A nyári gumi csere sürgősebb, mint sokan gondolják!

Tartósan 7 °C feletti az átlaghőmérséklet? Vége a fagyasztó hidegnek? Akkor ideje búcsút inteni a téli gumi szettnek! A nyári gumi a forró aszfalton is megfelelő teljesítményt nyújt a speciális mintázatnak és anyagösszetételének köszönhetően. A nyári gumi csere sok kérdést vet fel. Mikor érdemes lecserélni a téli abroncsokat? Érdemes szakember segítségét kérni a nyári gumi cseréhez? Mennyibe kerül a gyári gumi szett csere? Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat!

Nyári gumi csere otthon? Inkább bízza szakemberre!

A gumiabroncs állapota kulcskérdés, ha biztonságos közúti közlekedésről beszélünk, ráadásul nemcsak az a fontos, hogy tavasztól nyári gumival közlekedjenek az autósok, hanem kiemelten fontos a felszerelni kívánt gumiabroncsok állapotának ellenőrzése is. A felelős autósoknak azt tanácsolják a szakemberek, hogy ne próbálják meg otthon, a garázsban elvégezni a gumicserét, hanem bízzák azt inkább a gumiszervizben dolgozó gumiszerelőkre. A gumicserénél a szerelők megvizsgálják a felnit és a nyári gumit egyaránt, keresik a fizikai sérülésekre utaló jeleket (horzsolások, vágások, szálszakadás) a gumin, és természetesen a felnit is átvizsgálják az esetleges peremsérülések, deformációk után kutatva.

A szakszerű és biztonságos gumicseréhez ráadásul speciális gépekre van szükség, amelyek aligha érhetők el a legtöbbünknél, otthoni környezetben. A gumiszerelők új szelepeket is raknak be a gumicsere alkalmával, ami azért fontos, mert a műanyag és a fémszelepek idővel ugyanúgy tönkremennek, nem is nagy költség kicserélni, de erre a legtöbben nem gondolnak otthon. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy kopott gumival veszélyes közlekedni. Rosszabbul teljesít vizes úton fékezés közben, és többször bizonyították már tesztekkel, hogy mennyivel rosszabbul teljesít a koptatott gumi a gyártó által javasolt 3 mm-es profilmélységnél. Mi is azt javasoljuk, hogy mindenki időben menjen el gumit cseréltetni, ne várjon addig, amíg visszaáll az életünk a rendes kerékvágásba!

Nyári gumi csere ideje: mikortól kell nyári gumi?

Sok autósban felmerül a kérdés: mikortól kell nyári gumi? Magyarországon a nyári gumi csere ideje nem törvényileg szabályozott. Hüvelykujj szabályként alkalmazható a 7 °C-os elv. Amely szerint a nyári gumi csere ideje, akkor jön el, amikor az átlag hőmérséklet tartósan meghaladja a 7 °C-ot. Amennyiben a középhőmérséklet eléri a szabály szerinti minimum 7 °C-ot, feltételezhető, hogy nincsenek reggeli talajmenti fagyok. Ez fontos, hiszen a nyári gumik speciális anyagösszetétele és mintázata kisebb kopást, nagyobb tapadást és kedvezőbb fogyasztást biztosít melegebb aszfalton.

Külföldi utat tervez? Több környező országban nem az időjárási feltételekhez, hanem előre meghatározott naphoz kötik a nyári abroncs cserét. Mutatjuk a fontosabb dátumokat!

  • Ausztriában április 15-éig kell elvégezni a nyári gumi cserét.
  • Romániában március 31-ig kötelesek az autótulajdonosok gondoskodni a nyári gumi cseréről.
  • Csehországban szintén március 31 a nyári gumi csere határideje.

A nyári gumi csere idejének meghatározásakor érdemes figyelembe venni még egy szempontot. A legtöbb autós március közepe és április eleje között keresi fel a szervizeket. Ilyenkor jelentős várakozási idővel érdemes számolni. Ha szeretné elkerülni a sorban állást, akkor foglaljon időpontot online! Ügyfeleink online foglalhatnak időpontot a professzionális szervizeink egyikébe.

Nyári gumi csere ár

A nyári gumi csere ára több szemponttól függ. A várható költséget az alábbi tényezők befolyásolják a leginkább:

  • gépjármű típusa,
  • abroncsméret (rendszerint a nagyobb abroncsméret esetén magasabb a gumicsere költsége),
  • kért szolgáltatások (a centrírozás, vagyis kiegyensúlyozás növeli a gumi csere költségét). 

Nyári gumi csere ár eltérő felni méretek esetén szervizünkben:

Foglaljon időpontot most nyári gumi cserére!

Nyári gumi csere

Gyakori kérdések nyári gumi csere kapcsán

Melyek a nyári gumi előnyei?

A nyári gumik a forró aszfalton is kielégítő teljesítményt nyújtanak. Mintázatuknak és anyagösszetételüknek köszönhetően meleg időjárási viszonyok mellett számos előnnyel bírnak a téli gumikkal szemben. Az alábbiakban összefoglaltuk a legfontosabb előnyöket:

  • Meleg környezetben kedvezőbb üzemanyag-felhasználást nyújtanak a merev szerkezet és alacsonyabb súrlódás miatt, mint a téli gumik.
  • Ellenállóbb a forró aszfalttal és súrlódással szemben, így kisebb mértékben amortizálódik a nyári időszakban.
  • A speciális mintázat segít megelőzni a nyári esőzések során tapasztalt vízen csúszást (más szóval aquaplanning).
  • A száraz teljesítmény is kiváló a nyári gumiknak. A forró aszfalton is pontos kanyarodást, megfelelő gyorsulást és rövid féktávokat tesz lehetővé.

A nyári gumi csere mikor esedékes?

A tavasz beköszöntével egyre több autósban fogalmazódik meg a kérdés: a nyári gumi csere mikor esedékes? A válasz egyszerű, amikor a középhőmérséklet 7 °C feletti, akkor érdemes nyári gumikra váltani.

Szükséges a tél-nyári gumi csere?

Bár hazánkban nincs törvényi előírás, amely kötelezővé tenni a tél-nyári gumi cserét, mégis érdemes lehet azon sofőröknek, akik számára nem kielégítő a négyévszakos gumi. Több mint 10000 kilométert tesz meg évente? Sportos a vezetési stílusa? Fontos a maximális tapadás a csúszós, jeges úton is? Ha az előbbi kérdések bármelyikére igen a válasz, akkor válassza a szezonális gumi szetteket!

A nyári gumi mikortól használható?

Sok autós fordul szakemberhez az alábbi kérdéssel: a nyári gumi mikortól használható? Bár a megfelelő mélységű nyári gumi vizes útfelületen is kiváló tapadást biztosít, amennyiben a középhőmérséklet tartósan 7 °C alatti, a nyári gumi nem megfelelő fogyasztást és teljesítményt biztosít.

Használható téli gumi nyáron?

Nincs olyan törvényrendelet, amely megtiltaná a téli gumik használatát a nyári időszakban. Azonban szakértőink nem javasolják a téli gumi használatát az év azon időszakában, amikor az átlaghőmérséklet tartósan meghaladja 7 °C-ot.

Válogasson kedvére nyári gumi kínálatunkból, szereltesse át országszerte több, mint 200 helyen.

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!