Bridgestone első szerelés – az abroncsok jövője

2024-re a Bridgestone első szerelésre szánt abroncsainál nagy változás következik. Ezeknek több mint egyötöde elektromos gépjárművekre szánt abroncs lesz.

BRÜSSZEL (2021. szeptember 16.) — A Bridgestone EMIA a 2021-es EURÓPAI MOBILITÁSI HÉT alkalmából nyilvánosságra hozta, hogyan alakul át a vállalat az elektromos gépjárművek bevezetésének támogatása és az elektromos mobilitás hatékonyabbá és elérhetőbbé tétele érdekében. A Bridgestone első szerelésre szánt termékeinek már 11%-át teszik ki azok az abroncsok melyeket elektromos autókra tesznek fel első, gyári szerelésként. Ez a szám 2019-ben 4% volt. Ez az érték 2024-ben várhatóan meghaladja majd a 20%-ot.

Most, 2021-ben már a világ 10 fő elektromos gépjármű-gyártójának 50%-a Bridgestone első szerelés mellett tette le a voksát1. Európában a 10 legkeresettebb elektromos gépjármű 50%-a egyedileg készült Bridgestone abroncsokkal rendelkezik gyári első szerelésként2 A Bridgestone EMIA jelenleg abroncsfejlesztési erőforrásainak több mint 30%-át szenteli elektromos gépjárművekre szánt OE abroncsszettek gyártásának.

A mobilitás fenntartható jövőjének formálása iránti elköteleződése keretében a Bridgestone az elektromos mobilitásban óriási lehetőséget lát a CO2-kibocsátás csökkentésére és a mobilitás környezetvédelmi szempontból fenntarthatóbbá tételére. Különösen, mivel 2025-ben az Európában értékesített új autóknak várhatóan már 20%-a elektromos gépjármű lesz.

Úttörő prémium abroncsok és abroncstechnológiák elektromos gépjárművekre

Most, amikor a mobilitás gyors változáson megy keresztül az elektromos gépjárművek és az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátás irányába. A vállalat célja, hogy elérhetőbbé és hatékonyabbá tegye az elektromos mobilitást az OE-gyártók, járművezetők és flották számára azáltal, hogy úttörő prémium abroncsokat és abroncstechnológiákat fejleszt ki vezető elektromos gépjármű-gyártókkal és feltörekvő újítókkal együttműködésben.

A Bridgestone EV-kre szánt abroncsszettjei a vállalat ágazatvezető, fenntartható technológiáit testesítik meg, amelyek eleget tesznek az elektromos gépjárművek különleges igényeinek. Ilyenek az akkumulátor hatótávjának növelését szolgáló ologic technológia; a TECHSYN, amely jobb kopáshatékonyságot és mérsékelt gördülési ellenállást képes elérni, ugyanakkor hosszú távon csökkenti a nyersanyagfogyasztást. Emellett a B-Silent, amely a vezető kényelme érdekében minimumra szorítja le az abroncszajt, valamint a fenntartható ENLITEN technológia, amely az abroncs gördülési ellenállását akár 30%-kal, súlyát pedig akár 20%-kal képes csökkenteni. Ezáltal növeli az elektromos gépjármű hatótávját és a jobb erőforrás-produktivitás révén csökkenti a környezetre gyakorolt hatást.3 2021-ben a Bridgestone első szerelés EMIA abroncsszettjeinek 6%-a már használta az ENLITEN technológiát. Ez az érték 2022-ben várhatóan megközelíti majd a 10%-ot.

Az elektromos gépjárművek esetében szintén fontos tényező a jármű nagyobb súlya. Ezért a Bridgestone az autógyártókkal partnerségben nagy teherbírású (HL = High Load) abroncsokat fejleszt, amelyek elbírják a nagy teljesítményű elektromos és hibrid járművek súlyát is.

A Bridgestone EMIA, hogy még inkább kiemelje elkötelezettségét az elektromos mobilitás jövője mellett, az idén bevezeti a kifejezetten elektromos gépjárművekre készült Bridgestone első szerelés abroncsok EV jelölését. Ez annak jelzésére szolgál, hogy az abroncsok szigorú tesztelési folyamaton mentek keresztül, megkapták az autógyártók jóváhagyását, és támogatják az elektromos gépjárművek és gyártóik különleges tulajdonságait és igényeit – ezáltal biztosítékot nyújtva a hatótávval, az irányítással és az abroncs élettartamával kapcsolatban.

Partnerség a világ vezető elektromos gépjármű-gyártóival és feltörekvő újítókkal

A Bridgestone a világ vezető elektromosgépjármű-gyártóival lép partnerkapcsolatra olyan hibrid és elektromos járművek gyártásában, mint a Mercedes EQA és EQB, a BMW i3, a Fiat 500 EV, a Nissan LEAF, a Volkswagen teljesen elektromos ID.3 és ID.4 modellje, és így tovább.

A vállalat együttműködik az elektromos mobilitás területének feltörekvő újítóival is. A Bridgestone exkluzív abroncsgyártó partnere mind a Lightyearnek, a világ első hosszú hatótávú, napenergiával működő autóját, a Lightyear One-t gyártó vállalatnak – ebben a projektben kombinálták először az ologic és az ENLITEN technológiákat –, mind a Fiskernek, a hamarosan bemutatásra kerülő, teljesen elektromos Fisker Ocean gyártójának. A Bridgestone láthatárán sok más együttműködés is megjelent. Formabontó új cégekkel és gyorsan átalakuló régi vezetőkkel: a testreszabott Bridgestone abroncsokat legutóbb az Audi Q4 e-tron és a Seat Cupra Born elektromos gépjárművek élvezhették.

„A mobilitás fenntartható jövőjének formálása iránti elköteleződésünk keretében a Bridgestone EMIA átalakul, hogy támogassa az elektromos gépjárművek bevezetését. Célunk, hogy az elektromos mobilitást hatékonyabbá és a járművezetők és flották számára elérhetőbbé tegyük. Ez azt jelenti, hogy élen járunk az elektromos gépjárművekre készült prémium abroncsok és abroncstechnológiák, valamint dedikált flotta- és mobilitási megoldások terén. Továbbá vezető elektromos gépjármű-gyártókkal lépünk partnerségre, és az elektromos gépjárművekre felkészült kiskereskedelmi és szolgáltató hálózatot építünk ki” – mondta Emilio Tiberio, a Bridgestone EMIA operatív és műszaki igazgatója.

  • A 10 fő elektromos gépjármű-gyártó 2021-ben (sorrendben): Tesla, Volkswagen, Wuling, Nissan, BYD, Renault, Hyundai, Audi, Peugeot és Mercedes. A Bridgestone a Volkswagennek, a Nissannak, az Audinak, a Peugeot-nak és a Mercedesnek is beszállítója.
  • A 2021-es év 10 legkeresettebb elektromos gépjárműmodellje Európában (sorrendben): VW ID.3, VW ID.4, Tesla Model 3, Renault ZOE, Peugeot e-208, Mercedes EQB, Fiat 500, Nissan LEAF, Mercedes EQC és Peugeot e-2008. A Bridgestone beszállítóként részt vesz a VW ID.3, VW ID.4, Mercedes EQB, Fiat 500 és Nissan LEAF gyártásában.
  • *A Bridgestone belső adatai alapján az ENLITEN technológiával és anélkül készült, azonos méretű (92Y 225/40 R18 XL) Bridgestone prémium nyári abroncsok összehasonlításáról.
Bridgestone első szerelés

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!