Olajcsere – milyen gyakran szükséges?

Az olajcsere megvitatását nem javasoljuk egy békés vasárnap délutáni grillparti alkalmával, ugyanis örök vitatéma még szakemberek között is.

Vizsgáljuk hát meg motorunkat működés közben, mely üzemállapotok optimálisak, valamint kritikusak a benne keringő motorolajra nézve.

Legoptimálisabb üzemállapot

Legoptimálisabb eset üzem meleg állapotban, tartós sebességgel, valamit a folyamatos 2-3000-es fordulatszámmal történő haladás. Azokat az autósokat sorolhatjuk ide, akik napi rendszerességgel 20-50 km-t vagy annál nagyobb távolságot autóúton vagy autópályán tesznek meg megszakítások nélkül.

Ebben az esetben motorolajunk jól érzi magát.

Ebben az állapotban a motorolaj minden, számára előírt feladatot kellő mértékben és időben képes ellátni. Olajfilm réteget hoz létre, keni, egyben hűti a forgó, súrlódó alkatrészeket. Nem utolsó sorban szennyeződéseket szállít, ezzel tisztítva az olajjáratokat, motor alkatrészeket.

olajcsere

cottonbro fotója a Pexels oldaláról

Legkritikusabb üzemállapot

Legkritikusabb üzemállapot motorunk és a benne keringő olaj számára a hidegindítás. Azokat az autósokat soroljuk ide, akik zömében városban kis távokra használják gépkocsijukat, útjuk során számos megállóval.

Ne tévesszen meg minket a kinti hőmérő higanyszála. Gépkocsinkban feladatot teljesítő motorunk nem követi az időjárás előrejelzést, ennél jóval egyszerűbben „gondolkodik”.

Az olajfilm nagy része a motor leállítását követően a hengerfalról visszacsorog az olajteknőbe. A motor újraindításakor ennek az olajfilmnek az olajszivattyú hatására újra kell épülnie. Amíg ez fel nem épül hidegindításról beszélünk.

Minél több esetben szakítjuk meg utazásunkat, annál jelentősebb mennyiségben csökken motorolajunk élettartama, valamint jó kenőképessége.

Minden esetben hagyatkozzunk a gyártó által kezelési utasításban foglaltakra. Fontos, hogy a gyári ajánlást soha ne lépjük túl. Az évente elvégzett olajcsere növeli a motor élettartamát.

A tényleges olajcsere meghatározása függ:

  • a gépkocsi típusától
  • a benne keringő motorolaj típusától és minőségétől
  • vezetési szokásainktól és stílusunktól

Rövid távon autózás?

Mi a teendőnk abban az esetben, ha zömében városban rövid távokra használjuk autónkat?

Utunk során több megállót is be kell iktassunk,  mégis szeretnénk  megőrizni gépkocsink   állapotát. Szerencsére továbbra sem kell gyermekeinknek a mozgó gépkocsiból kiugrania az iskola előtt. Sőt tankolni, valamint a sarki kisboltba is nyugodtan megállhatunk ezek után is.

Egy teendőnk azonban akad 

  • Évente próbáljunk meg beiktatni minimum egy olajcserét, hogy megőrizzük gépjárművünk jó állapotát.
  • A kezelési utasításban szereplő magas 30.000 km-s szervizintervallumnál szinte kötelező jelleggel kell elvégezni az olajcserét, ugyanakkor 15.000 km-él javasolt a köztes olajcsere  elvégzése.

Fontos, hogy minőségi termékek használatával még inkább gondoskodjunk járműveink hosszú élettartamáról.

Az AKH szervizekben kizárólag minőségi, Castrol kenőanyagokkal végezzük az olajcserét.

Olajcsere Castrollal

Jelentkezzen be olajcserére a szervizkulccsal megjelölt szervizeink egyikébe!

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!