Az F1 élő wikipédiája

Fejében van az egész Forma–1, és nem is fél használni a tudást. Vállalja, hogy vezető kommentátorként megosztó, titkon talán kicsit élvezi is. Stílusát lehet szeretni vagy nem szeretni, egy biztos: Wéber Gábor neve, arca és hangja itthon az elmúlt húsz évben egybeforrott a Forma–1-gyel.

Milyen egy Forma–1-es kommentátor élete az uborkaszezonban?

Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy az F1es kommentátor téli álmot alszik a medvékkel, és majd kipihenve előjön márciusban, a tesztek idején. Ahhoz, hogy képben legyek, állandóan foglalkoznom kell a témával, de ez nem kényszer, hanem egy belső késztetés, akkor is fi gyelném a híreket, ha nem lennék Forma–1-es kommentátor, egyszerűen azért, mert érdekel. De sok minden mást is csinálok, hiszen nem csak a kommentátorkodásból áll az életem. Minden mással sűrűbben tudok foglalkozni ilyenkor, például a Dakar eseményeivel, de más sportágakat is figyelek, például az NFL-t. Ilyenkor van időm arra, amikre év közben, a közvetítés miatt nincs. Furcsa is, hogy szabadok a hétvégéim, válogathatok a családi programok és az engem érdeklő sportesemények között.

Vagy például a karácsony előtt megjelent könyved ügyeivel foglalkozni. Mérföldkőnek tartod, hogy megjelent ez a kötet?

Szerettem volna valami olyat alkotni, aminek van értelme, ami nemcsak elszáll, hanem megmarad, a könyv pedig kifejezetten ilyen. Volt már egy autósportos szakszótáram, de szerettem volna egy olvasmányos könyvet, kifejezetten ki akartam írni magamból mindazt, ami összegyűlt a fejemben, meg akartam osztani másokkal. Egy kicsit szerettem volna a fejemben is rendszerezni az elmúlt húsz évet, plusz nem volt ilyen tartalmú könyv a magyar piacon, sőt külföldön se túl sok. Úgy éreztem, itt az ideje, hiszen ez lesz a 19. évem a Forma–1 mentén.

Miért volt fontos – ahogy említetted – megosztani a tudásodat?

Mert szeretek edukálni, ami talán nagyképűen hangzik, de igaz. Rengeteg olyan tudás összegyűlt a fejemben, amit hasznosítani lehet. Aki Forma–1-gyel foglalkozik, az nem biztos, hogy egyetért velem, de a könyvet elolvasva tudja, hogy mit miért gondolok adott témában úgy, ahogy. Azért is tartottam fontosnak még jobban képbe hozni a sportág nézőit, mert amikor közvetítek, szeretem tudni, hogy párbeszédben vagyok. Ahhoz pedig jó, ha hasonló szókincsből, hasonló tudásból építkezünk a nézővel. Kell egy jó alap ahhoz, hogy tudja a néző, miről beszélek.

Miben változtál a legelső F1-es szezonodhoz képest?

Harmincéves voltam, amikor elkezdtem, most már az ötvenhez közelítek. A legfontosabb változás talán az, hogy nem fogom vissza magam. Vagyis ha valamiről van sarkos véleményem, még ha esetleg bántóan hat is, akkor az az én stílusommal együtt jár, és már nem hallgatom el. Az elején is megvolt ez, de volt egy tépelődős időszakom, amikor gondolkodtam azon, nem kell-e ezt visszafogni. Arra jutottam, hogy ha mindenkinek meg akarok felelni, akkor csak átlagos leszek. Nem gondolom, hogy provokáció, de szeretem egyenesen kimondani, ha a király meztelen. Van elég része az életünknek, ahol nem szabad vagy nem illik kimondani dolgokat. Baj lenne, ha úgy kellene közvetíteni, hogy a szurkolói önérzetet kell szem előtt tartani. Ha valaki hülyeséget csinál, azt ugyanúgy ki fogom mondani, függetlenül attól, hogy egy hatszoros világbajnokról vagy egy újoncról van szó.

Van valami, amiben úgy látod, hogy fejlődnöd kell?

Szebben kellene beszélnem. És még sok mindenben lehetne, akár a kamera előtt, akár kommentátorként, de például az orgánumom már nem lesz más. Ugyanakkor sportot űzök abból, hogy ne legyen szóismétlés a mondandómban, szerintem mindenkinek akadnak ilyen agymenései. Vannak olyan versenyek, amikor az egész stábot elkapja az ihlet, jól adjuk át egymásnak a szót, aztán vannak olyan kontra hétvégék, amikor a párossal sincs meg minden, pedig ugyanazok vagyunk, de valahogy mégis a cipő mellett szaladunk, és a futam se annyira érdekes. Nem lehet mindig tökéletesen csinálni, de létezik egy szint, ami alá nem megyünk, ezt szeretném minél magasabbra emelni.

Ekkora rutinnal és tudással hogyan készülsz a futamokra? Kell egyáltalán még készülnöd?

Napi szinten követem az eseményeket, nem készülök külön, de például az év eleji első versenyhétvége kivétel. Az előző szezon végétől számítva kimarad három-négy hónap, ami alatt sok minden történik, én meg nem szeretném, hogy a néző ugyanazt hallja, amit tavaly az utolsó nagydíj alatt mondtam. Nincs előttem nyitva hatszáz lexikon, de az első hétvégére felkészülök csapatokra bontva, hiszen sosem tudhatjuk, ki kerül a középpontba. Ott van előttem a mérnökök neve, előző mérnököké is, hogy az automatizmusokat töröljem. A többit pedig már az élet megírja, ahogy jönnek hetente-kéthetente a futamok egymásra, úgy áramlanak az információk is. Vannak konkrétumok, amiket minden alkalomra összeírok, de azok egy A4-es lapra elférnek a pályarajzzal együtt.

Gumiválasztásban is ilyen alapos vagy?

Többet készülök a gumiválasztásra, mint az évadnyitó versenyhétvégére! Tesztek alapján döntök: elolvasok tíz tesztet, videókat nézek, azok alapján kiszűröm, hogy melyik passzolhat az én vezetési stílusomhoz és autóhasználatomhoz, így a nekem megfelelő paraméterekben erős terméket választom. Igazi gumimániás vagyok, soha nem volt még olyan, hogy vakon vettem volna gumit az autómra

Vélemény, hozzászólás?