Kutyaélet az autóban

Sokak számára természetes, hogy életüket háziállattal osztják meg. A kis kedvenc családtagnak számít, így az is természetes, hogy utazásnál ő is helyet kap az autóban. Nem mindegy azonban, hogy milyen körülmények között. 

A gyerekülés ma már természetes tartozéka az autónak, ám sok esetben a házi kedvenc abban nem megfelelő körülmények között utazik; ne csupán a kényelmes, hanem a biztonságos és praktikus elhelyezésre is gondoljunk. Bár a KRESZ nem rendelkezik konkrétan a háziállatok utazási körülményeiről, mivel rakománynak számítanak, konkrét előírások vonatkoznak erre az esetre is. 

Úgy kell elhelyezni a kis szőrös útitársat, hogy „a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse”. 

Mire is gondolnak a szabályalkotók?

Gondoskodni kell az alábbiakról: 

  • „a jármű vezetőjét a szabad kilátásban és a vezetésben, a forgalom többi résztvevőjét pedig a jármű fényjelző berendezéseinek észlelésében ne akadályozza;  
  • a jármű ajtajainak, illetőleg a rakfelület oldalfalainak lezárását ne gátolja; 
  • úgy legyen elhelyezve, hogy a jármű stabilitását számottevően ne rontsa;  
  • úgy legyen rögzítve, hogy el ne csússzék, le ne essék; 
  • az elkerülhetetlennél nagyobb zajt ne okozzon…” 

Vagyis a háziállatnak úgy ajánlott helyet találni az autóban, hogy ne veszélyeztesse a saját, illetve a benne ülők testi épségét. Egy balesetnél vagy hirtelen fékezésnél már egy rögzítés nélkül utazó kistestű kutya is súlyos sérüléseket szenvedhet és okozhat, ezért érdemes megfontolni, hogy zárt, de jól szellőző, praktikusan rácsos kennelben utazzon a négylábú.

Ha nincs hely egy masszív és megfelelő méretű kennel számára, akkor mindenképpen érdemes beszerezni egy biztonságiöv-csattal ellátott, állítható hosszúságú pántot, amely bármelyik hátsó öv bekötési pontjához rögzíthető. Ennek az az előnye, hogy a kutya bizonyos határok között szabadabban mozoghat, ülhet, fekhet, valamint – szemben például a fejtámlához rögzített pórázzal – a csat nem oldódik ki magától, és ajtónyitásnál nem engedi, hogy a kutya azonnal felfedezőútra induljon.

Macskákat és kistestű állatokat szállítódobozban és a dobozt kikötve érdemes autóztatni, ők ugyanis érzékenyebbek a zajokra, így ha megriadnak, magukban és a többi utasban is kárt tehetnek.  

A legfontosabb azonban, hogy háziállatainkat soha nem szabad magukra hagyni az autóban.

Nem csupán nyáron, de tavasszal és ősszel is rövid idő alatt felforrósodik, míg télen gyorsan kihűl az utastér, a kutyák és a macskák hőháztartársának pedig sokkal kisebb a tűréshatára, mint az emberé. Szállítás közben gondoskodni kell a megfelelő árnyékolásról, a folyamatos levegőutánpótlásról, és az ivóvízről sem szabad megfeledkezni. 

Vélemény, hozzászólás?