Tottenham Hotspur és Leverkusen: 2020-21 szezon összefoglaló

2021 május 22-én és 23-án a német Bundesliga és az angol Premier Liga adott otthont a 2020–21-es szokásos labdarúgó szezon utolsó szakaszának. Németország és Anglia két nagy erő a futball terén, de mi a közös bennük? A Kumho Tyre minden bajnokságból egy csapatot szponzorál. A Premier Ligában szereplő Tottenham Hotspur FC és a Bundesligában a 04-es Buyer Leverkusen továbbra is jól játszott ebben a szezonban, és a szezon végén is versenyben maradt az első néhány helyért. Különösen a koreai nemzeti hős, a Tottenham Hotspur FC fia, Son Heung-min mutatta meg kiemelkedő képességeit és számos személyes rekordot döntött.

Tottehham Hotspur - Kumo
Tottehham Hotspur Kumo

Tottehham Hotspur szezon összefoglaló

A Tottenham Hotspur FC a 2020–21-es idényt a 20 csapat közül a hetedik helyen zárta az angol Premier Ligában. Ebben a szezonban minden csapat csak 38 mérkőzést játszott. Eleinte a szezon a Tottenham számára nagyon ígéretesnek tűnt. Az észak-londoni csapat szép győzelmi szériát alakított ki, és jó ideig a tabella tetején maradt. Amikor átkerültünk 2021-be, a Tottenham teljesítménye és magabiztossága a pályán elsorvadt a különféle szerencsétlen események miatt. Amikor vége lett a tornának, a csapat 18 győzelemmel, nyolc döntetlennel és 11 vereséggel végzett, egyet pedig lejjebb lépett a Premier Liga tabelláján a tavalyi évhez képest.

A Tottenham Hotspur nem kvalifikálta magát az UEFA Bajnokok Ligájába vagy az Európa Ligába, de helyet kapott a közelgő új Konferencia Ligában.

Tottehham Hotspur Kumho - Son Heung-min

A dél-koreai ász rajongói számára a ragyogó idény az egyetlen vigasz ebben az évben. Son karriercsúcsot játszott 17 góljával (4. az EPL-ben) és 10 gólpasszal a Premier Liga idényében. A 17 gól, ami egyéni csúcsa, hárommal több, mint a 2016–17-es szezonban szerzett 14 gól. Son lett a Tottenham történelmének első olyan játékosa, akinek két egymást követő szezonja volt 10 góllal és 10 gólpasszal.

Son 39 gólt és gólpasszt is feljegyzett, ami kilenccel több, mint egyetlen szezonbeli (a 2019–2020-as szezonban) korábbi 30-as csúcsa. Tavaly októberben Son megszerezte 100. gólját Európában, ezzel megdöntötte az ázsiai futballisták által az egyik legfontosabb európai labdarúgó-bajnokságban szerzett gólok korábbi rekordját (a korábbi rekord Cha Bum-kun 98 gólja volt). A dél-koreai szélső megtiszteltetésnek tartja, hogy ázsiai játékos volt, aki a legtöbb gólt szerezte Európa nagy bajnokságaiban. Son emellett egyetlen angol Premier Liga-kampányban megdöntötte a legeredményesebb támadói partnerség rekordját azzal, hogy csapattársával, Harry Kane-nel 14 gólt ért el.

Minden tekintet most Sonra szegeződik, hogy megújítja-e szerződését az észak-londoni féllel. A Tottenhammel kötött szerződése 2023 nyaráig él, de új szerződést még nem írt alá. Pundits szerint Kane döntése, hogy elhagyja vagy Tottenhamben marad, jelentős hatással lesz Son jövőjére a futballklubban. A Premier Liga 2021–22-es szezonja augusztus 14-én indul.

Leverkusen szezon összefoglaló

Leverkusen Kumho

Egy érdekes tény, hogy a 04-es Leverkusen hosszú múltra tekint vissza. Hosszú ideig azonban csak mérsékelt sikert aratott. Mindez megváltozott az 1980-as években, amikor a Leverkusen egyik napról a másikra szenzációvá vált az európai futballszíntéren, hirtelen kiemelkedő teljesítményével. Ide értjük az UAEFA-kupa bajnoki győzelmét az 1987–88-as szezonban. A korábban említett koreai játékos, Cha Bum-kun fontos szerepet játszott a Leverkusen sikereiben az 1980-as években azzal, hogy három egymást követő szezonban is kétszámjegyű gólt szerzett. Nem sokkal ezelőtt a Leverkusen boldog születésnapi üzeneteket osztott meg minden volt játékosának közösségi oldalán, így a Chának is.

Cha 17 gólt szerzett a Bundesligában a Bayer 04 Leverkusen csapatában az 1985–86-os szezonban, és így az egyik legjobb gólszerző lett a szezonban. Érdekesség, hogy Son Heung-min, aki Cha rekordját 17 góljával érte el a Tottenhamnél ebben a szezonban, 2013 és 2015 között a Leverkusenben is játszott. Mivel a Kumho Tyre a Leverkusen hivatalos szponzora,így a Leverkusen elválaszthatatlan kapcsolatban áll Koreával.

Leverkusen Kumho

A Leverkusen Bundesliga 2020-21-es szezonja várakozásokkal, reményekkel és csalódásokkal volt tele, hasonlóan a Premier Ligában szereplő Tottenhamhez. Az év első felében a rajongók eksztázisban voltak, amikor Leverkusen a bajnokságban az első 3 helyért küzdött, és éppen a top 2 küszöbén állt. A második félidőben azonban a csapat elvesztette néhány kulcsszereplőjét. A végére a Leverkusen a 6. helyen végzett (18 csapatból), 14 győzelem, 10 döntetlen és 10 vereség rekorddal.

Figyelembe véve, hogy Leverkusen 14 győzelméből kilenc a szezon első felében volt, a második félidő kissé keserű utóízt hagyott a csapat számára. Ennek ellenére sikerült megszereznie a helyet az Európa Ligában a következő szezonban. Az 1971-ben létrehozott UEFA Európa Liga egy európai labdarúgó torna, amelynek az UEFA ad otthont, és Európában a második legnagyobb torna az UEFA Bajnokok Ligája után. Eközben a Bundesliga 2021–22-es alapszakaszát a tervek szerint augusztus 13-án kezdik.

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!