Hólánccal vagy nélküle?

Közelednek a hidegebb napok, így érdemes felkészülni a változó, csapadékos útviszonyokra. Ha téli utazást tervezünk, számítsunk rá, hogy a környező országokban eltérő szabályozásokkal találkozhatunk a téli gumik és a hóláncok használatát illetően. 

Mi a helyzet idehaza?

Egyöntetűen ajánlott, de még mindig nem kötelező a téli gumi használata Magyarországon. Azonban kijelölhetnek olyan havas útszakaszokat, ahová csak hólánccal szabad behajtani, ilyenkor legalább a hajtott tengelyen lévő kerekeken megkövetelik a hólánc használatát. 

Ausztria

November 1. és április 15. között kötelező hóláncot tartani az autóban, és szintén előírás a legalább 4 mm profilmélységű téli gumi. Már a határnál ellenőrizhetik a megfelelőséget, ráadásul meg is tagad-hatják a belépést, ha valami nem stimmel. 

Csehország

Személyautónál nem kötelező sem a téli gumi, sem a hólánc, de jöhetnek olyan útszakaszok, ahol a használatukra köteleznek november 1. és április 30. között. Mivel tőlünk északabbra fekszik az ország, és magas hegyek is tarkítják, így felelőtlenség a téli időszakban nyári gumival Csehországba látogatni. 

Horvátország

5 cm-nél nagyobb hó esetén legyen hólánc az autóban, és legalább a hajtott tengelyen lévő kerekek kapaszkodjanak téli gumival. Bizonyos területeken hómennyiségtől függetlenül kötelező hóláncot tartani az autóban. 

Szlovénia

Legalább a hajtott tengelyen legyen téli gumi novembertől márciusig, és 5 cm-nél nagyobb hó esetén a hólánc is kötelező. 

Ukrajna

Kiskapuk zárva, egyszerű az előírás: novembertől április elejéig szükséges a négy darab téli abroncs használata. 

Szlovákia

Északi szomszédainknál igen gyakorlatias a szabályozás, dátumtól függetlenül kötelező a legalább 4 mm profilmélységű téli gumi mind a négy keréken, amennyiben összefüggő jég- vagy hóréteg található az adott útszakaszon. 

Románia

A hólánc használata csak helyenként lehet kötelező, de a területi adottságok miatt szinte felesleges is elemezni a szabályokat, egyértelmű, hogy szükség van téli gumira. A törvény is így rendelkezik: aki a nem megfelelő abroncs miatt okoz balesetet, külön büntetésre is számíthat. 

Szerbia

November elsejétől március végéig havas, jeges úton kötelező a téli gumi,és megfelelő méretű hóláncnak is kell lennie az autóban.   

Ne csak a téli gumik és a hólánc tekintetében legyünk előrelátóak, hanem gondoljunk arra is, hogy mi minden lehet hasznos hideg időben és extrém útviszonyok között. A teli üzemanyagtartálytól a hólapáton át a meleg takaróig sok apróság segíthet a váratlan téli nehézségek elkerülésében, illetve leküzdésében. 

Vélemény, hozzászólás?