A szakáll teszi a férfit

Kicsit bök, kicsit szúr, de rettentő dögös. Nem hiába több már, mint múló divathóbort. A szakáll öltöztet, kiegészít, egésszé tesz – legyen szó az idősebb korosztályról vagy éppen férfivá érő utódaikról.

Változó szerepek

Elég felidéznünk magunk előtt a történelemkönyvekben oly’ sokat látott szobrok és festmények sorát, hogy tudjuk, a férfi arcszőrzet végigkísérte történelmünket. Persze – mint a legtöbb divatelem – változó töltettel. Míg ugyanis a korai emberek elsősorban melegítésre és megfélemlítésre használták a szőrszálak dús egységét arcukon, a modern kori Európában a 17. század végén egy éles váltással szinte teljesen eltűnt az urakról. Ettől kezdve a szőrös arc a durva, bárdolatlan, alacsony rendű emberek viseletévé vált. Majd jött az újabb fordulat, amelynek hála mára nagyobb népszerűségnek örvend, mint valaha.

Jelenleg főképpen a férfiasság kimutatására, avagy egyfajta státuszszimbólumként növesztenek arcszőrzetet az erősebb nem tagjai. Tudás, erő, bölcsesség, hatalom – ilyen és ehhez hasonló értékeket társítunk egy kellő igényességgel formált szakáll mögött megbújó személyiséghez.

Nem hiába tartja magát makacsul a nézet, mely szerint esztétikailag kizárólag a szakáll adja meg a férfiarc fajsúlyát és fenségét.

Beszédes szőrszálak

De az arcszőrzet még ennél is többet mondhat. Mert tekintsünk rá akár a férfiasság egyetemes viseleteként, akár a méltóság jelzőjeként, minden tartalom mögött meghúzódik egy másik, kevésbé hangsúlyos értelmezés is. A szakáll segíthet ugyanis megváltoztatni önmagunk megítélését és a körülöttünk lévő világ érzékelését.

A borotva elhajítása egy egészen más külsőt, ezzel együtt pedig teljes átalakulást hozhat magával. No, meg azt, hogy az érintett úr felélessze magában az igényt, hogy több időt és nagyobb figyelmet fordítson stílusára, megjelenésére. A szakállas társadalom tagjai szerint az arcszőrzet felér egy katalizátorral, hiszen népszerűségénél fogva közösségformáló ereje van. Szakállasnak lenni egy életérzés, és viselése, formázása legalább akkora professzionalizmust igényel, mint a tükörsimára borotvált arc.

Ráadásul egyre több ismert és elismert ember csatlakozik a borostások már így is népes táborához, ami tovább erősíti a borotvamentes hétköznapok létjogosultságát. Egy szakáll tehát lehet a hagyomány tiszteletének jele, a közlés eszköze és az önkifejezés egyik modern formája is egyben.

Törődést igényel

Bármelyik jelentést társítsuk is hozzá, üzenetünk csak akkor érhet célba, ha szőrszálainknak megadjuk azt a figyelmet és törődést, amelyet a mindennapok megpróbáltatásai közepette igényelnek. Nem túlzás kijelenteni: a szakáll mindenkinek jól áll, aki kellő büszkeséggel és magabiztossággal tudja viselni, és ugyanilyen fontos – aki hajlandó ápolni. Az arc egy rendkívül érzékeny terület, a szőrnövekedés pedig kezdetben nagyon megviselheti.

Szerencsére azonban – a szakállas viselet terjedésével párhuzamosan – az ápolásra szolgáló készítmények tárháza is egyre gazdagabb. Az irritáció enyhítésének legjobb eszközei a különböző borostapuhítók, amelyek kellemesen hűsítik a bőrt. Ezen felül a rendezett összhatásért is nap mint nap tennie kell az uraknak, melyhez a sampontól a balzsamon át a speciális olajokig és waxokig kell beszerezniük minden személyre szabott változatot. Megfelelő készítmények használatával puhább és kezelhetőbb lesz az arcszőrzet, a hidratáló összetevőknek hála pedig elkerülhető a viszketés és a bőr kiszáradása.

A szakáll rendszeres mosása azonban nem csupán a látvány miatt fontos, higiéniai szempontból is elengedhetetlen, hiszen a szőr szálak közül kell távolítani az ételmaradékot, a port és az izzadságot. És ott a legizgalmasabb feladat: a tökéletes formáért heti egy-két alkalommal egy pengével ajánlott megigazítani a szakáll körvonalát. Mindez azonban sokszorosan megéri, hiszen egy jól megválasztott, arcformához illő, stílusunkkal harmonizáló arcszőrzet erősítheti az önbizalmat, legyen szó akár munkahelyi, akár magánéleti fellépésről. Szakállra fel, uraim!

5 egészségügyi érv a szakáll mellett

1. Lassítja az öregedést

Az arcszőrzet a bőrünk előtt is védőpajzsként funkcionál. Annak köszönhetően ugyanis, hogy a szőrszálak nem engedik távozni belőle a nedvességet, miközben a széltől (is) óvják, képesek fiatalon és jó állapotban tartani az arcbőrt.

2. Véd a káros napsugarak ellen

A borosta és a szakáll a nap kártékony sugaraival szemben is hatásos fegyver, csökkentve ezzel a leégés kockázatát.

3. Véd a köhögés ellen

A vastag, sűrű szakáll hatékony védelmet nyújt a torok és a nyak számára, mivel magasabb hőmérsékletet tud biztosítani ezen hidegre érzékeny területeken.

4. Megóv a kiütések ellen

A borotválkozás sok esetben a bakteriális fertőzések okozója az arcbőrön, így annak elhagyása csökkentheti a bőrirritációt.

5. Megelőzi az asztmás rohamokat

A kellően sűrű arcszőrzet képes meg- szűrni a levegőben lévő polleneket, amelynek hála az allergének jóval kisebb arányban jutnak be az orrjáratba.

Vélemény, hozzászólás?