Autófotózás

Házi kedvenceinket szívesen örökítjük meg. Miért ne tartozhatna közéjük az autónk is? Ha sok a közös élmény és kaland, biztosan szívesen nézegetitek majd az autótokat is a fotókon. Ne csak az eladáskor álljon modellt a drága! Igaz, tippjeink a továbbértékesítésnél is jól jöhetnek.

Ötletelj előre

Gondold át, milyen helyszín van a közeledben, ahol különösen jól mutatna az autód. Egy izgalmas épület, egy szép utcarészlet, egy park, egy kedves plakát, egy romos gyártelep mind nagyszerű háttérként szolgálhat. Ha nincs a fejedben még a válasz, akkor egyszerűen csak kanyarogj egy kicsit, és biztosan találsz megfelelő terepet.

Vadászd a fényeket

Különösen izgalmas lehet egyből a napfelkelte után vagy közvetlenül napnyugta előtt fotózni. Az alacsony szögben beeső napsugarak melegséget és érdekes textúrát adnak a képnek, jobban kiemelhetik autód körvonalait. Hasonlóan érdekes eredményt szülhet, ha ellenfényben, azaz nappal szemben fotózol.

Fotózz másképp

Úgy is egyedi fotót készíthetsz, ha az autód belsejéből nézve mutatsz meg valamilyen egyedi látnivalót, esetleg egy gyönyörű panorámát. Ha van az autódnak sajátos részlete, az is szuperül mutathat. Érdemes kerülni a szokványos beállításokat, így a szemmagasságból történő fotózást is, inkább keress egy lépcsőt, egy ablakot, egy mélyedést, ahonnan rálátsz kedvencedre. Nagyszerű hatást hozhat az alacsony mélységélesség, vagyis amikor azzal emeled ki az autódat, hogy azt élesnek mutatod, és a háttér csak elmosódott játéka a formáknak és színeknek.

Bátran lőj állított képeket

Ha jól sikerül a fotó, miért ne lehetne belőle egy mobil vagy tablet háttérképe? Ehhez pedig praktikus megoldás az állított verzió. Szóval javasoljuk, hogy kattints így is néhány kockát.

Hozd a barátaidat

Az igazi csoda a mozgó autó megörökítése. Ha ügyesen követed az autó mozgását a géppel, akkor akár 30 km/h-s tempó is elegendő ahhoz, hogy a háttér bemozduljon, és nagyszerű dinamikája legyen az úgynevezett behúzott képnek. Elhagyatott útszakaszon az is jó megoldás, hogy a barátod egy másik mozgó autóból fotóz téged a volán mögött.

Töltsd meg a keretet

Hadd domináljon az autó a képen! Attól még lehet érdekes a környezet, hogy csak egy részlete látszik. Sőt az autó is lehet érdekes, ha csak egy részlete látszik. Amennyiben profi géppel fotózol autót, bátran nyúlj a 70 mm feletti zoomobjektívhez, meglátod, szépen mutat majd a „nagyautó”.

Fotó: Tomas Lundahl innen: Unsplash

Vélemény, hozzászólás?