Felfedezni való síparadicsomok

Ausztria, Szlovákia, Olaszország, esetleg Franciaország, talán Svájc… Ha síterepekről van szó, legtöbbször ezeken a tájakon keresgéljük a pályaszállásokat. Pedig Szerbiától Ukrajnáig sok az ígéretes terep, érdemes kalandozni közöttük.

Bosznia, Jahorina

Jahorina az 1984-es olimpia egyik helyszíne volt, de a 2009–2010-es szezon óta még több fejlesztést hajtottak végre a pályán. Ma a síterepet öt ülő- és négy húzólift szolgálja ki, a pályák pedig 1300 és 1884 méter között helyezkednek el, összesen 25 km hosszúságban. Éjszaka is lehetőség van a csúszásra a kivilágított lejtőn. A felsőbb szakaszok a freeride kedvelőinek kínálnak nagyszerű mélyhóterepeket.

A környék hóbiztos, de természetesen mindig készenlétben állnak a csőre töltött hóágyúk is. Olcsó pályaszállások és 3-4 csillagos hotelek várják a vendégeket, az árak általában igen kedvezőek, síbérlet például az osztrák árak egyharmadáért váltható. A netes fórumokon sok jót olvashatunk Jahorináról, a kommentelők méltatják a pályák variálhatóságát, habár csak egyetlen köztük a kék jelzésű, de a pirosak meredekebb részei általában kikerülhetőek.

A közelben mementóként találhatunk még lebombázott, szétlőtt épületeket, ezeknek állít kontrasztot a néhány kilométerre fekvő szépséges Szarajevó, mely igazi multikulturális város.

Bosznia, Jahorina
VIA

Erdély, Madarasi Hargita

Erdély legnépszerűbb síközpontja aprócska ugyan, ám annál szebb környéken található: a Hargita-hegység legmagasabb csúcsánál, az 1801 méteres Madarasinál. Arrafelé még megbízhatóan fagyos a tél, ezért a szezon hosszú – április közepéig mindenképp kitart, de akár május közepéig is. Ha mégsem lenne elég zord az időjárás, bevetik az ágyúkat, így garantáltan hóbiztosak a pályák. A hegycsúcsról gyönyörű kilátás nyílik a széles Hargita-fennsíkra, a Libán-tetőre, a Görgényi-havasokra, Gyergyói-havasokra, csaknem az egész Erdélyi-medencére.

Ami a felfelé utat illeti, talán nem ez a legmodernebb síparadicsom, felvonóból találhatunk itt csákányost, tányérost, karost és kötelest is, de aki szeret nosztalgiázni, az még értékelni is fogja a körülményeket. Pályából csúszhatunk tanulót, kéket, pirosat, feketét és extrém lesikló útvonalat is. Összesen 4,8 km-nyi sípálya húzódik meg az 1500–1760 m tengerszint feletti magasságban.

A környék kulturális programkínálata is izgalmas, Székelyudvarhelyig csak 36 kilométert kell autózni.

Erdély, Madarasi Hargita
VIA

Bulgária, Borovec

Az ország területén több síelésre kiválóan alkalmas magashegységet találunk (Rodope, Vitosa, Pirin) A Szófiától csak 73 km-re fekvő Borovec Bulgária legismertebb téli üdülőhelye, amely az elmúlt években első osztályú, modern síközponttá fejlődött, ahol luxusszállodák, éttermek, éjszakai szórakozóhelyek és kitűnő téli sportolási lehetőségek várják a látogatókat. Borovec lejtőit decembertől májusig hó borítja. Itt található Bulgária leghosszabb lesiklópályája, amely 5800 méter hosszú. A 45 kilométernyi pálya mellett 1 kabinos, 3 ülő- és 6 húzólift működik.

A bulgáriai pályarendszerek előnye, hogy a magas fekvés miatt (többségük 2000 méter körüli magasságon van) rendkívül hóbiztosak. Az utóbbi időkben a legtöbb pályán korszerű felvonórendszereket állítottak üzembe, így ez, valamint a jól karbantartott pályák, az egyre javuló színvonalú szállodai kínálat és a még mindig alacsonynak számító ár nemcsak a helyi, hanem a nyugat-európai turistákat is egyre nagyobb számban vonzza.

Bulgária, Borovec
VIA

Szerbia, Kopaonik

Szegedtől 480 km-re fekszik Szerbia legkedveltebb sícentruma, a Belgrád–Nis felé vezető autópályán közelíthető meg. Egy picit retró hangulatú – igaz ez a szállásokra (bár aki keres, az talál wellnesst és luxust is) és a felvonók többségére is (a húzóliftek csákányosak és tányérosok, de újdonságként már hatszemélyes fűtött üléssel ellátott wifis kabinok is vannak), ám hó, síélmény szempontjából kiváló hely. 1057 és 2017 méter között fekszik, a pályák egy része hóágyúzott.

Az összesen 55 kilométernyi pályán minden nehézségi fokozat megtalálható, a leghosszabb terep 3,5 kilométer, a sífutók 20 kilométeren bontakozhatnak ki. Esténként kivilágított pályán lehet folytatni a csúszást.

A központi sípálya körül szállodák, síkölcsönzők, funpark, éttermek, nightklub, szupermarket található, illetve egész évben üzemelő bobpálya és játszótér. Nagyon hangulatos síparadicsom ez, kedves személyzettel és profi pályafenntartókkal, akik minimális hóból is összeratrakolják az élvezhetően sízhető pályákat.

Szerbia, Kopaonik
VIA

Ukrajna, Bukovel

Ukrajna legnagyobb és egyik legjobban kiépített sícentruma, Bukovel – a New York Times egy cikkében megelőlegezte a síparadicsomnak, hogy hamarosan eléri Vail és Whistler színvonalát. A csodás fenyvesekkel körülölelt síközpont pályái 890-től 1372 méter magasságig húzódnak. A 65 km-es pályarendszer Kelet-Európa legnagyobbja, 15 ülőszékes és 1 húzólifttel. Nincs sorban állás (vagy csak minimális), az árak is nagyon barátságosak. A napijegy vagy a 20 csúszásra érvényes jegy az interneten, szezon előtti akcióban akár harmadáron ismegvásárolható, és még az éjszakai csúszásokra is érvényes.

Találunk itt kis vendégházat, wellness szállót, egyszerűbb és drágább hoteleket, mint pl. Radisson SAS ****. A szokásos síiskolák, kölcsönzők, büfék, hütték és éttermek mellett egészségügyi és szépségszalonok, wellness- és fitneszközpontok fürdőkkel és szaunákkal, night club, gokart-centrum, motorosszán-bérlés, éjjel nappal nyitva tartó élelmiszerbolt, korcsolyapálya, snowpark, big-airbag, hóquad bérlés, kutyaszánozás, segwaybérlés, biliárdszalon, játékterem, karaokeklub várja a látogatókat.

Ukrajna, Bukovel
VIA

Vélemény, hozzászólás?