Gumiabroncs tárolása: 7+1 tipp a szakszerű tároláshoz

Szeretné megóvni gumi szettjét a korai öregedéstől? A szakszerűtlen tárolás következtében a gumiabroncsok deformálódhatnak, megsérülhetnek és használhatatlanná válhatnak. Ahhoz, hogy ne kelljen idejekorán gumikat cserélni, érdemes a megfelelő tárolásról gondoskodni. Cikkünkben 7+1 hasznos tippet olvashat a gumiabroncs tárolása kapcsán!

Gumiabroncs tárolása szakszerűen? Mutatjuk, hogyan!

1. Tisztítsa meg a gumiabroncsokat és a felnit alaposan!

A gumiabroncs leszerelését követően az első lépés a gumi és a felni alapos tisztítása. Mielőtt hosszú hónapokra elrakná a gumiabroncsokat, érdemes a fékport, kemikáliákat és egyéb szennyeződéseket eltávolítani. Ez különösen igaz a téli gumikra, amelyeken maró hatású só lehet. Ehhez célszerű az alábbi eszközöket beszerezni:

  • vízkefe vagy erős víznyomású slag,
  • szennyeződéseket oldó tisztítószer,
  • kefe és
  • törlőkendők a gumi és felni megszárításához.

A gumiabroncs tisztításhoz szükséges eszközök beszerzését követően kövesse az alábbi lépéseket:

  1. A vízkefe vagy slag segítségével mossa le a gumi futófelületét és a felniket!
  2. Vigye fel a gumira a tisztítószert a kefe segítségével! Ügyeljen a barázdákba ragad szennyeződés eltávolítására!
  3. Öblítse le a gumiabroncsokat!
  4. Végül pedig törölje szárazra a felnit és a gumikat! Kizárólag száraz állapotban szabad gumikat tároló zacskóba helyezni.

2. Jelölje a gumiabroncs pozícióját levételkor!

Jelölje pontos pozícióját és aszimmetrikus gumiknál a forgásirányt is! A jelölést helyezze a gumiabroncs futófelületére vagy belső falára, ehhez használjon alkoholos filcet vagy jellemzően sárga krétát! A jelölés tartalmazza az alábbiakat:

  • Gumiabroncs pozíciója, például: bal hátsó (BH) vagy jobb első (JE).
  • Aszimmetrikus mintázatú gumiabroncsok esetén a forgásirány jelölése is fontos, ehhez használható nyíl jelölés!

A gumiabroncsok kopását jelentősen befolyásolja pozíciójuk. Így a visszaszereléskor fontos, hogy a gumiabroncs korábbi helyzetének megfelelően kerüljön vissza az autóra.

3. Válasszon megfelelő tárolási pozíciót!

A gumiabroncs tárolása kapcsán az egyik leggyakrabban jelentkező probléma a helytelen tárolási pozíció. A szakszerűtlen tárolási helyzet elkerüléséhez az alábbiakat érdemes észben tartani:

  • Felnire szerelt gumik: A felnire szerelt gumikat nem szabad állítva tárolni. Javasoljuk, hogy egymásra fektetve, maximum 4 darabos oszlopokban, vagy függesztve tárolja a felnire szerelt gumikat.
  • Felniről leszerelt gumi: A felniről leszerelt gumikat tilos egymásra fektetni, vagy függesztve tárolni, ez ugyanis a gumi deformálódásához vezethet. Javasoljuk, hogy a felniről leszerelt gumikat állítva tárolja.
gumiabroncs tárolása

4. Pár havonta forgassa meg a felniről leszerelt gumikat!

A felniről leszerelt gumik tárolása kapcsán további fontos kitétel a gumik forgatása. A pár havonta végzett 90 fokos forgatással megakadályozható a gumi deformálódása. Javasoljuk, hogy használjon előre beállított emlékeztetőt, amely adott időközönként emlékezteti az elvégzendő feladatra.

5. Ügyeljen a gumiabroncs tárolás megfelelő körülményeire!

A gumiabroncs tárolásának egyik legfontosabb eleme a megfelelő tárolási körülmények megteremtése. Ahhoz, hogy a gumiabroncsok korai öregedését elkerülje az alábbiakat érdemes betartani:

  • Tárolja a gumiabroncsokat száraz, -5 és 20°C átlag hőmérsékletű helyiségben!
  • Ügyeljen arra, hogy a gumiabroncsokat ne érje direkt napfény! Az erős UV-sugárzás kárt tehet az anyagban.
  • Kerülje a gumiabroncs tárolását olyan helyiségben, ahol ózon sugárzás érheti őket!
  • Válasszon olyan helyiséget a gumi tárolásához, ahol a relatív páratartalom 65% alatti!
  • Tárolja gumiabroncsokat hősugárzótól távol!

6. Az autón maradt a kerék? Növelje a guminyomást vagy bakkolja fel az autót!

Bizonyos járművek esetén a gumiabroncs eltávolítása nehezen oldható meg, ilyenek lehetnek a lakókocsik, utánfutók vagy akár a veterán gépjárművek. Általános tanács, hogy az autón maradt gumiabroncsok nyomását fél bár értékkel növelje! Illetve, a gumiabroncsokat pár havonta mozgassa meg a deformálódás elkerülése érdekében.

7. Visszaszerelés előtt ellenőrizze a gumiabroncs állapotát!

Közeleg a szezonváltás? Kiemelten fontos, hogy a gumiabroncs visszaszerelése előtt ellenőrizte állapotát. Amennyiben deformációt vagy egyéb sérülést lát az abroncson, forduljon professzionális gumijavító szervízünkhöz! 6-8 évig tárolt gumiabroncsokat nem javasolt visszaszerelni, akkor sem, ha külsérelmi nyom nem található rajta.

+1 Gumiabroncs tárolása professzionális körülmények között

A gumiabroncs tárolása otthon sokszor akadályokba ütközik, mivel nehéz megteremteni a tároláshoz szükséges optimális körülményeket. Nem tudja tárolni a leszerelt gumikat? Nincs a fent leírtaknak megfelelő tárolási lehetőség? Nem probléma, hiszen az Abroncs Kereskedőház raktárbázisán biztonságban tudhatja a használaton kívüli abroncsokat.

A gumi vásárlás és szervíz időpontfoglalás egy felületen, gyorsan és kényelmesen elintézhető. Tegye biztonságosabbá a gumi vásárlást és cserét. Válassza a gumi.hu webshopot!

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!