Nyári gumiabroncs tippek

A nyaralós szezon a gumiabroncsok szempontjából nem feltétlenül a felhőtlen kikapcsolódás időszaka. A megpakolt autóval hosszú útra induló család és a forró aszfalt kombinációja szokatlan körülményeknek teszi ki a gumit, amelyre nem árt időben, és megfelelően felkészülni.

Nubia Navarro (nubikini) fotója a Pexels oldaláról

Statisztikák szerint a legtöbb abronccsal kapcsolatos baleset, illetve kár júliusban történik, amelyet szorosan követnek az augusztus hónap számai. Pontosan emiatt erősen ajánlott a gumik nyomását havonta legalább egyszer, valamint minden hosszabb utazás előtt is mindenképpen ellenőrizni.

Ez a procedúra csupán néhány percet vesz igénybe, és rengeteg problémát megelőzhetünk vele. Egy átfogó ellenőrzés során fény derülhet bármilyen apró hibára, esetleg mintázatba került fémdarabra, szögre, ami a vezetés során problémát jelenthet. Ha bármi ilyesmit, vagy ehhez hasonlót veszünk észre, azonnali gumicsere ajánlott.

A gumik nyomását is kiemelten fontos ellenőrizni, a megfelelő eszközzel. Az autógyártók legtöbbször két nyomásszintet határoznak meg, egyet az alacsonyabb terheltségű utazásokra, a másikat pedig a jármű teljes terhelési kapacitásának kihasználására. Ebből következik, hogy elengedhetetlen, hogy a megfelelő számokhoz igazítsuk az abroncsnyomást. Ezek a számok megtalálhatók az autónk kezelési kézikönyvében, gumis weboldalakon és gyakran még tanksapka fedelén is.

Fotó: Simon Matzinger fotója a Pexels oldaláról

Vélemény, hozzászólás?