Felvillant a check engine lámpa: mire utal a jelzés?

A műszerfal jelzései hasznos információkkal szolgálhatnak. Egy pillantás alatt megtudhatjuk a megtett kilométerek számát, az üzemanyagszintet és egyéb fontos adatokat. Szintén a műszerfalon található a check engine lámpa vagy más néven motorellenőrző lámpa, amely felvillanása számos műszaki hibát indikálhat. Cikkünkben bemutatjuk, mi a check engine jelentése, hogyan törölhető a jelzés és melyek a leggyakoribb okok.

Mi a check engine jelentése?

A motorellenőrző a műszerfalon található piktogram, amely a gépjármű fedélzeti diagnosztikai rendszerének egyik legfontosabb része. A gyártók eltérő jelöléseket használhatnak. A leggyakoribbak:

  • motor piktogram
  • “Check” felirat
  • “Check engine” jelzés

Az eltérő jelölések mellett a színkódok is változhatnak. Míg az alacsony és közepes fontosságú jelzés gyakran sárga színű, a súlyos meghibásodást sok gyártó pirossal jelöli. Továbbá, a folyamatosan világító vagy villogó check engine lámpa is utalhat súlyos és azonnali beavatkozást igénylő műszaki problémára.

Hogy mi a check engine jelentése? Amikor a lámpa felvillan, akkor a diagnosztika a motor vagy kapcsolódó rendszerek meghibásodását érzékeli. Megfelelő műszaki állapotú autók esetén a check engine lámpa a gyújtást követően felvillan, majd rövidesen elalszik, amint a motor működésbe kezd. Amennyiben a lámpa tartósan világít vagy menet közben bekapcsol, akkor a motorellenőrző rendszer hibát észlel. 

A check engine lámpa jelentése: milyen hibára utalhat, ha a motorellenőrző lámpa felvillan?

A motorellenőrző lámpa felvillanása számos műszaki hibát jelezhet. Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakoribb okokat.

  • EGR hiba –  A hiba jelei közé tartozik az ingadozó alapjárat, a megnövekedett fogyasztás,a kopogó hangok és gyakran még a motorhibát jelző lámpa is felvillan.
  • Gyújtáskimaradás, gyújtógyertya hiba – A motorellenőrző lámpa felvillanhat amennyiben a gyújtáskimaradás jelentkezik a hengerek egyikén vagy gyújtógyertya hiba lép fel.
  • Katalizátor meghibásodás – A katalizátor meghibásodás a súlyosabb jelzések egyike, így általában folyamatos világítással, villogással vagy piros jelzéssel jár.
  • Levegő került az üzemanyagellátó rendszerbe – A check engine lámpa jelentése sokrétű lehet. Azonban az egyik leggyakoribb ok a motorellenőrző jelzés megjelenésére az, hogy levegő került az üzemanyagellátó rendszerbe. Ennek oka lehet egy nyitva felejtett tanksapka.
  • Meghibásodott üzemanyag szivattyú – A jelzőfény megjelenhet a meghibásodott üzemanyag szivattyú miatt is. Amennyiben az üzemanyag-nyomócső nyomás 3 atmoszféra alatti, az üzemanyag szivattyú rendszer feltehetőleg hibás. Ezt kizárólag profi eszközök segítségével lehet ellenőrizni, így az otthoni szerelés nem lehetséges.
  • Nem megfelelő üzemanyag – Tankolást követően rögtön kigyullad a check engine lámpa? Magas a valószínűsége annak, hogy nem megfelelő minőségű vagy típusú benzin került a tankba. A probléma kezeléséhez minden esetben válasszon a gyártói előírásoknak megfelelő típusú és minőségű üzemanyagot.
  • Szennyezett üzemanyag-befecskendező rendszer – Jelentősen csökkent a motorteljesítmény és világít a check engine lámpa? Ez esetben az üzemanyag-befecskendező rendszer szennyezése lehet a hibás. Bár a rendszer megtisztítása otthoni körülmények között is lehetséges, a tökéletes eredmény érdekében érdemes szakemberekre bízni a feladatot.
  • Lambda-szonda meghibásodás – A lambda-szonda vagy oxigénérzékelő a gépjárművekben található alkatrész. Feladata a levegő és üzemanyag arányának szabályozása. Meghibásodása vezethet a jelzőlámpa kigyulladásához. Javítása kizárólag a szükséges eszközök és szakértelem birtokában lehetséges, így otthoni körülmények között nem lehetséges.
  • Üzemanyagszűrő eltömődése – Hasonlóan az üzemanyag szivattyú hibához, az üzemanyagszűrő eltömődése is csökkentheti az üzemanyag-nyomócső nyomását. Ez pedig vezethet a motorellenőrzés lámpa felvillanásához. A probléma megoldásához szükséges szakember segítsége.

Otthoni barkácsmódszerekkel semmi esetre se kíséreljük meg a check engine hibajelzés törlését. A check lámpa akkor jelenik meg, ha motorelektronikát érintő hiba van. Tehát az ember hiába üti ki otthon és esetleg kockáztatja testi épségét, az első méter után visszajön a hibakód, mivel a tényleges hiba nem került elhárításra.

Ha tapasztalat és típusismeret nélkül otthon leveszi az akkumulátorsarut:

  • Elmegy a rádió. Ha nem rendelkezik a rádió gyári kódjával, akkor utána nem fog működni.
  • Az ablakokat sok esetben tanítani kell
  • Ha a járműben utólagos riasztó van beépítve, az is meghibásodhat
Motorhiba jelzés

Gyakori kérdések és válaszok

Szükséges szerviz, ha a check engine eltűnik?

Ha a check engine eltűnik, akkor szükségtelen az autót szervizbe vinni? Bár a jelző lámpa olykor magától kialszik, ez korántsem jelenti azt, hogy a motorhiba magától megoldódott. Azt javasoljuk, hogy az ilyen esetekben is keresse fel szervizállomásainkat, ahol motordiagnosztikai eszközökkel ellenőrizhető az autó állapota.

Mire utalhat a villogó check engine hiba?

A szaporán villogó check engine hiba sürgősen javítandó műszaki problémára utalhat. Amennyiben konstans, pislákoló motorhiba jelzést lát a műszerfalon, érdemes mielőbb műszaki átvizsgálásra vinni az autót. 

A check engine folyamatosan világít. Érdemes az autót szervizbe vinni?

Igen, a villogás és piros fényjelzés mellett a permanens fényjelzés is komoly meghibásodásra utalhat. Ha a check engine folyamatosan világít, akkor javasolt azonnal felkeresni a autószervizt.

Biztonságos a check engine lámpa törlése?

Néha a motorhiba javítását követően a számítógép nem törli a hibajelzést azonnal, ilyenkor hasznos lehet a check engine lámpa törlése. Amennyiben a műszaki vizsgálatot követően egy szakember orvosolta a meghibásodást, a jelzés törlése biztonságos.

Mire utal a sárga motorhiba jelzés?

A legtöbb gyártó sárga motorhiba jelzést használ az enyhe és közepes motor rendszert érintő meghibásodásokra.

Prémium minőségű gumi- és autószerviz szolgáltatások az Ön közelében – használja térképes keresőnket!

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!