Mindenki számára ismert, hogy a csúcskategóriás autómárkák mellett vannak másodlagos márkák is, de azt talán kevesebben tudják, hogy az autógumik piacán is vannak ehhez hasonló, olcsóbb alternatívát kínáló másodlagos termékek. A nagy gyártók a Bridgestone, a Continental, vagy a GoodYear mind-mind reagálni kényszerültek a távol-keleti gyártók által támasztott árversenyre, ezért tudásukat, know-how-jukat értékesítési tapasztalataikat kihasználva olcsóbb, de hasonlóan jó minőségű gumiabroncsokkal jelentek meg a piacon. Az ACE, az ARBÖ és a GTÜ a SUV-okhoz és a középkategóriás kombi autókhoz is használt 215/55 R17 méretű gumiabroncsokat tesztelték.

Nedves útfelület: Toyo és Fulda siker

Elsőként a nedves útfelületen tanúsított fékezési jellemzőket vizsgálták az ACE tesztjén. A gumikat egy Audi Q2-esen vizsgálták 80 km/h-s sebesség mellett. Ilyen sebességnél a tesztabroncsok 26,5 és 28,8 méteres féktávon állították meg teljesen az autót, az európai piacon ugyanakkor a 33 méteres féktáv is engedélyezett ennél a sebességnél. A vizsgált márkák közül a Fulda, a Toyo, a Kleber és a Maxxis jól teljesítettek, ezen a márkák végeztek az első négy helyen, a Firestone ugyanakkor nem volt meggyőző. A nedves úton való fékezési képesség a gumikeveréken és a futófelület mintázatán kívül annak mélységétől is függ. Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb a futófelület mélysége és minél újabb a gumiabroncs, annál rövidebb a fékezési távolság.  

Veszélyes helyzetek a gumik terhelésének megváltozásakor

A teszten azt is vizsgálták, hogyan reagálnak az egyes gumiabroncsok a hirtelen mozdulatokra nedves útfelületen, amelyek váratlan forgalmi helyzetben fordulhatnak elő. Ilyenkor jelentősen megváltozik az egyes gumikat érő terhelés. Ebben az összehasonlításban a Kleber, a Firestone és a Hankook áll a lista utolsó három helyén. Mindhárom márka garnitúrája gyengébb kanyarodási jellemzőket mutatott, nagyobb sebességnél erősen csökken a tapadásuk és a kormányozhatóságuk is romlott.

A lista középső harmadában az Apollo, a Toyo és az Avon áll, mindhárom márka abroncsa jó tulajdonságokat mutatott és irányíthatóságuk is megfelelő, ugyanakkor ez a kedvező tulajdonság megszűnik hirtelen irányváltáskor, amikor az abroncsok terhelése megváltozik.

Az első három helyen ebben a vizsgálatban a GoodYear két másodlagos márkája, a Fulda és a Sava, valamint a Maxxis végzett. Az első két helyezett mindegyike egyértelmű visszajelzést ad a sofőrnek és az oldalirányú támogatás is meggyőző. A két másodlagos márkának tehát nem kell szégyenkeznie a drágább abroncsok előtt.

Problémák a vizes kanyarokban

Bármikor előfordulhat egy autós életében, hogy vizes felületű kanyarban kell vezetnie. Ilyenkor jelentkezhet a már jól ismert jelenség, az aquaplanning, azaz a vízen való felúszás. Ez akkor jelentkezik, amikor a gumiabroncs és az út felülete között összefüggő vízréteg képződik. Ilyenkor a gumiabroncs gyakorlatilag „lebeg” az útfelületen és teljesen elveszíti tapadását. Ahhoz, hogy a gumiabroncs megfelelően viselkedjen ilyen körülmények között, nemcsak a gumi profilkialakítása és profilmélysége, hanem az autó sebessége is döntő tényező. Célszerű tehát ilyen esetekben lassítani. Ugyanakkor még a legjobb sofőr sem képes minden esetben azonnal reagálni a vizes kanyarokra jellemző behatásokra, ezért fontos lehet tudni, hogy a boltokban kapható gumiabroncsok közül melyik viselkedik legjobban ilyen körülmények között és vizes kanyarban melyik áll meg a leggyorsabban. Ebben a vizsgálatban a Maxxis Premitra HP5-ös gumi végzett az élen. Ez a márka minden sebességtartományban a legnagyobb tapadással büszkélkedhet, egyedül a 90 km/h-s sebességnél veszíti el a tapadását. A teszten a Toyo, a Fulda és a Sava elérte a prémium kategóriás gumiabroncsok szintjét, az Apollo, a Firestone, a Kleber és az Avon pedig az ajánlott kategóriában végzett. Egyedül a Hankook viselkedett rosszabbul a kanyar-aquaplanning teszten, ez a márka végzett az utolsó helyen ebben az összehasonlításban.

Felúszás egyenes úton: jó eredmények

Az aquaplanning jelenség természetesen nem csak kanyarban, hanem egyenes úton is előfordulhat. Jó hír, hogy ebben a vizsgálatban az összes gumiabroncs jól teljesített. Az első helyen végzett Maxxis például közel 80 km/h-s sebesség elérésére volt képes anélkül, hogy megcsúszott volna az útfelületen. Ez 2 km/h-val jobb, mint a prémium kategóriás referencia. A legtöbb gumiabroncs 76 és 78 km/h sebességnél csúszott meg, de a három utolsó helyezett is, a Hankook, az Avon és a Kleber is alig maradtak el ettől 74-75 km/h körüli sebességekkel. Ezek a jó eredmények azonban senkit ne ösztönözzenek arra, hogy a kellőnél gyorsabban hajtson vizes útfelületen, mivel a mindennapi életben eltérő korú és profilmélységű gumik vannak az autókon. A fenti értékek új gumikra vonatkoznak tesztkörülmények között. A gumiabroncsok 3 milliméteres futófelület mélységig még jól működnek és a víz nagy részét kiszorítják az abroncs alól. A futási jellemzőket a megtett kilométerek számra is rontja, ha sok ezer kilométeren át használunk egy-egy garnitúrát, akkor az könnyebben elveszítheti a kapcsolatot a talajjal nedves körülmények között. A törvényi előírások szerint 1,6 milliméteres profilmélység lehet a legkisebb, amivel még használhatunk egy gumiabroncsot. Ekkor 75 km/h-s sebesség mellett a futófelület csupán 16 százaléka „működik”, míg egy új guminál közel háromnegyede. Ez azt is jelenti, hogy a régi abroncsoknál a felúszás már 10 km/h-el alacsonyabb sebességnél fenyeget. 

A Kleber méltó a nevéhez

A gumik és a tesztelők számára is kimerítő volt a száraz pályán végrehajtott fékteszt, amelynek során legalább tíz alkalommal gyorsítottak 100 km/h-s sebességre, majd innen fékezték az autót nullára. A prémium kategóriás gumikkal végzett korábbi tesztek megint csak jó referenciával szolgálnak. Ezeken egy 1,4 tonnás SUV-nak 35 méterre volt szüksége, hogy teljesen megálljon. A másodlagos kategóriájú autógumik közül a Maxxis és a Kleber (ami egyébként németül ragasztót jelent) is szinte ugyanezen a féktávon állította meg az autót. A Fulda, a Firestone, a Hankook, az Apollo és a Sava számára ennél másfél méterrel hosszabb féktáv volt szükséges. Fontos tudni, hogy ezek az értékek a tesztpályára vonatkoznak, a mindennapi életben számtalan tényező (az aszfalt minősége, a talaj egyenetlensége, a fékek működése) is befolyásolhatja a tényleges féktávot. A száraz pályán végrehajtott tesztek során a Toyo és az Avon garnitúrái számára észrevehetően nagyobb – 38 métert is meghaladó – féktáv szükségeltetett a megálláshoz. Az elsődleges márkákkal összehasonlítva ez azt mutatja, hogy ezeknek a márkáknak még van, hova fejlődniük, de a 40 méternél rövidebb féktáv összességében jó eredménynek számít és ezt mindegyik tesztelt márka képes volt teljesíteni. 

Száraz, lejtős úton minden jó

Száraz körülmények között, lejtős úton az összes gumiabroncs meggyőző teljesítményt nyújtott, az egyes márkák közötti különbségek rendkívül kicsik. A végső sorrend kialakításához a tesztet végző szakembereknek a Q2-es végső határait kellett feszegetniük, de így is csak árnyalatnyi különbségek mutatkoztak. A lista első felében a Toyo, a Maxxis, a Sava, a Hankook és a Fulda végzett. Mindegyik jó kormányzási jellemzőket mutatott, alig tapasztaltak alulkormányzást, és jó tapadási értékek születtek még a technikailag nehezebb pályaszakaszokon is. Az öt közül a Maxxis volt a leggyorsabb ebben az összevetésben, megérdemelten nyerte el a pole pozíciót, de a Toyo, a Sava, a Hankook és a Fulda is erősen ajánlott száraz terepre. Egyik sem marad el a prémium kategóriás márkák mögött. A listát az Apollo, az Avon, a Kleber és a Firestone zárja. Ezeknél a sofőrnek kicsit többet kell korrigálnia, jelentkezett némi túlkormányozottság, de nem kritikus mértékben. Ez utóbbi négy abroncsnak is kielégítő a kanyarodási képessége, teljes mértékben versenyképesek a mindennapi életben a száraz utakon. 

Árban verhetetlenek a másodlagos márkák

Az autógumik tesztjénél a biztonsági szempontok mellett vizsgálnak másodlagos jellemzőket is, amelyek hasonlóan fontosak lehetnek a megfelelő garnitúra kiválasztásakor. Ilyenek lehetnek például a gördülési ellenállás, a gumik által keltett zaj, vagy éppen a fogyasztói ár. A gördülési ellenállás szempontjából a Firestone végzett az élen, de csupán 25 százalékkal jobb az eredménye, mint az utolsó helyezettnek. A jó gördülő ellenállás ugyanakkor nagyobb zajjal is jár, a Firestone gumik hangja a maga 69 decibeljével egy porszívó hangjához volt mérhető. Az Apollo, Avon, Fulda, Kleber és Sava abroncsoknál 66 decibelt mértek a tesztek során, ami csak annyira hangos mint egy televízió a szobában.

A másodlagos autógumik választásakor azonban van egy ezeknél sokkal gyakoribb szempont, ami a vásárláskor mellettük szólhat, mégpedig az ár. A teszten vizsgált gumiabroncsok online ára a tesztek  időpontjában 63 és 97 euró között mozgott, a fizikai boltokban ennél átlagosan 20 euróval többet kellett fizetni, ami annyit jelent, hogy egy garnitúra másodlagos márkájú gumit két tank árából már be lehet szerezni – derül ki az ACE nyári gumi tesztjéből.

Előző cikkHölgyválasz – autót a családnak
Következő cikkRégi-új csibészek