Milyen gumit vegyek? Részletes útmutató új gumi vásárláshoz

Gyakori kérdés: milyen gumit vegyek? Nem véletlen, a gumi vásárlás során sok szempontot kell mérlegelni: ET-szám, profilarány, terhelési- és sebesség index – hogy csak néhányat említsünk. Ebben a cikkben összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat: kezdve a gumiabroncs alapismeretektől a konkrét ajánlásokig.

Alapismeretek az abroncsok kapcsán

A gumi vásárlás során több tucat döntést szükséges meghozni. Nem elegendő megszabni az ártartományt, márkát és a kereskedőt, hanem a gumihoz és felnihez kapcsolódó műszaki szempontokat is szükséges mérlegelni. A következőkben összefoglaltuk röviden és érthetően a legfontosabb alapismereteket.

Gumi jelölések

  • Gumiabroncs méret: A gumiabroncs méret minden esetben a termék oldalfalán található hosszú kódsor első tagja. A szám milliméterben mutatja az abroncs futófelület.
  • Profilarány: A profilarány a kódsor második tagja, amely egy arányszám. Százalékban mutatja, hogy a futófelület relációjában mekkora az oldalfal magassága. Példa:
    • Gumiabroncs mérete: 225 mm
    • Profilarány: 45%
    • Gumiabroncs oldalfal magasság: 225 mm * 45% = 101,25 mm
  • Gumiabroncs szerkezet: A következő elem a gumiabroncs szerkezetére utal, amely lehet diagonál (D jelölés) vagy radiál (R jelölés). A modern abroncsok esetén szinte mindig az utóbbival találkozhatunk. A korszerű abroncsoknál a szerkezetet erősítő szövetrétegek sugár irányban találhatóak el a forgástengelyhez képest.
  • Keréktárcsa-átmérő: A sorban következő fontos műszaki paraméter a keréktárcsa-átmérő. A gumiabroncs jelölések közül a negyedik elem collban megadva mutatja mekkora átmérőjű felnire illeszkedik a gumi. Ez egy kritikusan fontos érték a gumi vásárlás során.
  • Terhelési index (LI) és sebességindex (SI): A sebességi index a maximális megengedett sebességet, míg a terhelési index pedig a legnagyobb megengedett terhelést jelöli.

Felni méretek

  • PCD (osztókör): Az osztókör megmutatja a felniben található csavarok számát és a furatok közepét szegő kör átmérőjét milliméterben.
  • ET-szám (besajtolási mélység): A behatolási mélység milliméterben mutatja a felni középvonala és a kerékagy felfekvési síkja közötti távolságot. Három típusa a negatív-, nullás- és pozitív ET szám.
  • Pántprofil (lemezfelni profil): A pántprofil, ismertebb nevén lemezfelni profil, a kerékabroncs peremének kialakítását mutatja meg. Betűvel jelölik a különböző típusokat.
  • Felni átmérő: A felnin található harmadik jelölés a colban megadott felni átmérő.
  • Pántszarv magasság: A pántszarv magasságot kerékpánt-perem magasságként ismerik sokan. Kiemelten fontos, hogy a gyártói előírásoknak megfelelő felnit válassza, máskülönben kárt tehet az autóban.
  • Felni szélesség: A keréktárcsán található kódsor első eleme jelöli a felni szélességet colban.

Melyek a legkedveltebb gumiabroncs márkák?

A műszaki tulajdonságok mellett fontos vásárlási szempont lehet a gyártó kiválasztása. A döntésben segíthet a legkedveltebb autóabroncs márkák megismerése. A következőkben bemutatunk kiemelkedő gyártócégeket.

Toyo Tires

A TOYO Tires a világ egyik vezető gumiabroncs gyártó vállalata, a japán cég több mint 70 éve gyárt és fejleszt a biztonságos közlekedés érdekében. Világszinten a prémium autógumik között tartják számon a TOYO-t, rendkívüli népszerűségét pedig annak köszönheti, hogy a legmagasabb minőségi elvárásai és innovatív megoldási mellett is elérhető áron kínálja a gumiabroncsait.

Kumho Tyre

A meghatározó dél-koreai ipari óriás 1960 óta gyárt minőségi gumiabroncsokat. Az elmúlt 60 évben minden esetben azt tartották szem előtt a Kumhónál, hogy a megfelelő minőségi követelmények mellett a termékeik a szélesebb közönség számára is megfizethetőek maradjanak. A nagyszerű ár-érték arány a Kumho esetében korántsem jelenti azt, hogy lejjebb ad a minőségből az, aki Kumho gumit választ.

Nexen Tire

A Nexen régi szereplője a gumiiparnak. A márka kiváló autógumijait egyre több neves autógyártó választja első szerelésnek Európában és Ázsiában egyaránt. A Hyundai, KIA, Ssangyong hármas mellett, a Volkswagen, a Skoda, a Seat, a Fiat és a Renault is választott már Nexen gumit a gyárból kigördülő modelljeikre. Nem véletlen, hiszen a kiváló minőségű abroncsok megfelelnek a legmagasabb műszaki sztenderdeknek.

Falken

A Falken gumiabroncs minden körülmények között ideális választás autó típustól függetlenül. A legmodernebb technológiákkal kifejlesztett Falken gumiabroncsok a legmagasabb szintű kényelmet, kiváló teljesítményt kínálnak száraz és nedves utakon, nyáron és télen egyaránt.

Pirelli

A Pirelli eredete 1872 -re nyúlik vissza, arra az évre, amikor Giovanni Battista Pirelli betéti társaságot alapított, “GB Pirelli & C.” néven Milánóban rugalmas gumi tárgyak gyártására. A népszerű világmárka széles személyautó abroncs-kínálattal rendelkezik, így a legtöbb autós megtalálhatja számítását a cég kínálatában.

Bridgestone

A Bridgestone a világ egyik legismertebb abroncs gyártó cége. Hírnevét méltán köszönheti kitűnő alapanyagokból készített kifogástalan abroncsainak, melyeket előszeretettel vásárolnak az autó tulajdonosok.

Continental

A Continental Németországi vállalat, amely prémium kategóriás gumiabroncsokat forgalmaz.

Tekintse meg az összes márkánk leírását!

Gumi vásárlás: milyen gumit vegyek?

Profi és kezdő autósokban egyaránt felmerülő kérdés: milyen gumit vegyek? A fentiekben bemutatott műszaki ismeretek és kiemelten népszerű márkák segíthetnek a döntésben. Továbbra sem sikerült dönteni? Semmi probléma! A következő lépéseket követve könnyen megtalálhatja a tökéletes gumi szettet!

  1. Tekintse meg az autó műszaki könyvét vagy olvassa le a fenti tippek alapján a jelenleg használt abroncsokról a pontos gumi méretet!
  2. Nem sikerült megtalálni a gumi méretet? Aggodalomra semmi ok! A gumi.hu oldalán elérhető autó típus szerinti gumi kereső. Használatának lépései a következők:
    1. Menjen az autó szerinti gumi kereső oldalra!
    2. Válassza ki az autómárkát!
    3. Majd adja meg a típust!
    4. Ezt követően válassza ki az autó évjáratát!
    5. Kattintson a gumi típusra!
    6. Ezt követően szabadon válogathat az elérhető abroncs típusok közül!
  3. A gumi méret kiválasztását követően határozza meg, hogy szezonális vagy négyévszakos abroncsot szeretne. Olyan autósoknak kiváló választás a négyévszakos abroncs, akik többnyire városban közlekednek, betartják a sebesség korlátokat, kerülik a sportos vezetési stílust, nem vezetnek extrém havas és fagyos útfelületen és átlagos az éves menettávolság.
  4. Amennyiben rendelkezik gyártó preferenciával, szűkítse a termékek listáját!
  5. Ezt követően igényeinek és a költségvetésének megfelelően válasszon terméket!
melyik a legjobb gumiabroncs?

Gyakran ismétlődő kérdések

Melyek a legnépszerűbb gumi méretek?

A gumi és felni jelölések ismerete igazán hasznos lehet. Segítségükkel másodpercek alatt leolvashatóak a fontos műszaki adatok. A legnépszerűbb gumiméretek az alábbiak:

Milyen téli gumit vegyek?

Milyen téli gumit vegyek a biztonságos közlekedéshez az év hideg időszakában? – kérdezik sokan. Nem véletlen, hiszen a téli abroncsok csökkenthetik a fogyasztást, fokozzák a tapadást jeges és havas útfelületen és növelhetik a biztonságot. A fent leírt döntés folyamat alkalmazható a téli gumi vásárlásra is. Továbbá, érdemes független tesztek alapján összevetni a gumik teljesítményét. Ezek segíthetnek objektív módon összevetni a féktávot és a tapadást különböző útfelületek esetén. Oldalunkon kiváló minőségű téli gumik közül válogathat!

Milyen nyári gumit vegyek?

A meleg idő és abroncscsere közeledtével sokan teszik fel a kérdést: milyen nyári gumit vegyek? A válaszhoz a fenti műszaki paraméterek mellett, az egyéni igényeket és rendelkezésre álló költségvetést is érdemes figyelembe venni. A fent leírt módszer a nyári gumi beszerzésekor is alkalmazható. A műszaki tulajdonságok leolvasása (pl. gumiszélesség, profilarány, átmérő) és a személyes igények meghatározása jelenti az alapját a tökéletes abroncs kiválasztásának. Oldalunkon a prémium márkák mellett gazdaságosabb opciók is elérhetőek.

Milyen négyévszakos gumit vegyek?

A négyévszakos abroncsok jelentős fejlődésen mentek keresztül hála a technológiai újításoknak. Az átlagos felhasználók számára kiváló választást jelenthetnek. Vásárlóinkban felmerülő kérdés: milyen négyévszakos gumit vegyek? Hasonlóan az előző válaszhoz, itt is 3 szempont alapján érdemes szűrni ezek:

  • Technikai és műszaki kompatibilitás (pl. gumi méret)
  • Egyéni preferenciák (pl. gyártó)
  • Költségvetés (pl. prémium márka magasabb ár ellenében)

Válogasson kedvére téli gumi kínálatunkból, szereltesse át országszerte több, mint 200 helyen.

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!Hírlevél feliratkozás