Párafüggöny és jégréteg az ablakon

Az újabb autók mindegyikében menetbiztonsági fejlesztések és vezetéstámogató rendszerek segítik a gondtalan és biztonságos haladást, így sok minden nehézségre már a gép ügyel helyettünk. Van azonban egy örök tényező, amely elsősorban tőlünk, vezetőktől igényli a beavatkozást: a vízpára a szélvédő belsején és annak fagyott testvére, a jégréteg a külső oldalon. 

Ősszel jelentkezik fokozottan az autó ablakainak párásodása, télen pedig eljegesedése. A kilátás ilyenkor annyira korlátozott lehet, hogy egy darabig elindulni sem tudunk. A párásodásnak egyszerű az oka: nagy a levegő páratartalma, minden lehetséges felületre kicsapódik a vízgőz, hamvas, matt réteget képezve.  

Mit tehetünk ellene?

Azt bizonyára már minden autóvezető megtapasztalta, hogy a szélvédő-re irányított szellőzés csak átmenetileg segít, mert ugyanúgy nedves levegőt szállít a rendszer, ezért csak részlegesen szűnik a párásodás. A tartósan jó kilátás érdekében első lépésként kapcsoljuk ki a belső keringtetést, mert használatával általában még inkább megnövekszik az utastér páratartalma. Majd kapcsoljuk be a légkondit, mert így szárazabb levegő áramlik az ablakokra. 

Léteznek páramentesítő vegyszerrel átitatott párnácskák, kendők és spray-k is, amelyek szintén hatékonyan segíthetik átlátszóként megtartani az üvegfelületet. Ezeket megelőzésre használhatjuk, azaz száraz időben először alaposan tisztítsuk meg az ablakokat, majd utána a száraz, tiszta üvegre vigyük fel a párásodást gátló vegyszereket. 

Eljegesedett szélvédő letisztítására a jégkaparón kívül a téli folyadékkal feltöltött szélvédőmosó tűnik kiváló ellenszernek, de nem az, mert a jeges ablak tönkreteheti az ablaktörlő gumikat, amelyek aztán csíkosan törölnek. Persze korszerű kocsikban nincs is ilyesmire különösebb szükség, mert a maximális párátlanításra beállított klímaberendezést a gyár hidegkamrájában kísérletezték ki, úgy, hogy az adott járműben a lehető leghatásosabb legyen. Gyorsan le is olvasztja a fagyott réteget a szélvédőről és az első oldalablakról. Néhány autótípusnál az első szélvédőben is található fűtőszál, ami szintén segíti a gyors jégtelenítést. 

Tudjuk, a reggeli sietségben egy perc is számíthat, de addig ne induljunk útnak, amíg a szélvédő legnagyobb része meg nem tisztult a jégtől. 

A megelőzés hozhatja a leggyorsabb megoldást, használjunk szélvédőtakarót, amikor tartósan szabad ég alatt parkolunk az autóval. 

ADDIG NE INDULJUNK ÚTNAK, AMÍG A SZÉLVÉDŐ LEGNAGYOBB RÉSZE MEG NEM TISZTULT A JÉGTŐL!

Fotó: Kaboompics .com  innen: Pexels

Vélemény, hozzászólás?