Benzinár: így spóroljon a magas ár mellett a gumiabroncsokkal

A benzinár emelkedés miatt jelentősen költségesebb lett a közlekedés. Bár az üzemanyag árát nem tudjuk befolyásolni, mégis számtalan eszköz áll rendelkezésre a spóroláshoz. Cikkünkben bemutatunk több könnyen alkalmazható tippet, amelyekkel a magas benzinár mellett jelentősen csökkentheti utazási költségét.

Milyen hatást gyakorol a benzinár emelkedés az utazási költségekre?

A válasz triviális, a benzinár emelkedés megnöveli az utazási költséget. De vajon mennyivel? Az egzakt összeg meghatározásához egy egyszerű matematikai művelet szükséges. A művelet feltételezi, hogy egyéb, az üzemanyag felhasználás hatékonyságát befolyásoló változók (pl. gumiabroncs nyomás) nem konstansak a vizsgált időszakban.

A benzinár emelkedés miatti többletköltség összege = (üzemanyag ár T időpillanatban – üzemanyagár T+1 időpillanatban) * átlagos fogyasztás egy kilométernyi távolságon * menettávolság a vizsgált időszakban

Bonyolultan hangzik? Az alábbi példával megmutatjuk, hogyan alkalmazható a számítás. A következő adatok szükségesek a számításhoz:

  • Benzinár T pillanatban: 480 Ft / l
  • Benzinár T+1 pillanatban: 661 Ft / l
  • Átlagos fogyasztás / 100 km: 6 liter (tehát 0,06 liter / km)
  • Menettávolság a vizsgált időszakban: 400 km

A fenti adatok a képletbe illesztve:

Benzinár emelkedés miatti többletköltség összege = (661-480)*0,06*400 = 4344 Ft. Tehát, a példában szereplő autó esetén az utazási költség növekedése 4344 forint. A fenti számítást Ön is elvégezheti saját adataival a pontos összeg meghatározásához.

Üzemanyagár független spórolási lehetőségek

Az üzemanyagár befolyásolása nem lehetséges, azonban az autó műszaki tulajdonságai és a vezetési stílus módosításával optimalizálható az üzemanyag felhasználás. A következőkben három tippet osztunk meg a hatékony spóroláshoz.

1. Megfelelő abroncsnyomás használata

A Nemzetközi Automobil Szövetség 2005-ben indított kutatása több mint 38000 mérés alapján megállapította, hogy az autósok 71%-a a megfelelőtől eltérő guminyomású abroncsokkal közlekedik. Ennek direkt következményeként az Európai Uniós tagállamok autósai évi 2 milliárd liter üzemanyaggal használnak többet. Az üzemanyag többletfogyasztáson túl 12 millió abroncs kopik el idő előtt az alacsony guminyomás következtében és 4,8 millió kilogramm extra CO2 kibocsátás keletkezik.

Hogy mit jelent ez egy személygépkocsira vetítve? A szemléltetés kedvéért fogadjuk el az alábbi felvetéseket:

  • Havi menettávolság: 200 kilométer
  • Átlag üzemanyag fogyasztás / 100 km: 7 liter (tehát 0,07 l / 1 km)
  • Üzemanyag hatékonyság csökkenés az alacsony nyomás miatt: 5%
  • Üzemanyagár: 661 Ft / l

Ezen adatokkal számolva:

  • Megfelelő guminyomás: 200*0,07*=14 liter a teljes fogyasztás, amely ára: 14*661= 9254 Ft
  • Alacsony guminyomás: 200*0,07*105%=14,7 liter a teljes fogyasztás, amelynek ára = 9716,7 Ft
  • A megtakarítás mértéke: 462,7 Ft

Bár nem tűnik jelentős összegnek, a guminyomás ellenőrzése egyszerű feladat és további módon segíthet a megtakarításban, hiszen:

  • csökkenti a futófelület amortizáció mértékét,
  • segíthet megóvni az autó műszaki állapotát.

2. Évszaknak megfelelő gumi szett használata

Az évszaknak megfelelő gumi szett használata segíthet az optimális üzemanyag felhasználás elérésében. Ennek okai az abroncs kialakításában és összetételében keresendő. A gyártó cégek minden esetben a javasolt felhasználási körülményekhez igazítják termékeiket.

Tekintse meg téli és nyári gumi kínálatunkat!

3. Magas üzemanyag-hatékonyságú abroncs használata

A weboldalunkon szereplő gumiabroncsok szűrhetőek az üzemanyag-hatékonysági besorolásuk szerint. Az hét skálán a legkedvezőbb hatékonyságot jelöli az A, míg a legalacsonyabbat a G. A keresési funkció az alábbi lépésekkel érhető el.

  1. Menjen a gumi.hu kereső oldalára!
  2. Válassza az oldalsó “Szűrés módosítása” felületen az “Üzemanyag-hatékonyság” lehetőséget, melyet az alábbi képen jelöltünk!
  3. Kattintson a kívánt kategóriára!
  4. Szükség esetén adjon meg további szűrési feltételeket!
  5. Válassza ki a megvásárolandó terméket!

Az A és G besorolás között akár 7,5%-nyi különbség is lehet az üzemanyag-hatékonyságban. Az alábbi példában bemutatjuk, ez mekkora többlet megtakarítást jelenthet egy év alatt.

Feltételek:

  • Átlag fogyasztás / 100 km: 6,5 liter (tehát 0,065 l / 1 km)
  • Átlagos havi menettávolság: 250 km
  • Üzemanyag-hatékonyság növekedés a gumiabroncs miatt: 3,75%
  • Üzemanyagár: 661 Ft / l

A példában szereplő adatok alapján az éves megtakarítás mértéke így számolható ki: 12*250*661*3,75% =74362,5 Ft

Tehát a jobb energetikai besorolású abronccsal a fenti példában szereplő háztartás 74362,5 forintot takarít meg egy év alatt.

Összegzés

A fenti módszerek alkalmazásával csökkenthető az utazásra fordított költség akár magas benzinár mellett is. Bár a magasabb energia hatékonyságú abroncsok bekerülési ára magasabb, a többletköltség rövid időn belül megtérülhet. További költségmegtakarítás érhető el az üzemanyagbarát vezetési stílussal és az autóval megtett távolság csökkentésével.

Válogasson kedvére téli gumi kínálatunkból, szereltesse át országszerte több, mint 200 helyen.

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!Hírlevél feliratkozás