhat, hogy az út szélére kényszerülnek. Cikkünkben áttekintjük, mit érdemes és mit nem szabad tenni váratlan műszaki hiba esetén. 

Az első teendő, jelezni a környezetünk számára, hogy kiszámíthatatlanná vált az autó, és nem várható manőverre készülünk. Ilyenkor mindig használni kell az irányjelzőt vagy a vészvillogót, hogy a többi autós is észlelje a problémát, és biztonsággal kikerülhessék a forgalomból kiálló autónkat.  

Ha még mozgásképes a jármű, utolsó erejével érdemes elgurulni egy biztonságosabb helyre. Ha lehet, nem szabad megállni beláthatatlan útszakaszon, ahol például növényzet takarja a veszteglő autót, kanyarban és kanyar után, valamint olyan helyen, ahol nincs elegendő és védett hely az út szélén. 

A kocsi biztonságos rögzítése után az utasoknak azonnal el kell hagyniuk az autót, miközben felveszik a láthatósági mellényt, amelynek használata már hazánkban is kötelező ilyen esetekben, így a járműben annyi mellényt kell tartani, ahányan utaznak. A csomagokból annyit ajánlott vinni, amennyi segít egy hosszabb veszteglés idején, illetve ami nagy értéket jelent – étel, ital és a legfontosabb iratok, pénztárca.

Ha van szalagkorlát, az utasoknak a korláton kívül, biztonságos távolságban – lehetőleg az autó hátuljánál nem előrébb – szabad várakozniuk, miközben a vezetőnek ki KELL helyeznie az elakadásjelző háromszöget a kocsi mögött, megfelelő távolságban, hogy időben figyelmeztesse a többi közlekedőt. Ha van, gondoskodni kell a szállított háziállat biztonságáról is, és arról, hogy a számára is egyértelműen stresszes helyzetből menekülni próbálva ne szökhessen meg, amely további balesetveszélyes helyzetet teremthet.

Az autópályákon kifejezetten veszélyes a leállósáv.

Itt csak akkor szabad megállni, ha tényleg nincs más választás, minden más esetben keresni kell egy pihenőhelyet vagy vészhívó mellett kialakított öblöt, amely a leállósávon kívül esik. Ebből következik – és erről a KRESZ is rendelkezik –, hogy nem műszaki okokból tilos megállni a leállósávban.  

Ha minden utas és háziállat biztonságos távolságban van az útpályától és a műszaki hibás autótól, csak ezután szabad segítséget hívni. Ha az autó nem védett helyen, például pihenőhelyen áll, tilos megkísérelni a hiba elhárítását. Még a kerékcsere is megfontolandó ilyen esetben, hiszen az autó mellett dolgozó ember nem látható jól, könnyen elsodorhatják, a veszteglő autóba becsapódó másik jármű pedig akár súlyos balesetet is okozhat. 

A szakemberek azt javasolják, miután biztonságos helyre húzódtunk, gondoljuk át, mi okozhatta a hibát, milyen segítség lehet a legokosabb választás. Kapkodni nem érdemes, mert a késedelmes célba érés már így is, úgy is adott. 

Vélemény, hozzászólás?