Téli gumi csere: a téli gumi mikortól használható?

A hideg idő beköszöntével sokakban felmerül a kérdés: a téli gumi mikortól használható? Magyarországon nem írja elő törvény a téli abroncsok használatát, így a gumi cserének ideje az autós döntése. Összefoglalónkban bemutatjuk, miért érdemes a fagyos hónapokban téli gumival közlekedni és mi a közvélekedésben széles körben elterjedt 7°C fokos szabály, amely segíthet a csere időpontjának meghatározásában. Továbbá ismertetjük, hogy a téli gumi mikortól kötelező a környező országokban.

Miért érdemes téli gumit használni a hideg hónapokban?

1. Nem válik rideggé hideg útfelületen

A téli gumi anyagösszetételének köszönhetően a fagyos téli időszakban is képes elaszticitását megőrizni. Ez elsősorban a magas szilikatartalmának köszönhető, amely miatt a gumik szilárdabbak és keményebbek. Így az év leghidegebb hónapjaiban is megfelelően rugalmas marad az abroncs.

2. Magasabb tapadást biztosít

A téli gumik futófelületén a mintablokkokat lamellák tagolják, melyek fokozzák a tapadást és húzó erőt a nedves vagy havas utakon.  A nyári abroncsok mintázata nem tagolt és nem rendelkeznek lamellával, ezért veszélyes a nyári abroncsok télen való használta.  Amennyiben nem kíván vesződni a szezonális gumi szett cserével, használjon inkább négyévszakos abroncsokat.

3. Hatékonyabb üzemanyag felhasználást nyújt

Az üzemanyag felhasználás hatékonyságának növelése nem csupán környezetvédelmi, hanem pénzügyi okok miatt is fontos. Néhány százalékkal effektívebb felhasználás jelentős megtakarításhoz vezethet idővel. Jól ismert tény, hogy a guminyomás szignifikánsan befolyásolja az üzemanyag felhasználást. Azonban kevésbé közismert, hogy az évszaknak megfelelő gumi alkalmazása is segíthet a spórolásban.

4. Biztonságosabb

A téli vezetési körülményekre optimalizált abroncs jelentősen növeli a tapadást a tükörjég és hófödte útfelületeken is. Független tesztek sokasága mutat afelé, hogy a téli abroncsok magasabb teljesítményt nyújtanak, kisebb baleset kockázat mellett.

téli gumi csere

A téli gumi mikortól használható?

A téli gumi használata a legtöbb autós a 7°C fokos szabály alapján dönti el. Hogy ez mit takar pontosan? Mutatjuk!

A 7°C fokos szabály: Azokban a hónapokban, amikor a középhőmérséklet konstans módon 7 °C alatti, érdemes téli gumit használni. Hazánkban a késő őszi és téli hónapokban javasolt téli gumi szettre váltani, mivel ilyenkor kerül 7°C fok alá az útfelületek hőmérséklete.

Téli gumi törvényi szabályozás

Habár Magyarországon nem kötelező a téli gumi alkalmazása, azonban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 72/2013. (XII. 2.) rendelete meghatározza, mit értünk téli gumi alatt.

Téli gumi törvényi szabályozás:

„(17a) E rendelet alkalmazásában téli gumiabroncs az olyan gumiabroncs, amelynek
a) a gyártása során az anyagkeveréket, a futófelület mintázatát, a szerkezetét a téli időjárási körülményekhez és útviszonyokhoz választották meg annak érdekében, hogy alacsony hőmérséklet melletti rendeltetésszerű használata során fokozott kapaszkodóképességgel rendelkezzen,
b) a gyártója téli abroncsként jelölte meg az oldalfalán a következő jelölések valamelyikével: „M+S”, „M&S”, „M.S”, „MS”, „Winter”, „Winter Use” felirat, „Hópihe” ábra, „Háromágú hegycsúcs” ábra, és
c) a mintázat magassága (bordázat mélysége) meghaladja a 4 mm-t.”

A téli gumi mikortól kötelező más országokban?

Sem a hólánc, sem a téli gumi nem kötelező itthon, azonban számos környező és távolabbi országban törvényi előírások vonatkoznak használatukra. Sítúra előtt érdemes feltenni a kérdést: a téli gumi mikortól kötelező a célországban? Összefoglaltuk a legfontosabb időpontokat.

  • Ausztria: Minden személygépkocsi részére előírt a 4 millimétert meghaladó profilmélységű gumi használni és/vagy hóláncot november 1. és április 15. között.
  • Csehország: Nem kötelező a téli gumi használata.
  • Németország: Havas és jeges utakon kötelező a téli abroncs használata.
  • Olaszország: Nem kötelező a téli gumi használata.
  • Románia: Havas és jeges úton kötelező a téli abroncs, nem időszakhoz kötött.
  • Szerbia: A tél egészében kötelező az évszaknak megfelelő gumi használata.
  • Szlovákia: Nem kötelező a téli gumi használata.
  • Szlovénia: November 15. és március 15. között kötelező a téli abroncs.
  • Svájc: Nem kötelező a téli gumi használata.

Fontos, hogy a fenti lista e cikk publikálásakor is csupán tájékoztatási célú. Így a kellemetlen meglepetések elkerülésének érdekében minden út előtt tájékozódjon az érintett országokban hatályos szabályozásról!

Válogasson kedvére téli gumi kínálatunkból, szereltesse át országszerte több, mint 200 helyen.

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!Hírlevél feliratkozás