Ne próbálja megúszni az olajcserét

Legyen szó férfiakról, vagy nőkről, sokan nem tudják, hogy mi a szerepe a rendszeres, időben elvégzett olajcserének. Pedig, ha betartanánk pár rendkívül egyszerű szabályt, akkor autónkat és pénztárcánkat is megvédhetnénk a „váratlan balesetektől”.

Mi a szerepe a motorolajnak?


A motorolaj, vagyis a kenőanyag elengedhetetlen bármilyen belsőégésű motor élettartamának maximalizáláshoz, az optimális működés fenntartásához. Ha belenéznénk a benzin- vagy dízelmotorokba működés közben, akkor azt látnánk, hogy bizonyos fém alkatrészek egymáshoz érnek, folyamatosan súrlódásnak vannak kitéve. Nincs ebben semmi meglepő, ez hozzátartozik az autómotorok természetes működési mechanizmusához. A motorolajok azért felelnek, hogy a súrlódásból fakadó kopást minél inkább megakadályozzák, ezzel meghosszabbítva a motor élettartamát.

Miért fontos az olajcsere?

A kenőanyag védi a motor alkatrészeit, de a folyamatos vegyi és mechanikai igénybevételtől sajnos egy idő után elfárad még a legjobb minőségű motorolaj is. Az olaj öregszik és savasodik, kenőképessége csökken, és egyre kevésbé látja el eredeti funkcióját. Ezért kell meghatározott időnként, vagy egy bizonyos megtett kilométer út után olajat cserélni. Az olajcsere során az úgymond eliszaposodott, szennyeződésekkel teli „öreg” olajat le kell ereszteni és új, tiszta kenőanyaggal kell ellátni a motort.

Mi az a plusz, amivel még többet tehetünk a motorért?

Egyszerű, mégis rengetegen próbálnak meg spórolni ezen: szakszerű olajcsere és minőségi kenőanyag. Az autószervizben, szakemberek által végzett olajcsere során az alkatrészek precíz tisztítása mellett minőségi motorolaj kerül az autónkba, ezen pedig igazán nem érdemes spórolni.

Fotó: LEEROY Agency innen: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?