UHP teszt 2022 – nagy teljesítményű gumiabroncsok megmérettetése

UHP teszt 2022

Az UHP teszt 2022-n a piacon a tíz legnépszerűbb UHP (nagy teljesítményű) gumiabroncsokat tesztelték, hogy pontos képet kapjanak róla, melyik abroncs miben a legjobb.

A tesztautó Toyota Supra elöl 255/35 R19, hátul 275/35 R19 gumiabroncsokkal van felszerelve.

UHP teszt 2022 – Száraz

A száraz pálya viszonylag rövid és gyors szakasz, hosszú kanyarjai pedig remekül próbára teszik a gumiabroncsok oldaló tapadását.

uhp teszt 2022

A nyolcadik helyen a Nankang végzett, az egyik legprogresszívabb abroncs lett a verseny során. Mondhatni, ha valaki driftelni szeretne megtanulni, akkor ezt válassza, könnyen csúszik, de nem kopik.

A Kumho volt eddig az első abroncs, ahol az ember úgy érzi, hogy ténylegesen ő vezeti az autót, nem pedig a felmerülő helyzeteket kezelni. A kormányzás megfelelő volt, tapadása egyenletes.

A Vredestein kormányozhatósága kifejezetten jó, tapadása kiváló, ugyanakkor ez egy régi típusú gumiabroncs, ami lassan készen áll egy frissítésre.

A Michelin Pilot Sport 4S a negyedik lett. Mint mindig a Michelinnél, most is fantasztikus volt a tapadás, nagyon erős a fék, de a kormányozhatósága hagy némi kívánnivalót maga után.

A Bridgestone Potenza Sport a 3. helyen áll remek tapadásával, közvetlen, gyors kormányzásával.

uhp teszt 2022 száraz kezelhetőség
száraz kezelhetőség (másodpercben megadva) (Forrás: https://www.tyrereviews.com/Article/2022-Tyre-Reviews-UHP-Summer-Tyre-Test.htm)

Lényegében az első helyen osztozva az új Continental SportContact 7 és a Goodyear Eagle F1 SuperSport áll.

A Continental 0,02 másodperccel volt a gyorsabb a két gumi közül. A kormányzás nem volt olyan gyors, de így is a csoport egyik legjobbja. Megfelelően progresszívan viselkedett, ahol csúsznia kellett ott csúszott.

A Goodyear otthon van a száraz pályán. Gyors kormányzás, kiváló oldalsó tapadás, remek irányíthatóság.

uhp teszt 2022 száraz fékezés
száraz fékezés méterben megadva (100-0 km/h) (Forrás: https://www.tyrereviews.com/Article/2022-Tyre-Reviews-UHP-Summer-Tyre-Test.htm)

UHP teszt 2022 – Nedves

A nedves útkezelési kör elég hosszú és elég változatos ahhoz, hogy megfelelő és nagy időkülönbség alakuljon ki a gumik teljesítménye között.

uhp teszt 2022

A Goodride-al felszerelt Supra meglehetősen nagy alulkormányzottságot mutatott, amit általában biztonságosnak tartanak, de ez ténylegesen csak akkor fontos, ha az autó valóban megfordul.

A 8. helyen a Goodyear következett. Itt kifejezetten rossz eredmények születtek egyensúlyozás szempontjából. Olyan volt a vezetési érzet, mintha tengelyenként eltérő gumi lenne.

A 7. helyre a Kumho abroncsa került. A kormányzás rendben volt, gyorsan fordult, de a tapadási szint összességében elég alacsony volt. A legnagyobb probléma az volt, hogy miután túllépte a tapadási határt, sokáig csúszott.

A Toyo gumiabroncsa került az 5. helyre, amivel kifejezetten élmény volt vezetni.

A Nankang viszonylag átlagos tapadásával a 4. helyre került, melynek a hátsó tengelyen az egyensúlya kifejezetten jó volt, megkönnyítette a vezetést.

A harmadik Michelin megismételte a Vredestein és a Goodyear problémáit, hátul korlátozott volt, de a Goodyearrel és a Vredesteinnel ellentétben, kifejezetten jó tapadása volt.

Jelentős előrelépést mutatto a Bridgestone Potenza Sport a 2. helyen, ami ismét bizonyítja, hogy vizes pályán ez az legjobb választás. Közúti abroncsnak talán nem a legmegfelelőbb, de a pályán nyújtott tulajdonságai meggyőzőek voltak.

Az új Continental SportContact 7 egészen egyszerűen egy más kategóriát képvisel. Magasan a leggyorsabb eredményt produkálta, 5 mp-el volt gyorsabb a többi abroncsnál, kiváló tapadással.

uhp teszt 2022 nedves kezelhetőség
nedves kezelhetőség másodpercben megadva (Forrás: https://www.tyrereviews.com/Article/2022-Tyre-Reviews-UHP-Summer-Tyre-Test.htm)
uhp teszt 2022 nedves fékezés
nedves fékezés méterben megadva (100-0 km/h) (Forrás: https://www.tyrereviews.com/Article/2022-Tyre-Reviews-UHP-Summer-Tyre-Test.htm)

Az egyenes aquaplaninget Kumho és Nankang vezette, jelentős előnnyel a csoport többi tagjához képest. A Bridgestone-nal, a Continentallal és a Goodyearrel ellentétben a Michelin nem áldozta fel az aquaplaning ellenállását a száraz és nedves úton való kiváló tapadás miatt.

uhp teszt 2022 egyenes aquaplaning
egyenes aquaplaning – gyorsaság km/h-ban megadva (Forrás: https://www.tyrereviews.com/Article/2022-Tyre-Reviews-UHP-Summer-Tyre-Test.htm)
uhp teszt 2022 íves aquaplaning
íves aquaplaning – gyorsulás (Forrás: https://www.tyrereviews.com/Article/2022-Tyre-Reviews-UHP-Summer-Tyre-Test.htm)

Az íves aquaplaning összesített eredménye hasonló volt, mint az egyenes aquaplaning.

UHP teszt 2022 – Környezet

A Nankang AS2+ produkálta a legalacsonyabb zajszintet a teszt során. A Toyo, a Vredestein és a Nankang holtversenyben a legmagasabb szubjektív kényelmi pontszámot is elérte.

uhp teszt 2022 szubjektív kényelem
szubjektív kényelem (Forrás: https://www.tyrereviews.com/Article/2022-Tyre-Reviews-UHP-Summer-Tyre-Test.htm)
uhp teszt 2022 zajszint
zajszint (Forrás: https://www.tyrereviews.com/Article/2022-Tyre-Reviews-UHP-Summer-Tyre-Test.htm)

A Goodride olcsó abroncsának volt a legalacsonyabb gördülési ellenállása, ami kevéssel megelőzte a Michelint és a Nankangot. A Bridgestone Potenza Sport szokatlanul magas eredményt ért el a gördülési ellenállás terén.

Teszt összefoglaló
Száraz fékezés▲ Continental SportContact 7: 33,17 M
▼ Goodride SA37: 37,52 M
Száraz kezelés▲ Continental SportContact 7: 52,16 s
▼ Goodride SA37: 54,95 s
Nedves fékezés▲ Continental SportContact 7: 50,13 M
▼ ​​Federal Evoluzion ST 1: 64,06 M
Nedves kezelés▲ Continental SportContact 7: 083,24 s
▼ Federal Evoluzion ST 1: 101,10 s
Egyenes apuaplaning▲ Kumho Ecsta PS71: 90,07 Km/H
▼ Goodyear Eagle F1 SuperSport: 85,23 Km/H
Íves aquaplaning▲ Kumho Ecsta PS71: 2,89 m/ s2
▼ Federal Evoluzion ST 1: 2,38 m/s2
Kényelem▲ Toyo Proxes Sport A: 10 pont
▼ Bridgestone Potenza Sport: 08 pont
Zaj▲ Nankang Sportnex AS2 Plus: 71,3 dB
▼ Goodyear Eagle F1 SuperSport: 74,9 dB
Gördülési ellenállás▲ Goodride SA37: 08,985 kg / t
▼ Bridgestone Potenza Sport: 10,29 kg / t
(Forrás: https://www.tyrereviews.com/Article/2022-Tyre-Reviews-UHP-Summer-Tyre-Test.htm)

Válogasson kedvére nyári gumi kínálatunkból, szereltesse át országszerte több, mint 200 helyen.

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!