AdBlue kisokos: mi az adblue és miért szükséges használni?

Az AdBlue egy adalékanyag, amelyet a modern dízel járművek és némely benzinmotor károsanyag kibocsátásának csökkentése érdekében használnak. Miért szükséges használni az adalékanyagot? Pontosan miből készül és mi történik, ha kifogy az autóból menet közben? Cikkünkben megválaszoltuk az AdBlue adalék kapcsán felmerülő leggyakoribb kérdéseket!

9 leggyakoribb kérdés az AdBlue kapcsán

1. Mi az AdBlue és miért szükséges használni?

Az AdBlue adalékot AUS 32 és dízel kipufogógáz-folyadék néven ismerhetjük. Két fő komponense a tiszta karbamid és a demineralizált víz. Használatának célja, hogy redukálja a dízel járművek környezetre káros nitrogén-oxid-kibocsátás (NOx). Ezért szerepel a legtöbb termékcsomagoláson a “NOx-redukáló adalék” felirat. Az Európai Unióban hatályos NOx emissziót szabályozó környezetvédelmi normák az alábbi módon változtak az évek során.

  • EURO I (1992): 8 g/kWh
  • EURO II (1995): 7 g/kWh
  • EURO III (1999): 5 g/kWh
  • EURO IV (2006): 3,5 g/kWh
  • EURO V (2009): 2 g/kWh
  • EURO VI (2014): 0,4 g/kWh

Ahhoz, hogy a hatályos törvényi előírásoknak megfelelő NOx kibocsátást ne haladják meg, a modern dízel járművek AdBlue adalékanyagot használnak.

2. AdBlue ár: mennyibe kerül az AdBue adalékanyag?

Az AdBlue ár kifejezésre keresve meglepő dolgot tapasztalhatunk. A kipufogógáz tisztító adalékanyag ára jelentős szórást mutat. A 10 literes kiszerelésben kapható termékek ára 5 000 és 10 000 forint között változik. Fontos, hogy kizárólag igazolt eredetű adalékot vásároljon licensszel rendelkező kereskedőtől! A kétes eredetű és összetételű AdBlue adalékanyag kárt tehet a dízelmotorban.

3. AdBlue hiány: mi okozta az átmeneti hiányt?

Az átmeneti AdBlue hiányról rengeteg cikk született 2021 utolsó negyedévében. De vajon mi okozhatta a hiányt? A jelenség hátterében az adalékanyag előállításához nélkülözhetetlen földgáz világpiaci árának emelkedése állt. A megemelkedett árak miatt több nemzetközi gyárban leállt a termelés. További problémát jelentett a pánikvásárlás következtében megemelkedett kereslet.

4. Mit tartalmaz az AdBlue adalék? Mennyi ideig tárolható?

Az AdBlue adalék két fő összetevő anyaga:

  • 32,5% karbamid és
  • 67,5% ioncserélt, demineralizált víz.

5. AdBlue szavatossági idő: mennyi ideig tárolható az adalék?

Fontos, hogy a termék csomagoláson szereplő tárolási körülmények mellett, bontatlan csomagolásban 1 évig tárolható. A lejárt szavatosságú AdBlue adalék veszít effektivitásából, így használata kerülendő. Tehát az AdBlue szavatossági ideje 1 év.

6. Mi történik, ha kifogy az AdBlue?

Sok kezdő dízelmotor jármű tulajdonosában felmerül a kérdés: mi történik, ha kifogy az AdBlue? A SCR-rendszer (angolul selective catalytic reduction system, magyarul szelektív katalitikus redukció rendszer) tiltja a motorindítást műszaki hiba vagy adalékanyag hiányában. Az emisszió kezelő rendszer jelzést küld, amikor az AdBlue adalék szintje alacsony, így időben pótolható a folyadék. Amennyiben a jármű üzemeltető nem pótolja az AdBlue folyadékot, a rendszer csökkenti a motorteljesítményt a takarékosabb fogyasztás érdekében. A folyadék feltöltését követően visszaáll a normál motor teljesítmény.

7. Hol található AdBlue töltőállomás?

A számos kúton található AdBlue töltőállomáson kútfejről tankolható az adalékanyag. Ezeken a helyeken általában lehetőség van 2 és 10 literes palackozott termék megvásárlására is.

8. Hol található az AdBlue tartály?

Az AdBlue töltési pont általában a dízel töltési pont mellett található. Fontos, hogy az AdBlue tartály szeparált a dízel tanktól. A töltési pont kupakja általában kék színű és “AdBlue” felirattal rendelkezik. Némely gyártó a motortérben vagy a csomagtérben helyezi el az AdBlue töltési pontot.

9. Hogy számolható ki az AdBlue fogyasztás?

Az AdBlue fogyasztás pontos meghatározását befolyásolja a gépjármű típusa és használatának körülménye. Az üzemanyag fogyasztás 4%-át teszi ki. Hüvelykujj szabályként elfogadható, hogy az AdBlue fogyasztás 100 kilométerenként 1,5 liter. Így egy 50 literes AdBlue tartály körülbelül 3333 kilométernyi távolság megtételéhez szükséges adalékot képes tárolni.

adblue

AdBlue vásárlás tippek: mit érdemes tudni az AdBlue folyadék vásárlásról?

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, amely segíthet az AdBlue folyadék vásárlásban.

AdBlue vásárlás tippek:

  • Kizárólag igazolt eredetű AdBlue folyadékot vásároljon!
  • Kerülje a megbízhatatlan forrású adalék vásárlást! Bár a kedvező ár csábító lehet, a nem megfelelő minőségű folyadék azonban költséges károkat tehet a motorban!
  • Az AdBlue szavatossági idő 1 év. Kerülje a túl nagy AdBlue készlet felhalmozását!
  • Érdemes nagyobb kiszerelésben vásárolni, hiszen azoknál a termékeknél alacsonyabb a fajlagos költség.
  • Javasoljuk, hogy vásárlás előtt tájékozódjon online az árakról. Az AdBlue termékek árazása nagymértékű eltérést mutat.

Érdemes az autóban tárolni 10 literes AdBlue folyadékot, így szükség esetén könnyen utántölthető a tartály. Az AdBlue -11 °C hőmérsékleten megfagy! Így a fűtetlen autóban tárolt folyadék télen megfagyhat.

Válogasson kedvére nyári gumi kínálatunkból, szereltesse át országszerte több, mint 200 helyen.

Jelentkezzen be online az AKH budapesti szervizeinek egyikébe!

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!