Guminyomás: így határozza meg az optimális guminyomást

Mekkora a optimális guminyomás? Hogyan mérhető az abroncsok nyomása? Milyen veszélyei lehetnek a túl magas vagy alacsony guminyomásnak? Olvassa el cikkünket, amelyben összefoglaltuk a guminyomáshoz kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat és megválaszoltuk a gyakran felmerülő kérdéseket!

Gondolatébresztő kutatás a guminyomás kapcsán

A Nemzetközi Automobil Szövetség (Fédération Internationale de l’Automobile, FIA) által 2005-ben indított kutatás sorozata az Európai Unió több országában végez rendszeres guminyomás méréseket. Több mint 38000 mérés alapján a következő megállapításokra jutottak a kutatók:

  • A vizsgált autósok 71%-a a megfelelőtől eltérő guminyomású abroncsokkal közlekedik.
  • A szuboptmiális guminyomás alacsonyabb hatékonyságú üzemanyag felhasználáshoz vezet. A kutatás megállapítása szerint az Európai Uniós tagállamok autósai évi 2 milliárd liter üzemanyagot használnak el a nem megfelelő nyomás miatt. Ennek teljes összege hozzávetőlegesen 2,8 milliárd euró.
  • A gyári előírástól eltérő guminyomás fokozza a futófelület kopását. A kutatás szerint az EU-ban évi több mint 12 millió abroncs kopik el idő előtt az alacsony guminyomás miatt.
  • Nem csupán anyagi, hanem ökológiai károkat is okozhat a helytelen guminyomás. A fent leírtak évi 4,8 millió CO2 kibocsátással járnak.

Melyek a magas és alacsony guminyomás jelei és veszélyei?

Ahogy a fentebb idézett kutatás rámutat, az autósok jelentős része a gyári előírástól eltérő guminyomással közlekedik. A nem megfelelő nyomás akár a gumikopást is befolyásolhatja. A magas és alacsony nyomás jelei:

  • A túl magas guminyomás gyakran vezet a futófelület közepének túlzott mértékű kopásához.
  • A túl alacsony guminyomás sokszor vezet a futófelület vállának (két szélső rész) túlzott mértékű kopásához.
  • Optimális guminyomás esetén a kopás egyenletes.

Fontos, hogy a kopási minta vizsgálatán túl szakszerű guminyomás mérőt, vagy az autóba épített TPMS használjunk. A nem megfelelő nyomás számos veszéllyel járhat. Az alábbiakban összefoglaltuk a legjelentősebbeket:

  • A nem megfelelő guminyomás csökkenti a kormányozhatóságot.
  • A túl alacsony vagy magas guminyomás szignifikánsan hosszabb fékúthoz vezethet.
  • A túl magas guminyomás hatására az abroncs akár felrobbanhat menetközben.
  • Jelentősen megnő a vízen csúszás (aquaplaning) kockázata.
  • Abnormális kopáshoz vezethet.
  • Csökkenhet az autó manőverezés közbeni kezelhetősége.
  • Guminyomás ellenőrzés lépésről lépésre

Gumi nyomásának ellenőrzés olyan feladat, amelyet akár egyedül, szakember segítsége nélkül is elvégezhet. A gyakori mérésekkel meggyőződhet arról, hogy az abroncsok a gyári előírásoknak megfelelő nyomással rendelkeznek. Kövesse az alábbi egyszerű lépéseket a pontos méréshez!

  1. Lépés: Szerezzen be keréknyomás mérő műszert! Válasszon olyan terméket, amely a megfelelő szabványokkal rendelkezik és alkalmas a precíz mérésre!
  2. Lépés: A mérést kizárólag hideg gumiabroncsokon érdemes végezni!
  3. Lépés: Távolítsa el a szelepsapkát!
  4. Lépés: Csatlakoztassa a mérőeszközt a szelepre!
  5. Lépés: Olvassa le a berendezésen megjelenő nyomás értéket!
  6. Lépés: Amennyiben az érték megfelelő, nincs további teendő, ha a gyártói előírástól eltérő, akkor kompresszor segítségével módosítsa az értéket!
guminyomás
Technician is inflate car tire – car maintenance service transportation safety concept

Gyakori kérdések a guminyomás kapcsán

Mi az a guminyomás ellenőrző rendszer? Mi az a guminyomás szenzor?

A TPMS rendszer, az angol tire pressure monitoring system szavakból képzett rövidítés. A guminyomás szenzor segítségével ellenőrzi abroncsokon belüli légnyomást. Magyarul abroncsnyomás-ellenőrző rendszernek nevezik. 2014. novembertől az EU-ban forgalmazott autók mindegyike rendelkezik TPMS rendszerrel.

Mi a guminyomás mérő (​​keréknyomás mérő)?

A guminyomás mérő vagy más néven keréknyomás mérő, olyan speciális berendezés, amely segít az abroncsnyomás szintjének vizsgálatában. A készülékek általában 0,5-7 BAR közötti tartományban képesek pontos mérést végezni.

Biztonságos a guminyomás szenzor kikapcsolása?

A guminyomás szenzor kikapcsolása nem javasolt. Az abroncsnyomás-ellenőrző rendszer két jelzése a következőket jelentheti:

  • nem megfelelő abroncsnyomás,
  • TPMS rendszer meghibásodása.

A rendszer kikapcsolásával a vezető nem kap információt a nyomás mértékéről.

Elvégezhető otthon a guminyomás ellenőrző rendszer kalibrálása?

A guminyomás ellenőrző rendszer kalibrálása szakértelmet és tapasztalatot igényel, így nem javasoljuk a TPMS rendszer otthoni beállítását. Keresse fel a professzionális szervizek egyikét, ahol képzett szakemberek elvégzik a szükséges beállításokat.

Miért világít a guminyomás visszajelző lámpa?

Világít a guminyomás visszajelző lámpa? Valószínűleg a TPMS rendszer jelzett, ha egy felkiáltójel és gumiabroncs piktogram világít. Kétféle jelzést adhat a TPMS rendszer:

  • Nem optimális az abroncsnyomás.
  • Meghibásodott a TPMS rendszer.

Mekkora az optimális kisteherautó guminyomás?

Az optimális guminyomást a gépjármű szervizkönyve tartalmazza. Minden esetben kövesse a gyártói instrukciókat a kisteherautó nyomás megállapításához.

Megbízható a guminyomás ellenőrzése benzinkúton?

A nyomás ellenőrzése benzinkúton nem feltétlen jó ötlet. Bár a nyomásmérő eszközök általában kalibrált műszerek, azonban a pontos méréshez alacsony hőmérsékletű abroncsok szükségesek. A közúti forgalomban felmelegedett anyagú gumik befolyásolhatják a mérés pontosságát.

Összefoglalás

A megfelelő nyomás fenntartása kiemelten fontos, hiszen csökkentheti a fogyasztást, az amortizációt, a környezeti terhelést és a féktávot. Érdemes gyakran ellenőrizni a guminyomást. Ehhez használjon speciális mérőberendezést, vagy szükség esetén a benzinkutakon elérhető mérőfelszerelést.

Válogasson kedvére nyári gumi kínálatunkból, szereltesse át országszerte több, mint 200 helyen.

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!