AZ UTOLSÓ UTÁNI PILLANATBAN CSERÉLNEK GUMIT A MAGYAROK

A döntő többség télen téli gumit használ és rendszeresen ellenőrzi saját abroncsai állapotát, de még mindig sokan oldják meg a gumicserét saját maguk. A legfrissebb felmérés azt vizsgálta, hogy mennyire tudatosak az autósok, ha a biztonságos közlekedésről van szó. Az eredmény biztató, de van még hova fejlődnünk.

Közlekedésbiztonsági felmérést készített a Gumi.hu webshop és az AKH. Az online kérdőív 2019 végén arra kereste a választ, hogy mennyire tudatosak a magyar autósok, ha a biztonságos közlekedés alapvető feltételéről, a megfelelő gumiabroncs használatáról van szó.

A kérdőívet több mint 1200-an töltötték ki országszerte, az autó- és gumiiparban több évtizedes tapasztalattal bíró szakemberek által összeállított kérdéssor biztató eredményeket hozott. A biztonságos autózás a gumiabroncsoknál kezdődik, éppen ezért elengedhetetlen az évszaknak megfelelő gumiabroncs használata, ha tudatos és biztonságos közlekedésről beszélünk.

A magyar autósok jól vizsgáztak ezen a téren, hiszen a kitöltők 90%-a az évszaknak megfelelő gumiabronccsal közlekedik. Ez önmagában jó eredménynek mondható, bár meg kell jegyezni, hogy a négyévszakos gumit használók mellett (6,5%) még mindig vannak, akik vagy csak téli, vagy csak nyári gumit használnak egész évben – bár az is igaz, hogy arányuk nem éri el a 4%-ot.

Szintén döntő többségben vannak azok, akik figyelnek arra, hogy ne autózzanak kopott gumikkal és ezzel ne jelentsenek kockázatot saját maguk és a többi autós számára. Közel 62% rendszeresen ellenőrzi saját gumiabroncsai állapotát, és több mint 21% azonnal új gumikat vesz, ha a gumiszervizben azt mondják a szakemberek, hogy ideje cserélni.

A magyarok többsége csak akkor cserél gumit, ha már fagy és ez nem teljesen veszélytelen.

Saját bevallásuk szerint a magyar autósok több mint 60%-a csak akkor vált téli gumira, amikor már leesik az első hó, vagy amikor már reggel fagypont körüli a hőmérséklet. Ez több szempontból probléma, hiszen nem kell ahhoz fagyos idő, hogy már ne „működjön” olyan jól a nyári gumi, arról nem is beszélve, hogy szinte lehetetlen szabad időpontot találni a gumiszervizekben, amikor mindenki egyszerre akar téli gumira váltani.

Szintén kevésbé biztató eredmény, hogy a válaszadók közel 22%-a még mindig otthon, saját kezűleg cseréli a gumijait, hiszen szinte biztos, hogy egy-egy kivételtől eltekintve ezeknek az autósoknak közel sincs akkora szakértelmük, mint a gumiszerelőknek. Arról már nem is beszélve, hogy a felkészült szervizek olyan műszerekkel és technológiával dolgoznak, ami otthoni környezetben elérhetetlen.

„Rendszeresen vizsgáljuk, hogy a magyar autósok mennyire tudatosak, ha a biztonságos közlekedésről van szó, és azon vagyunk, hogy a gumiabroncs kérdésén ne múljon semmi. A legfrissebb felmérésünk alapján elmondható, hogy biztató a helyzet, de amíg nem érjük el a 100%-os eredményt a legalapvetőbb paraméterek terén, addig mi sem lehetünk maximálisan elégedettek, hiszen a biztonságos autózás a gumiabroncsoknál kezdődik! Folytatni fogjuk a 25 éve megkezdett munkát és a jövőben is rendszeresen végzünk majd hasonló kutatásokat, és adunk ki edukációs anyagokat a témában” – nyilatkozta a kutatás eredményeire reagálva Pollák Péter, az AKH vezérigazgató-helyettese.

Vélemény, hozzászólás?