A Bridgestone, az ARLANXEO és a Solvay bemutatja a TECHSYN-t, amely páratlan erőt és környezetbarát teljesítményt ad az abroncsoknak

  • A TECHSYN kémiailag optimalizált szintetikus kaucsuk és speciális szilika kombinációja, amelyből akár 30%-kal jobb kopáshatékonyságú és akár 6%-kal alacsonyabb gördülési ellenállású abroncsok készülhetnek.1
  • Így a TECHSYN-nek köszönhetően csökken az általános üzemanyag-fogyasztás és a CO2-kibocsátás,2 nő a futófelület futásteljesítménye3 és ezzel az abroncs tervezett élettartama, és hosszú távon csökken a nyersanyag-felhasználás.
  • A TECHSYN koncepciója mindössze 24 hónap leforgása alatt vált valósággá három partner, a Bridgestone, az ARLANXEO és a Solvay egyedülálló szakértelmének és szoros együttműködésének köszönhetően.

BRÜSSZEL (2021. február 23.) — A fenntartható mobilitás és haladó megoldások terén globális kulcsszereplő Bridgestone, a világelső szintetikuskaucsuk-gyártó ARLANXEO és a Solvay, egy világviszonylatban élvonalbeli tudományos vállalat, amely élen jár a jól diszpergálható szilika (HDS) innovációjában és gyártásában egyaránt, ma bejelentette a TECHSYN forgalomba hozatalát. Ez az új, közös fejlesztésű abroncstechnológiai platform egyedülállóan erős és környezetkímélő abroncsok gyártását teszi lehetővé.

A fenntartható mobilitás új korszakba lép

A TECHSYN-ben kémiailag optimalizált szintetikus kaucsuk és speciális szilika lép molekuláris szintű interakcióba egymással és biztosít kiemelkedő teljesítményt, kompromisszumok nélkül.

A TECHSYN-t alkotó egyes alapanyagokat egymással párhuzamosan fejlesztette ki a három vállalat egy egyedülálló teljesítményt garantáló abroncstechnológiai platform megalkotása érdekében. A TECHSYN segítségével az abroncsok akár 30%-kal jobb kopáshatékonyságot és akár 6%-kal alacsonyabb gördülési ellenállást érhetnek el, mint a hagyományos Bridgestone EMIA4 nyári termékek, és ez nem megy a teljesítmény bármely más területének rovására. Az abroncskopás miatti anyagveszteség csökkentése érdekében a fejlesztők a TECHSYN kidolgozása folyamán mindvégig különös hangsúlyt fektettek a kopásteljesítmény javítására.

Ennek eredményeként a TECHSYN fokozza a vele készült abroncsok fenntartható teljesítményét azáltal, hogy csökkenti a teljes üzemanyag-fogyasztást és CO2-kibocsátást, és javítja a futófelület futásteljesítményét.2 A TECHSYN tartóssága maximum 30%-kal hosszabbítja meg a vele készült abroncsok tervezett élettartamát,3 így a végeredmény olyan abroncs lesz, amelyet kevésbé gyakran kell cserélni, ez pedig hosszú távon csökkenti a nyersanyagfogyasztást.

A TECHSYN olyan megoldás, amelynek megalkotásakor elsődleges szempont volt a környezetvédelem, így bemutatása fontos áttörést jelent a Bridgestone folyamatban lévő átalakulásában a fenntartható megoldások vállalatává. A 2050-ig tartó folyamatot a vállalat  fenntarthatósági üzleti keretrendszere és egy sor közép- és hosszú távú fenntarthatósági célkitűzés vezérli.

Három ágazatvezető egyesített szakértelmével

A TECHSYN jó példa arra, hogy mire képes a szoros együttműködés és a szellemileg nyitott megközelítés, hiszen az ágazatvezető Bridgestone, ARLANXEO és Solvay vállalatok jól működő hármas partnerségének eredményeként jött létre. A koncepció megvalósulása, amelyhez mindössze 24 hónap elegendő volt, a három vállalat egyedülálló együttműködésének és egyetértésének, valamint a molekuláris mechanizmusok mélyreható, kombinált ismeretének köszönhető.

A TECHSYN egyedülálló képessége abban rejlik, hogy kiegyensúlyozza az abroncs gördülési ellenállás, kopás és nedves úton való tapadás terén nyújtott teljesítményét, ráadásul a különböző szükségletek kielégítése érdekében még további testreszabásnak is teret enged. Így például a TECHSYN által biztosított kopási előny oly módon is átalakítható, hogy ehelyett az abroncs nedves úton való tapadása legyen jobb. A TECHSYN által nyújtott rugalmasságot a Solvay egyedülálló, haladó szilikafejlesztései, az ARLANXEO újfajta abroncspolimerek fejlesztése, gyártása és szállítása terén felhalmozott szakértelme, valamint a Bridgestone innovatív alapanyagkeverék-technológiája teszi lehetővé.

Kialakítása révén a TECHSYN különféle abroncskategóriák és járművek számára képes biztosítani ezeket az előnyöket, és az általa lehetővé tett páratlan rugalmasságnak köszönhetően a Bridgestone egyéb vezető abroncstechnológiáival is kombinálható. Így például a Bridgestone pehelysúlyú ENLITEN technológiájával együtt alkalmazva lehetővé teszi az abroncs súlyának további csökkentését a teljesítmény fenntartása mellett.

A Bridgestone most a TECHSYN tömeggyártásba való bevezetését készíti elő, különféle abroncskategóriákra és járművekre irányuló tervekkel. A Bridgestone, az ARLANXEO és a Solvay kidolgozott egy technológiai ütemtervet, amelyben a szoros együttműködés alapvető feltétele lesz a TECHSYN révén kirajzolódó mintázat szerinti előrehaladásnak és még hatékonyabb szinergiák kidolgozásának.

A bejelentéshez Laurent Dartoux, a Bridgestone EMIA elnöke és vezérigazgatója a következő kommentárt fűzte: „Mi a Bridgestone-nál alapvetően hiszünk abban, hogy úttörő innovációkat és a mobilitás jövőjét nem lehet együttműködés nélkül megvalósítani. A partnerség, amelyben a TECHSYN gyökerezik, mára az egyik legkülönlegesebb kapcsolattá vált, amelynek valaha részesei voltunk. Globális kulcsszereplőként a haladó megoldások és a fenntartható mobilitás területén a Bridgestone úgy halad előre, hogy minden cselekedetünk legbelső lényege az innováció és a fenntarthatóság. A TECHSYN-hez hasonló környezetvédelmi indíttatású megoldások kifejlesztése révén jó tempóban haladunk afelé, hogy ezt az ambíciónkat megvalósítsuk.”

Donald Chen, az ARLANXEO CEO-ja a következőket tette hozzá: „Az ARLANXEO elkötelezte magát a kiemelkedő, ügyfélcentrikus elasztomermegoldások biztosítása mellett. Azáltal, hogy partnerségünkben egyesítettük három világszínvonalú, az abroncs ellátási lánc különböző szakaszait képviselő vállalat kombinált know-how-ját, képességeit és kreativitását, sikerült egy olyan új technológiai platformot kifejlesztenünk, amely új módokat kínál az abroncsipar speciális kihívásainak megoldására. A TECHSYN egyszerre teszi lehetővé a gazdaságosabb üzemanyag-felhasználást és a jobb kopási tulajdonságokat, anélkül hogy a teljesítmény emiatt kárt szenvedne. Ennek eredményeként a TECHSYN-nel készült abroncsok hozzájárulnak a CO2-kibocsátás csökkentéséhez. Ez a technológia tehát jelentős mértékben elősegíti a környezetvédelmi szempontok javítását, amely a három létrehozó vállalat fenntartható termékmegoldásokról szóló közös víziójának lényegét alkotja.”

Dr. Ilham Kadri, a Solvay CEO-ja pedig az alábbiakat fűzte hozzá: „A TECHSYN megmutatja, mi mindent el lehet érni, ha az értéklánc főszereplői összefognak. Ha meg akarjuk óvni egyetlen bolygónkat, ilyen megoldásokat kell találnunk és együttműködésben felépítenünk, hogy megtervezzük a holnap tisztább mobilitását. Büszke vagyok minden csapatra, amely közreműködött ebben a projektben, különösen az a gyorsaság, amellyel életre hívták ezt az újítást.”

  • *1 A hagyományos Bridgestone EMIA nyári termékekhez képest.
  • *2 A CO2-kibocsátás arányos a Bridgestone beltéri laboratóriumaiban mért gördülési ellenállási együtthatóval (RRC).
  • *3 A kopásteljesítményt a Bridgestone kültéri tesztjein értékelték 205/55 R16 méretű abroncsokon, referenciaként Bridgestone nyári személyabroncsokhoz viszonyítva.
  • *4 A Bridgestone Európában, Oroszországban, a Közel-Keleten, Indiában és Afrikában.

 ###

A Bridgestone EMIA-ról (Európa, Oroszország, Közel-Kelet, India és Afrika)

A Bridgestone EMIA, cégközpont Zaventem (Belgium), a Bridgestone Corporation tagja, a fejlett megoldások és fenntartható mobilitás autóipari kulcsszereplője. Prémium kategóriájú gumiabroncsokon túl, a vállalat gumiabroncsközpontú és mobilitási megoldások bővülő portfolióját kínálja, Ügyfeleit több ezer szervizponttal rendelkező, kiterjedt kiskereskedelmi hálózatával szolgálja ki.

A Bridgestone a partnereivel együtt, és az „Így szolgálunk mi!” mottó szem előtt tartásával, CSR (társadalmi felelősségvállalás) elkötelezettségével azon dolgozik, hogy a közlekedés fenntartható jövőjét alakítsa és jobbá tegye az emberek életét, munkáját, közlekedését és szórakozását.

A Bridgestone európai, oroszországi, közel-keleti, indiai és afrikai jelenlétéről további információért látogasson el a következő weboldalakra: www.bridgestone-emia.com/  és www.bridgestonenewsroom.eu. Kövessen bennünket Facebook-on, Instagram-on, YouTube-on és LinkedIn-en.

Az ARLANXEO-ról

Az ARLANXEO a világ egyik legnagyobb szintetikuskaucsuk-gyártója, és az energia- és vegyianyag-előállítás terén piacvezető Saudi Aramco kizárólagos tulajdonában álló leányvállalat. Nagy teljesítményű gumikat fejleszt, gyárt és értékesít, amivel 2019-ben kb. 3 milliárd eurós értékesítést generált, jelenléte pedig a világ 9 országára terjed ki több mint 12 gyártóüzemmel és 7 innovációs központtal. Termékei széles körű felhasználásra készülnek: a gépjármű- és abroncsipartól az elektronikai, építő-, kőolaj- és földgáziparig.

A Solvay-ről

A Solvay egy tudományos vállalat, amelynek technológiái a hétköznapi élet számos területén bizonyulnak hasznosnak. A Solvay több mint 24 100 alkalmazottat foglalkoztat 64 országban, így embereket, gondolatokat és elemeket kapcsol össze, hogy új szintre emelje a haladást. A csoport arra törekszik, hogy fenntartható közös értéket teremtsen mindenki számára, elsősorban a Solvay One Planet terv révén, amely három pillérre épül: klímavédelem, az erőforrások megőrzése és a jobb életminőség támogatása. A csoport innovatív megoldásai hozzájárulnak a biztonságosabb, tisztább és fenntarthatóbb termékekhez az emberek közvetlen környezetében, legyenek azok élelmiszerek vagy fogyasztási cikkek, repülőgépek, autók, akkumulátorok, okoseszközök, egészségügyi alkalmazások, víz- és levegőtisztító rendszerek. Az 1863-ban alapított Solvay ma tevékenységeinek nagy részét tekintve a világ három vezető vállalatának egyike, amely 2019-ben 10,2 milliárd eurós nettó értékesítést generált. A Solvay-t jegyzi a brüsszeli (SOLB) és a párizsi Euronext, valamint az Egyesült Államok tőzsdéje, ahol részvényeivel (SOLVY) I. szintű ADR programban kereskednek.

Előző cikk2021 – “NAGYON AJÁNLOTT” minősítést kapott a FALKEN Azenis FK510
Következő cikkKUMHO Ecsta HS51 – 1. helyezés – Auto Bild