Mikor időszerű a gumiabroncs csere? Mi történik az abroncsokkal ezután?

Mikor ajánlatos vagy éppen elhanyagolhatatlan a gumiabroncs csere? Nincs egyetemleges bizonyított módja annak, hogy pontosan meg lehessen állapítani, hogy egy gumiabroncs meddig bírja. Bizonyos tényezők, mint például a gumiabroncs kialakítása, az útviszonyok, az éghajlat, a vezetési szokások, valamint az abroncs általános gondozása és karbantartása együttesen meghatározzák az abroncs futásteljesítményét és élettartamát. Az 5-10 éves általános ajánlott használati időtartam mellett tanácsos havonta ellenőrizni a gumiabroncsokat, és megvizsgálni a hibákra utaló jeleket.

Jelek, hogy itt az ideje lecserélni a régi gumikat

  • Ha a gumi futófelülete a biztonságos vezetés érdekében javasolt mintamélység alatt van, akkor az abroncs elkopott. Szabad szemmel is észrevehető, ha a gumiabroncs futófelületén lévő barázdák mélysége eléri a kopásjelzők szintjét, vagyis a minimális 1,6 mm-t.
  • Ha egyenetlen futófelület-kopást észlel a gumiabroncson.
  • Amikor szokatlanul sok a nem kívánt törmelék, például szögek és kavicsok ágyazódnak a barázdák közé.
  • Ha nagymértékben sérült területeket észlel az abroncson.
  • Ha kidudorodó részeket, hólyagokat észlel a gumiabroncs oldalfalán.
  • Ha több, mint 10-12 éve használja a gumiabroncsokat, akkor biztosra veheti, hogy ideje lecserélni őket. A gumiabroncs gyártási dátuma (DOT szám) általában a gumiabroncs oldalfalára van nyomtatva.
gumiabroncs csere
Ellie Burgin fotója a Pexels oldaláról

Mi történik a gumiabronccsal miután már nem használjuk?

Bár a gumiabroncsokat eredetileg természetben előforduló gumiból állították elő, a manapság használt gumiabroncsok többsége biológiailag le nem bomló vegyszereket és szintetikus anyagokat is tartalmaz. Ez a tény veszélyessé tette a környezetre a gumiabroncsok elégetését, amely korábban szokásos gyakorlat volt. Az évek során ez globálisan aggodalomra ad okot a környezetvédők számára, akik helytelenítik a kiselejtezett gumiabroncsok kezelésével kapcsolatos eljárásokat. Erre válaszul sokat tesznek a régi gumiabroncsok újrafelhasználási és újrahasznosítási módjainak kidolgozása érdekében.

A régi gumiabroncsok gyakorlati felhasználásának népszerű módjai közé tartozik, hogy olyan tárgyakat készítenek belőlük, mint a vontatóhajó sárvédői, hinták és kocsik, cementkemencék tüzelőanyagaként. Felhasználható továbbá speciális, „energiahatékony” házak építésénél, de akár virágcserépként is az otthonunk körül. A gumiabroncsok megolvaszthatók, majd ezek után olyan dolgok formálhatóak a gumiból, mint amiket a játékgyártásnál is használnak. Megfelelőek mérnöki felhasználásra autópályákon építési korlátokként, lökhárítóként a dokkon, vagy újrahasznosíthatók és felhasználhatók például gumival dúsított aszfalt és gumigranulátum előállítására műfüves burkolatokhoz.

Foglaljon időpontot ONLINE és szereltesse át országszerte több, mint 200 helyen.

Egyes esetekben a még mindig ésszerűen jó állapotban lévő régi gumiabroncsokat újrafutózza, és helyben értékesítik, vagy exportálják más országokba, – újrafutózzák. Ha jóváhagyott újrafutózási technikával végzik, ez a gyakorlat talán a legbiztonságosabb és leggazdaságosabb módja a használt gumiabroncsok kezelésének. Összehangolt erőfeszítésekkel a hegyekben magasra felhalmozott eldobott gumiabroncsok hamarosan a múlté lesznek, ami nemcsak a környezet védelmét segíti elő, hanem az ezzel járó gazdasági előnyökkel is jár.

Válogasson kedvére téli gumi kínálatunkból!

Foglaljon időpontot ONLINE és szereltesse át országszerte több, mint 200 helyen.

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!