Szálszakadt gumi: miről ismerhető fel?

Az autógumik speciális kordszálakból álló vázrendszerrel rendelkeznek. Ennek célja a stabilitás és szilárdság biztosítása. Külső erőbehatás és egyéb mechanikai sérülések kárt tehetnek a vázban. A szálszakadt (szeparált szerkezetű) gumi balesetveszélyes és könnyen durrdefekthez vezethet. Cikkünkben bemutatjuk, miről ismerhető fel az abroncs sérülés!

Mi az a szálszakadt gumi?

A gumiabroncs egyszerre kell, hogy rugalmas és szilárd legyen a biztonságos és hatékony közlekedés érdekében. Ezért két részből épül fel:

  • a tapadás és elasztikusság érdekében gumikeveréket,
  • míg a szilárdság biztosításához kordszálakból és “övrétegekből” álló vázat tartalmaz.

Az abroncsok kiváló teljesítményt nyújtanak normál útviszonyok mellett, azonban a külső mechanikai erőbehatások kárt tehetnek a gumi szerkezetében. A szálszakadt gumi leggyakoribb okai között szerepel a: padkázás, szegélyről történő lehajtás és az egyenlőtlen útfelület. Ritkábban előfordul, hogy a szálszakadást a gumi oldalfalába vagy futófelületébe fúródott idegen tárgy okozza. Ilyenkor a külső rétegig fúródott éles tárgy, a kerék forgó mozgása miatt fokozott roncsoló hatást gyakorol az abroncs szerkezetére.

Szálszakadt gumi tünetei: így ismerd fel az abroncs sérülést!

Mivel a szálszakadt gumi könnyen vezethet durrdefekthez és balesethez, így fontos az abroncs sérülést mihamarabb észlelni. Az alábbiakban összefoglaltuk a legfontosabb jeleket, amelyekről könnyen felismerhető a szálszakadt gumi.

Szálszakadt gumi tünetei:

  • Deformálódott, puklis oldalfal
  • Szokatlan menetzaj
  • Bizonytalan úttartás
  • Enyhe kormány rezonancia
  • Abnormális kopási minta

Idővel terjedhet a szálszakadás, ilyenkor nagyobb kitüremkedések jelennek meg az oldalfalon. Érdemes a korai jelek esetén szakemberhez fordulni a kockázatos defekt elkerüléséhez.

Ezért veszélyes a szálszakadt abroncs

A rugalmas gumiabroncsok a szálszakadás következtében veszítenek elasztikusságukból. Így csökken a képességük a közlekedés során jelentkező terhelés elnyelésére. Fokozódó terhelés mellett rövid időn belül további kordszálak sérülhetnek meg, amelyek tovább csökkentik a terhelhetőséget. Gyakori, hogy ebben a fázisban az abroncs oldalfalán “hurka” szerű kitüremkedések jelennek meg. A kedvezőtlen megjelenés mellett, a közlekedés biztonsága is csökken az abroncs sérülés miatt. Rugalmatlan, szálszakadt gumival nem szabad közlekedni, hiszen az autó menet közben könnyen kontrollálhatatlanná válhat. A szálszakadt gumi defekttűrő képessége is csökken, amely fokozza a közúti balesetek kockázatát. Mivel a szálszakadás vulkanizálással vagy egyéb módszerrel nem javítható, így minden esetben új abroncs beszerzését javasoljuk.

Online webáruházunkban több tucat gumi közül találhatja meg az igényeinek megfelelő darabot! Használja a főoldalon is elérhető autómárka szerinti abroncskeresőnket a tökéletes modell kiválasztásához!

3 tipp a szálszakadás megelőzéséhez

Bár prémium minőségű abroncsokkal is előfordulhat a szálszakadás, az alábbi tippek követésével mégis jelentősen csökkenthető az abroncs sérülés kockázata. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat!

Gumi vásárlás online gyorsan és kényelmesen!

1. Figyelmes közlekedés

Kátyúk, szegélyek, padkák, úthibák — mind szálszakadáshoz vezethetnek. A figyelmes és körültekintő közlekedéssel elkerülhetők az abroncsok kordszálaiban sérülést okozó mechanikai behatások. A gumi szálszakadás megelőzése érdekében:

  • Kerülje a magas padkákra történő felhajtást!
  • Amennyiben lehetséges, kerülje ki az útfelületen található mélyedéseket!
  • Fokozott óvatossággal hajtson le magas szegélyekről!

2. Gyakori műszaki vizsgálat, amortizált abroncsok cseréje

A gyakori műszaki vizsgálat során az abroncsok állapotfelmérését is elvégzik. Az alapos inspekció alkalmával a gumi amortizációt is vizsgálják. A tapasztalt szakemberek könnyen észreveszik a korai stádiumban lévő szálszakadást, ezzel megelőzhetik az abroncs sérülés további veszélyes terjedését. Mivel a fokozott amortizáció növelheti a szálszakadás veszélyét, így az időszerű gumicsere elkerülhetetlen a biztonságos közlekedéshez.

Összefoglalás

Az abroncsokkal szemben három fontos elvárást támasztanak: rugalmasság, tapadás és szilárdság. Ahhoz, hogy mindegyik kritériumnak megfeleljenek, az elasztikus gumikeveréket stabil kordszálakból álló vázzal egészítik ki. Egyes külső erőbehatások, például padkázás vagy kátyúba hajtás, kárt tehetnek az abroncs szerkezetében. Az apró sérülés idővel terjedni kezd és jelentősen csökkenti a gumi terhelhetőségét. Idővel nagy méretű kitüremkedések jelennek meg az oldalfalon és fokozódik a durrdefekt kockázata. Sajnos a szálszakadt gumi nem javítható, így minden esetben gumicsere szükséges. Széles termékkínálatunk, kedvező áraink és szakértő csapatunk segítségével Ön is gyorsan megtalálhatja az új gumi szettet!

Válogasson kedvére téli gumi kínálatunkból, szereltesse át országszerte több, mint 200 helyen.

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!Hírlevél feliratkozás