Az Audi, a bp és a Castrol stratégiai partnerséget köt a Forma-1-ben

  1. Exkluzív szponzori és technikai partnerség révén a bp a leendő Audi gyári csapat első hivatalos partnere az F1-ben

  2. A bp fejleszti az FIA által meghatározott Advanced Sustainable üzemanyagot az Audi 2026-os Forma-1-es indulása számára.

  3. A Castrol kenőanyagokat fejleszt az Audi V6-os turbómotorjához és EV folyadékokat az elektromos motorhoz és akkumulátorhoz

Az Audi és a bp új, átfogó stratégiai partnerséget köt a Forma-1-ben. Miközben az Audi arra készül, hogy 2026-ban belépjen az autóversenyzés csúcsára, ami egyben az FIA F1 új, úttörő jelentőségű technikai szabályainak bevezetését is jelenti. A fokozott villamosítás és a fejlett fenntartható üzemanyag használata mellett az Audi és a bp egyesíti műszaki szakértelmét és innovációs törekvéseit, hogy segítsen a motorsport jövőjének alakításában.

Az új partnerség keretében a bp és a speciális kenőanyagokkal foglalkozó Castrol büszke arra, hogy segíthet az Audi azon törekvésének megvalósításában, hogy a technológia és az innováció ötvözésével sikereket érjen el a Forma-1-ben. A felek már közel két éve szorosan együttműködnek, és közösen fejlesztik a bp üzemanyagokat és a Castrol kenőanyagokat, hogy az Audi F1 Power Unit maximális teljesítményt nyújtson.

Az együttműködés magában foglalja az FIA által meghatározott Advanced Sustainable üzemanyag kifejlesztését, amelyet az FIA F1 Technikai Szabályzata 2026-tól ír elő.
Az előírásoknak való megfeleléshez az üzemanyagnak legalább 65%-os üvegházhatású gázkibocsátás-megtakarítást kell elérnie a fosszilis eredetű benzinhez képest.

A bp emellett a Castrol egyedi kenőanyagainak és kenőzsírjainak sorát fejleszti és szállítja az Audinak, beleértve a Castrol EDGE-t, a Castrol legfejlettebb motorolaját a V6-os turbómotorhoz. Az Audi F1 Power Unit elektromos alkatrészei a Castrol ON EV folyadékok termékcsaládjának előnyeit élvezik majd.

Az Audi, a bp és a Castrol stratégiai partnerséget köt a Forma-1-ben

Az Audi F1 gyári csapatának szponzorálása

A műszaki együttműködésre építve a vállalatok hosszú távú szponzorációról is megállapodtak A bp lesz a leendő Audi gyári csapat első hivatalos partnere a Forma-1-ben. Ez magában foglalja a bp, a Castrol és az Aral márkák marketing- és márkaépítési jogait (az Aral a bp vezető üzemanyag- és kiskereskedelmi márkája Németországban).

Az Audi és a bp már hosszú és sikeres közös múltra tekint vissza a motorsportban: a Castrol termékekkel az Audi minden gyári motorsport programjában győzelmet arattak. Ez még az 1980-as években kezdődött a rali-világbajnokságban az Audi quattro-val. A Castrol emellett az Audi partnere volt az FIA World Endurance Championship (WEC), a legendás Le Mans-i 24 órás verseny, az FIA World Rallycross Championship, az FIA Formula E World Championship és a DTM versenysorozatban is. Az Audi által kifejlesztett és a DTM-ben 2019-ben és 2020-ban használt, nagy hatékonyságú kétliteres négyhengeres turbómotor a DTM 1. osztályú korszakának legsikeresebb motorja lett a Castrol kenőanyagokkal és az Aral által kifejlesztett nagy teljesítményű üzemanyaggal.

Andreas Seidl, az Audi F1 csapat vezérigazgatója elmondta: „Az Audi és a bp mindig is sikeresen dolgozott együtt a motorsportban. Nagyon örülünk, hogy ezt a különleges partnerséget a következő szintre emelhetjük a Forma-1-ben. Az Audi a ‘Vorsprung durch Technik’ (előny a technológián keresztül) szinonimája, a bp és a Castrol pedig szintén arra törekszik, hogy a legjobb technológiákat szállítsa az üzemanyagok és kenőanyagok területén. Ez egy tökéletes párosítás. Erős jelzés az Audi jövőbeli F1-es gyári csapata számára, hogy már ilyen korai szakaszban létre tudtuk hozni ezt a partnerséget. Érzékeljük az Audi F1 Project vonzerejét, és azt, hogy milyen sok neves vállalat szeretne az Audival együttműködni a Forma-1-ben.”

Nicola Buck, a bp marketing alelnöke elmondta: „Büszkék vagyunk arra, hogy az Audi ismét a bp és a Castrol partnere mellett döntött, ezúttal a Forma-1-be való belépéshez. Ez lehetőséget ad prémium márkáinknak arra, hogy a motorsport csúcsán mutassák be műszaki szakértelmüket. Az Audi F1 Projecttel máris nagy előrelépést értünk el a bp üzemanyag és a Castrol kenőanyagok fejlesztése terén, miközben arra törekszünk, hogy innovációt hajtsunk végre, és maximális motorteljesítményt szabadítsunk fel az Audi F1 Power Unit számára 2026-tól.”

Adam Baker, az Audi Formula Racing GmbH vezérigazgatója elmondta: „Ez a partnerség nagy jelentőséggel bír számunkra. A fenntartható üzemanyagok terén erős verseny lesz a Forma-1-ben 2026-tól. A nagy teljesítményű potenciálra való tekintettel fontos volt számunkra, hogy 2022 végén a bp-vel, mint partnerünkkel kezdjük meg az üzemanyagteszteket. Az égési folyamat rendkívül összetett, és csak a motor és az üzemanyag tulajdonságainak együttes fejlesztésével lehet optimalizálni. Ezért az Audi Formula Racingnél, ahol az Audi F1-es erőforrás-fejlesztésével már jó előrehaladott állapotban vagyunk, mindhárom, az FIA szabályzata által engedélyezett egyhengeres tesztpadot intenzíven használjuk az üzemanyag-fejlesztéshez. Lenyűgöző, hogy a 2026-os versenyszezonra való felkészülés során eddig hány különböző üzemanyag változatot fejlesztettünk ki. Meggyőződésem, hogy a bp-vel és a Castrol-lal tökéletes helyzetben vagyunk.”

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!