Pollenszűrő csere A-tól Z-ig: minden, amit tudni érdemes

A pollenszűrő (más néven utastér szűrő) feladata az autó utastérébe áramoló levegőben található pollen, korom, por és egyéb szennyeződések szűrése. A konvencionális szűrők mellett elérhetőek aktívszenes szűrők, amelyek a szilárd szennyeződéseket túl a kellemetlen szagokat és egészségre veszélyes gázok egy részét is megkötik. Mikor szükséges a pollenszűrő csere? Mi az aktívszenes utastér szűrő előnye és megéri a magasabb árat? Cikkünkben választ kaphat a leggyakrabban felmerülő kérdésekre!

Mi az a pollenszűrő?

A légszennyezés komoly egészségügyi kockázatot jelent.  Az Európai Unió tagállamaiban 2019-ben a levegőben található apró részecskék, a légszennyezettség miatti krónikus nitrogén-dioxid és ózon szint összesen 364200 korai elhalálozáshoz vezetett. Bár ez az érték csökkent 2018-hoz képest a szigorodó környezetvédelmi előírásoknak köszönhetően, a légszennyezettség továbbra is sok Európai nagyvárost érintő probléma.

Az autó szellőztető rendszere a kinti levegőt juttatja az utastérbe. A hűtési- és fűtési berendezés használatakor a kültéri levegőben keringő szennyeződés az utastérbe kerülhet. A megfelelő légtisztító nélkül ez fokozhatja a légúti fertőzések kockázatát. A pollenszűrő olyan berendezés, amely az utastérbe áramló levegőt tisztítja meg a portól, pollenektől, koromtól, egyéb apró részecskéktől és bizonyos egészségre veszélyes gázoktól. Az utastér szűrő leggyakrabban a motortérben vagy a belső térben található. Három fő típusa:

  • Normál pollenszűrő: A normál utastér szűrő elsősorban a szilárd szennyeződések szűrésére alkalmas. Képes megkötni a polleneket, port és kormot. Ára általában kedvezőbb, mint az aktívszenes és antibakteriális termékeké.
  • Aktívszenes pollenszűrő: Az aktívszenes utastérszűrő előnye, hogy az extra szénréteg miatt képes az egészségre veszélyes gázok egy részét megkötni, így további védelmet nyújthat az ózon és a nitrogén-dioxiddal szemben. Hátránya a magasabb ár.
  • Antibakteriális pollenszűrő: Maximális védelmet szeretne? A legmodernebb pollenszűrő berendezések a fenti előnyök mellett antibakteriális tulajdonsággal bírnak. Így a levegő által szállított baktérium fertőzések egy részét semlegesítik mielőtt az utastérbe érhetnének.

A rendszeres pollenszűrő csere elengedhetetlen, ahhoz, hogy a szűrő megőrizze effektivitás. A pollenszűrő csereperiódus termékenként eltérhet, általában 1 év.

Szeretné profikra bízni? Foglaljon időpontot országos szervizeink egyikébe!

pollenszűrő csere

Miért fontos a pollenszűrő csere?

Az ​​utastérszűrő a használat során veszít légtisztító képességéből. A kezdeti hatékonyság idővel egyre alacsonyabb lesz. A pollenszűrő csereperiódus általában egy év. A tavaszi autóklíma tisztítás során szokott sor kerülni pollenszűrő cserére. A csere hiányában:

  • csökken a szilárd szennyeződések megkötésének mértéke,
  • romlik a szagredukciós képesség,
  • csökken az egészség károsító gázok szűrési hatékonysága és
  • antibakteriális réteggel rendelkező termékeknél a bakteriális fertőzések elleni védelem is romlik.

Gyakori kérdések és válaszok

Mi a pollenszűrő feladata?

A pollenszűrő feladata az utastérbe áramló levegő megtisztítása a szennyeződésektől. Szilárd szennyeződés lehet a por, pollen és a korom. A modern aktívszenes és antibakteriális réteggel rendelkező utastér szűrők képesek az egészségkárosító gázok és baktériumok egy részét is megkötni.

Pollenszűrő csereperiódus: milyen gyakran érdemes cserélni a pollenszűrőt?

A pollenszűrő csereperiódus termékenként eltérhet. A legtöbb utastér szűrőt évente érdemes cserélni. Amennyiben az annuális csere elmarad, csökken a termék szűrőképessége. Általában a tavaszi nagy szerviz alkalmával az autóklíma tisztítással együtt cserélik.

Mi az aktívszenes pollenszűrő előnye?

Az aktívszenes pollenszűrő előnye a hatékonyabb szűrőképesség. Az extra aktívszén rétegnek köszönhetően nem csupán a szilárd szennyeződéseket képes megkötni, hanem az egészségre veszélyes gázokat egy részét is. A nagyobb védelem miatt, javasoljuk, hogy válassza a drágább, de efektívebb aktívszenes pollenszűrőket.

Mennyibe kerül az autó pollenszűrő?

Az autó pollenszűrő ára országos lefedettségű, professzionális szervizünkben az alábbiakban elérhető

Pollenszűrő cseréje elvégezhető szakember segítsége nélkül is?

A pollenszűrő cseréje elvégezhető szakember segítsége nélkül is. A legtöbb termék esetén részletes instrukciókat talál a cseréhez. Fontos, hogy a helytelenül telepített ​​utastérszűrő légszűrő képessége alacsony. Amennyiben biztosra szeretne menni, kérje szakember segítségét! 

Összefoglalás

A légszennyezettség számos krónikus betegség kockázatát növeli. A levegőben keringő szilárd és gáznemű szennyeződések egészségügyi problémák kialakulásához vezethetnek. A személygépjárművek szellőztető rendszere a kültéri levegőt juttatja az autóba. A pollenszűrő olyan berendezés, amely segít a por, pollen, korom és egyéb szennyeződések megkötésében. A rendszeres pollenszűrő csere garantálja, hogy a berendezés hatékonyan működjön.

Bízza szakértőkre a pollenszűrő cserét és foglaljon kényelmesen időpontot online!

Válogasson kedvére nyári gumi kínálatunkból, szereltesse át országszerte több, mint 200 helyen.

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!