Valójában mindenki másképp csinálja

Általában is könnyen ítélkezünk másokról és magunkról, de ami az autóvezetést illeti, ott meg aztán gigantikus súlyú előítéletek mentén vonunk le következtetéseket és befolyásoljuk magunkat és a környezetünket – nem mindig pozitív irányba. Mely tények, érzések alakítják a viselkedésünket ezen a területen? 

Önbizalom – motiváció

Bár ez is sztereotip kijelentés, mégis leszögezhetjük, hogy a fiúk többsége már kiskorában megszokja az autókat. Dömperrel, traktorral játszanak, míg a lányok inkább babákkal. A férfiak számára egy autó birtoklása önmegvalósítás, a nőknek inkább eszköz. Ettől sem függetlenül a hölgyek az előítéletek miatt nehezebben is hiszik el magukról, hogy képesek jól vezetni, így pedig a motivációjuk is csökken. 

Stresszkezelés – balesetek

Sokkal kevesebb balesetet okoznak a nők, ugyanis a többségük nem vezet nagy sebességgel. Inkább a biztonságot tartják szem előtt, és ennek jegyében vásárolják meg az autójukat is, nem – például – a szín alapján. A férfiak a rutinjuknak is köszönhetően vészhelyzetben gyorsabban tudnak helyesen dönteni, míg a hölgyek hajlamosak leblokkolni, vagy nem a legjobb megoldást választani. Mégis a higgadtabb tempónak hála huszadannyi nő szenved balesetet az országutakon, mint férfi, viszont jelentősen több nő koccan a városban a már említett önbizalomhiányból fakadóan. 

Térlátás

Állítólag az agy felépítésében mutatkozó különbözőségeknek köszönhetően a férfiak térlátása jobb, ugyanakkor, ha a nők képesek ignorálni a negatív megjegyzéseket, és magukban hittel állnak neki a vezetésnek, ugyanúgy képesek arra, hogy érezzék az autójuk méretét. Lehet, hogy hátrányból indulnak, de közel sem reménytelen a cél elérése, főleg, ha nem a szorongásra megy el az energia és a figyelem. 

Parkolás

A hölgyek parkolása kiapadhatatlan forrás, ha viccgyártásra kerül a sor. Pedig itt is inkább a rossz megítéléstől való félelem és a kapkodás okozhat koncentrációs zavart, semmint a képesség hiánya, amelynek köszönhetően felmérhető, mi merre hány méter. 

Karbantartás

Vitathatatlan: ebben a férfiak erősebbek. Jelen pillanatban azért még mindig ők éreznek nagyobb motivációt autójuk szerelgetésére, felújítására, extrákkal való ellátására. A nők többnyire kiegyeznek azzal, ha a gépkocsijuk megy, nem áll meg ok nélkül, jelez, ha gond van, könnyű használni és azért jól is mutat. 

Summa

Összességében tehát kijelenthetjük, hogy jó és kevésbé jó vezetők furikáznak az utakon. Mindkét nem vezetési szokásai lehetnek előnyösek és hátrányosak – ez pusztán nézőpont kérdése. De figyelemmel, a másik elfogadásával és a szabályok betartásával mindenki épségben elérheti az úti célját – nemtől függetlenül. 

Vélemény, hozzászólás?