Készüljünk a harcra

Magyarországon szerencsére még télvíz idején sem veszélyeztetnek minket napi szinten olyan időjárási körülmények, amelyek miatt félnünk kellene az úttorlaszoktól, az autóval meghódíthatatlan hóakadályoktól. Viszont bármely napon előfordulhat jegesedés, és ha egy szezon alatt csak egyszer jön nagyobb havária, akkor sokkal jobb felkészülten fogadni. Praktikus autós kellékekből szemezgetünk a téli időszakra. 

Egy tíz évnél fiatalabb, jó állapotú autóban ülve nem kell már a ’80-as években látott téli eszköztárat, például a súlyként használt cementeszsákot magunkkal vinnünk, és egy sarki expedíció terepjáróját sem kell utánoznunk, de azért vannak olyan apró eszközök, amelyek megkönnyítik a forró – vagyis inkább jeges – helyzeteket. 

Szélvédőtakaró

Párszáz forintért beszerezhető tartozék, amellyel sok időt, fáradságot és üzem-anyagot spórolhatunk meg. Hosszabb, szabadban történő parkolás idejére helyezzük kívülről a takarót a szélvédőre, az oldalsó füleket az ajtók segítségével csíptessük be, az alsó peremre pedig emeljük rá az ablaktörlő lapátokat. Indulásnál csak lekapjuk az autóról, és máris tiszta, jégmentes szélvédővel indulhatunk útnak. Ajánlott felhelyezéskor jól kifeszíteni, hogy a szél ne tudjon belekapni. 

Egy meleg pléd

Útakadály nélkül is jól jöhet az utasoknak egy kis melegség. Esetleges elakadáskor, műszaki hiba esetén pedig akár életmentő is lehet egy pihe-puha takaró az autóban. Praktikus olyan változatot keresni, amelyből párna hajtogatható, mert így még többször lehet a hasznunkra. 

Kefe és jégkaparó

Két eszköz, amelyet feltehetően többször is bevetünk a tél folyamán. Javasoljuk, hogy hosszú nyéllel válasszák mindkettőt, mert sokkal egyszerűbb így a használatuk. A kefe legyen puhaszőrű, hogy az autó fényezésében biztosan ne ejtsen kárt. Talán a legpraktikusabb hely ennek a két téli kelléknek a tárolására a padló a hátsó ülés előtt, mert így sem a csomagtartóba, sem a vezetőülésbe nem ömlik be az autón lévő hó, a hátsó ajtó felső peremét pedig egy gyors kézmozdulattal meg tudjuk szabadítani a hótól a nyitás előtt. 

Hólánc

Akadhatnak olyan helyzetek és útszakaszok, ahol megkövetelik a hólánc használatát. Szerencsére elérhetők olyan változatokban is, amelyek többféle kerék átmérőre is felhelyezhetők, így ugyanaz a hólánc egy következő autón vagy a család másik kocsiján is használható. Amikor megvásároljuk, beszélgessünk pár percet az eladóval a felszerelés módjáról, mert így könnyebb lesz az éles bevetés. 

Vontatókötél és bikakábel

Ez a két tartozék jellemzően a megszállottabb autóhasználók csomagtartójában lelhető fel. Nagy helyet egyik sem foglal, a beszerzésük is megoldható párezer forintból, így akár alaptartozékok is lehetnének az autókban. Nem csak nekünk jöhetnek jól, könnyen válhatunk mi magunk is jótevővé, ha más bajba kerül a közelünkben. 

+1

Egy kellék sem válthatja ki az autó megfelelő téli felkészítését. Óvjuk magunkat és autónkat minőségi, jó állapotú téli gumik használatával. Ehhez az általunk javasolt profi megoldás nem lesz már meglepetés: AKH szervizpontok. Ajánlott még ellenőrizni a fagyállót, az ablaktörlők állapotát, téli ablakmosó folyadékkal feltölteni a tartályt, és gyakrabban tankolni, hogy ne autózzunk hidegben üresen kongó tankkal. 

Borítókép:  Nikoli Afina innen: Unsplash

Vélemény, hozzászólás?