Használtautó.hu téli gumiteszt 2021 – Triangle a nagy meglepetés

Használtautó téli gumiteszt 2021 - fékút száraz asztalfon - logo

A Használtautó.hu immár tizedszer rendezte meg a Hungaroring területén működő Groupama Tanpályán téligumi-tesztjét, hogy felhívja a figyelmet a gumicsere és a téli közlekedésbiztonság fontosságára. A legjobb és a legrosszabb gumiabroncsok teljesítménye között óriási különbségek voltak száraz és nedves úton. 60 km/óráról több mint 3, jeges karakterisztikájú úton pedig már 40 km/órás tempóról is akár 60 méteres lehet a különbség a fékút hosszában.

Téli gumiabroncs teszt 2021

A teszt során a Használtautó.hu szakértői az egyik tesztautóval a méréseket végezték el száraz és nedves aszfalton, valamint nedves, a jéghez hasonló tapadási tényezőjű műgyantán, mindeközben a Nonstopgumi gárdája a másik autón cserélte a 205/55 R16-os új és használt téli, nyári és négyévszakos gumikat.

Érdekes megfigyelés, hogy nagyon sokan a napon időjárásnak köszönhetően, ami könnyen becsapós is lehet, várnak a téli gumik átszerelésével. Ezzel a döntéssel azonban nem csak magukat, de környezetüket is könnyen veszélybe sodorhatják, ugyanis a gumiabroncsok teljesítményét jelentősen befolyásolja a nedvesség és az éppen aktuális hőmérséklet is.

A gumik tapadásánál már 1-2 Celsius foknyi különbség is érezhető, akár normál aszfalton és fagypont felett is. Idei tesztünket 4 Celsius fokos levegőhőmérséklet, 2-2,5 fokos aszfalthő mellett kezdtük. Az idő először hűlni, majd melegedni kezdett, ugyanakkor állandó tényező volt, hogy a föld alatti tartályból locsolt aszfalt melegebb lett a rá eső víztől, mint a száraz. Emiatt az a furcsa, de beszédes helyzet állt elő, hogy a melegebb, de vizes aszfalt rövidebb fékutat adott, mint a száraz, de hűvösebb. A teszt eredményei is egyértelműen mutatják, hogy nemcsak a csapadéktól, hanem a hőmérséklet változásától is nőhet a fékút” – mondta Katona Mátyás, a Használtautó.hu szakértője.

Mérési kategóriák

  1. Fékút 60 km/óráról száraz aszfalton
  2. Fékút 60 km/óráról nedves aszfalton
  3. Fékút 40 km/óráról nedves, jeges útfelületet mintázó műgyantán
  4. Kigurulás 15 km/órás tempóról enyhe, konstans emelkedőn a gördülési ellenállás vizsgálatára
  5. Kapaszkodóképesség nedves műgyantán: álló helyzetből mennyi idő alatt tesszük meg az első 30 métert egy adott emelkedőn?
  6. Menetzaj 50 km/óránál
  7. Kopási kép pontozása

A szakértői csapat minden mérést ötször végzett el, majd a szélső értékek „eldobásával”, a többi átlagát vette számításba.

A 2021-es teszten az összesített első helyen a Bridgestone Blizzak LM005 abroncs végzett, 93,2%-os súlyozott végeredménnyel. A dobogó második helyére a Continental WinterContact TS 870. Előkelő helyen végzett a Triangle Winter X TW401 gumiabroncsa, ami nem sokkal lemaradva az első helyezettől, 88,5% -os eredménnyel végzett, nem sokkal előtte pedig 89,2%-al a Hankook Winter iCept RS2 W452.

Összértékelés szerinti sorrendSúlyozott végeredmény (%)* és értékelés
Bridgestone Blizzak LM00593,2%Nagyon jó
Continental WinterContact TS 87091,7%Nagyon jó
Kleber Krisalp HP389,4%
Hankook Winter i*Cept RS2 W45289,2%
Triangle Winter X TW40188,5%
Barum Polaris 587,4%
Michelin Alpin 687,0%
Triangle SeasonX TA01 (négyévszakos)84,6%Megfelelő
Barum Quartaris 5 (négyévszakos)84,4%Megfelelő
Használt téli gumi82,3%Megfelelő
Pirelli Winter Snowcontrol Serie 380,3%Megfelelő
Michelin CrossClimate 2 (négyévszakos)80,1%Megfelelő
Használt nyári gumi60,6%Rossz

* a száraz és a nedves aszfalton, valamint a nedves műgyantán (jegeshez hasonló felületen) mért fékezhetőség és a nedves műgyantán mutatott kapaszkodóképesség 20-20%-os, a kopási kép 10%-os, a zajszint és a kigurulás 5-5%-os figyelembevételével

Használtautó téli gumiteszt 2021

Katona Mátyás a legjobb abroncsokkal kapcsolatban kiemelte: „Ahol a győztes Bridgestone gumival már megálltunk a „jeges” úton, ott a használt nyárival még szinte teljes sebességgel robogtunk. Egy előttünk hirtelen lefékezett autóba gyakorlatilag mindenféle fékhatás nélkül rohantunk volna bele. Bízunk benne, hogy az ilyen megdöbbentő eredmények láttán sokan elgondolkoznak az időben végrehajtott gumicserén.”

Válogasson kedvére téli gumi kínálatunkból, szereltesse át országszerte több, mint 200 helyen.

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!