Legfontosabb kérdések és válaszok – 2021 EU Gumiabroncs jelölések

Az új EU gumiabroncs jelölések bevezetése kapcsán sok kérdés merülhet fel. Ezek közül a leggyakoribbakat igyekszünk megválaszolni, hogy könnyebben kiigazodhasson az új címkék rendszerében.

Milyen újdonságokat foglal magában az új címke / rendelet?


Tehergépjármű-abroncsok (C3) esetében, mint az összes többi (C1 és C2) kategória esetében is, az abroncs gyártójának, illetve a kereskedőknek az értékesítés előtt hivatalos címkeadatokat és termékinformációs lapot kell szolgáltatniuk az ügyfeleknek.

Létezik egy hivatalos adatbázis (EPREL), amiben minden gumiabroncsot regisztrálni szükséges, és a lakosság, az ügyfelek, valamint a felügyeleti hatóságok megerősíthetik a címke hitelességét.

Mi indokolta az új rendeletet / címke bevezetését?

Az újratervezett gumiabroncs-címkézési rendelet, valamint a termék- regisztrációs adatbázis (EPREL), illetve két új teljesítménymutató (a hó és a jeges úton tapadás) bevezetésével az Európai Bizottság arra törekszik, hogy a fogyasztók még több tájékoztatást kapjanak, mely tovább erősíti a fogyasztói döntés még könnyebb meghozatalát gumiabroncs vásárlása során, így szélesebb körű piaci elterjedést biztosítson a legbiztonságosabb és a környezetünk szempontjából legjobban teljesítő gumiabroncsok számára.

Az újrafutózott gumiabroncsoknak lesz-e címkéje a jövőben?

2023-ban tervezik az alkalmazási kör kiterjesztését az újrafutózott gumiabroncsokra.

Az új szabályozás nemcsak a személy- és kisteher gépjármű-abroncsokra (C2) vonatkozik, hanem a teherautókra is? Mi a helyzet a motor abroncsokkal?

Tehergépjármű (C3) abroncsokra igen, motorokra nem.

Szerepel-e olyan információ az új címkén, amely kizárólag a végfelhasználóra vonatkozik?

Igen. A címkén a 3PMSF („hópehely a hegyen”) szimbólummal könnyen azonosíthatjuk a téli teljesítményű abroncsokat, illetve hogy melyek a téli, illetve négy évszakos abroncsok. Közvetlenül a címkén azonosíthatjuk a PLT (C1) északi téli gumiabroncsot, amelynek jégen való teljesítménye igazolt. A C2 és C3 típusú gumiabroncsokra nem határoztak meg vizsgálati szabályokat.

Rendelkezésünkre áll továbbá egy QR-kód, amely lehetővé teszi a végfelhasználók számára, hogy a termékregisztrációs adatokkal ellátott hivatalos EPREL adatbázisra mutató linken keresztül könnyen meggyőződhessenek a címkén szereplő állítások hitelességéről.

Lesz-e felügyeleti szerv a hatóságok részéről?  

Igen. Minden európai uniós tagállamnak 2021-től kezdődően éves piacfelügyeleti programjának részét kell képeznie a gumiabroncs-piacfelügyeleti tervnek. Erre az Európai Bizottság külön költségvetést biztosít. Számos intézkedés szerepel ebben az új rendeletben, valamint egy új piacfelügyeleti keretrendszerben, amely megerősíti a végrehajtási intézkedéseket.

A gumiabroncs-gyártók továbbra is kezelik a tanúsítást (önigazolás), vagy a jövőben lesznek erre független tesztek?

A címkén található teljesítményadatokat a gyártók műszaki értékelésük alapján jelentik be. Az EU tagállamainak piacfelügyeleti hatóságai a piacon forgalomba hozott gumiabroncsok helyszíni ellenőrzését (okmányellenőrzést és fizikai terméktesztet) végzik.

Mikor lesznek elérhetők az új címkeértékek az ügyfelek és a nyilvánosság számára?

Az új címkeértékek 2021. május 1-től lesznek a nyilvánosság számára is elérhetőek. Az EPREL-ben szereplő adatok és termékregisztrációk már 2021 elejétől elérhetőek a vásárlók / gumiabroncs-kereskedők számára, így biztosítva az összes vásárló és értékesítési rendszer zökkenőmentes átmenetét és felkészülését.

Melyek a legjobb címke fokozatok?

A legjobb értékek az A besorolások. Az európai címke azonban nem ad teljes képet az összes kritériumról, amely meghatározza a gumiabroncs teljes teljesítményét. Tehát a fogyasztó elvárásainak legjobban megfelelő gumiabroncs kiválasztásakor támaszkodnia kell egy gumiabroncsokkal foglalkozó szakember tudására és tanácsára, vagy a független tesztmagazinok által lefolytatott tesztek eredményeire is.

A Kumho Ecsta HS51 kapta a legjobb besorolást az Auto bild nyári gumiabroncs tesztjén:

https://gumi.hu/blog/2021/04/kumho-ecsta-hs51-1-helyezes-auto-bild/

Teljes Kumho személyabroncs kínálatunk az alábbi linken érhető el:
Teljes Kumho személyabroncs kínálatunk

A lakosság és a gumiabroncs-kereskedők számára a címkézési értékek megtalálhatók a gumiabroncs-gyártók által biztosított matricán / nyomtatott / digitális információkon.

Hogyan és hol találjuk meg az egyes abroncsok címkeértékeit?

Ezenkívül a címkén található QR-kód közvetlen kapcsolatot biztosít az EPREL adatbázishoz.

gumiabroncs jelölések – balra: régi, jobbra: új

Miért nem szerepel a C2-C3 abroncsokon a jég szimbólum?

Mivel nem határoztak meg hozzájuk ISO-tesztet vagy határértékeket (küszöbértékeket).

Mit tartalmaz a QR-kód?

Linket az adott gumiabroncs / termék EPREL hivatalos bejegyzésére / nyilvántartására.

Van-e különbség a régi és az új címkével ellátott gumiabroncs konstrukciójában vagy teljesítményében?

Nem. Az abroncsok pontosan ugyanazok. Az E, F és G osztályúakat átminősítik, de pontosan ugyanaz maga a termék, mint korábban (azonos felépítésűek).

Mit jelentenek a hó és a jég szimbólumok? Hogyan tesztelik őket? Melyik abroncsokon lehet rajta?

Amennyiben a jelenlegi (régi) címkével rendelkeznek, akkor 2021. május 1. után is eladhatók (feltételezve, hogy a DOT régebbi). Az új címkével az F és a G osztály összeolvad az E osztályba.

Engedélyezhetik-e a mai F és G osztályú gumiabroncsok értékesítését 2021. május 1. után?

Közvetlenül a címkéről azonosíthatjuk a személygépjárműhöz (C1) a skandináv téli gumiabroncsot, amelynek jégteljesítménye igazolt. A C2 és C3 kategória esetében nem határoztak meg tesztet vagy ISO szabályozást.

A hópehely megjelenítéséhez a gumiabroncsoknak meg kell felelniük a 3PMS jelzés határértékeinek.

Mi a helyzet a korábban az E osztályba tartozó abroncsokkal?

A jelenleg az E osztályba tartozó gumiabroncsok a jövőben a D osztályban jelennek meg.

Mit jelent a címke tetején az „Energia” felirat?

Az EU számos termékre (fagyasztók, porszívók, izzók stb.) bevezetett energiahatékonysági címkéket. És bár a gumiabroncs címke az energia / üzemanyag-hatékonyság mellett számos fontos teljesítménykritériumot tartalmaz, mégis az Energiahatékonysági Címkézés kategóriába tartozik. A címke új fejlécével a Bizottság arra törekszik, hogy közös platformot hozzon létre az összes energiacímkével ellátott termék számára, annak ellenére, hogy a különböző címkék részleteiben sok különbség van.

A négy évszakos gumiabroncsok hópehely szimbólummal vannak ellátva a címkén?

Amennyiben megfelelnek a 3PMS teljesítményhatároknak, akkor az összes négy évszakos gumiabroncson szerepelhet a szimbólum. A csak M + S jelölésű gumiabroncsok címkéjére nem kerül hópehely szimbólum.

EPREL ADATBÁZIS

Milyen információkat találok az EPREL adatbázisban?

Az összes Európában gyártott gumiabroncs teljes listája regisztrációra került a címkéjükre vonatkozó információk alapján.

Hogyan regisztrálják az abroncsgyártók az új uniós címkét?

A gumiabroncsok regisztrálása az EPREL (European Product Registry for Energy Labelling) nevű hivatalos platformon keresztül zajlik.

Ki férhet hozzá az EPREL-hez?

Kétféle adatbázis létezik, egy nyilvános, mindenki számára elérhető, illetve egy korlátozott hozzáférésű adatbázis, ahol további információkat csak a felügyeleti szervezetek és az abroncsgyártók tárolhatnak.

További kérdések és válaszok megtalálhatóak ITT

További cikkek a témában:

https://gumi.hu/blog/2021/04/uj-europai-unios-gumiabroncs-jeloles-kornyezetunk-vedelmere/

https://gumi.hu/blog/2021/04/mit-kell-tudni-az-uj-eu-cimke-gumiabroncs-jelolesekrol/

https://gumi.hu/blog/2021/05/mindenki-szamara-elerheto-eu-s-gumiabroncs-jelolesek-eprel/

Vélemény, hozzászólás?