Mi az ET szám? Így számolható ki az ET érték

Az ET érték, más néven középsík eltolás vagy besajtolási mélység, az egyik legfontosabb tulajdonság, amelyet ellenőrizni kell felni vásárláskor. A túl magas, vagy túl alacsony ET számú felni vásárlás komoly károkat tehet az autónkban. Nem cseng ismerősen az ET szám? Cikkünkben megismertetjük az ET érték pontos jelentését és számítási módját!

Mi az ET szám?

Az ET szám egy milliméterben megadott érték, amely megmutatja, mekkora a távolság a kerékagy felfekvési síkja és a felni középvonala között. Három kategóriába sorolhatóak a besajtolási mélység alapján:

  • Negatív ET szám: A felni középvonalához viszonyítva az gépjármű tengelyéhez áll közelebb a felfekvő felület.
  • Pozitív ET szám: A kocsi külsejéhez áll közelebb a felfekvő felület a felni középvonalához viszonyítva.
  • Nullás ET szám: A felni középpontja és a felfekvő felület egybeesik.

Így számolható ki az ET érték

A középsík eltolás kiszámítása korántsem nehéz feladat. Nincs másra szükség hozzá, mint egy mérőszalagra, számológépre, egy mérőlécre (vagy egyéb egyenes szerszámra) és egy papírra, ahova rögzíthetők az adatok. Az alábbi egyszerű lépéseket követve percek alatt megkaphatjuk egy felni ET számát. Ez azért fontos, mert a festés és egyéb mechanikai behatások következtében a gyári érték kis mértékben változhat. Továbbá, a felnin található jelzés lekophat.

  1. lépés: Mérjük meg a felni teljes szélességét! Rögzítsük a mért adatot! Ügyeljünk arra, hogy milliméterben jegyezzük le a felni szélességet!
  2. lépés: Helyezzük a felnit horizontális pozícióba! A mérőlécet helyezzük egyenletesen a felni peremére!
  3. lépés: Mérjük meg a mérőléc és kerékagy felfekvési síkja közötti távolságot! Rögzítsük a kapott értéket milliméterben!
  4. lépés: Osszuk el a felni teljes szélességét kettővel, az így kapott eredmény a felni középvonala!
  5. lépés: Vonjuk ki a felfekvő felület távolságából a felni középvonalának értékét! A kapott eredmény az ET szám.

Tehát, az elvégzendő művelet képlete:

ET szám = kerékagy felfekvési síkja – (felni teljes szélessége / 2)

ET érték

Gyakori kérdések az középsík eltolás kapcsán

Milyen problémát okozhat a túl magas ET érték?

Túl magas ET érték esetén a felni mélysége túl nagy. Ez ahhoz vezethet, hogy a kerék érintkezik a lengéscsillapítóval vagy féktárcsával. Az érintkezés fokozott kopást eredményezhet, amely a kerék korai amortizációját okozhatja.

Kövessük a gyártói előírásokat a megfelelő ET értékű felni kiválasztásához! Ezzel elkerülhetjük a túl magas ET értékű felni megvásárlását. Nem biztos a gyártói előírásokban? Használja az oldalunkon található acél és alufelni kereső modult!

Milyen problémát okozhat a túl alacsony besajtolási mélység?

Túl alacsony besajtolási mélység esetén a felni túlzott mértékben kiállhat az autóból. Ez ahhoz vezethet, hogy a kerék érintkezik a karosszériával.

Ahhoz, hogy elkerüljük a kerék és karosszéria érintkezését, felni vásárláskor mindig ügyeljünk a gyártói előírások betartására!

Mit jelent a pozitív ET?

Ha a felni középvonalához képest az autó külsejéhez áll közelebb a felfekvő felület, akkor az ET szám pozitív értékű.

Mi az a nullás besajtolási mélység?

Amikor a felni középpontja és a felfekvő felület tökéletesen egybeesik, akkor az ET szám értéke 0.

Mi a negatív ET jelentése?

Abban az esetben, ha a felni középvonalához képest az autó tengelyéhez áll közelebb a felfekvő felület, akkor az ET szám negatív értékű.

Momo alufelnik egy helyen – Abroncs Kereskedőház Kft. hivatalos MOMO importőr

Összefoglalás

A besajtolási mélység azt jelöli, hogy mekkora távolság a felni középvonala és a kerékagy felfekvési síkja között. Az ET szám mindig milliméterben értendő. Festés, polírozás és egyéb mechanikai behatások miatt olykor eltérhet a felni ET értéke a gyári adatoktól. Illetve, néha lekopik a felniről. Ilyen esetekben akár Ön is kiszámolhatja az ET értéket a cikkben bemutatott módszer segítségével. Fontos, hogy a gépjárműve gyártói előírásainak megfelelő besajtolási mélységű felnit használjon, mert a túl nagy vagy túl alacsony ET értékű felni kárt tehet az autóban.

Új felnit szeretne vásárolni, de nehéz megtalálni a gépjárművéhez megfelelőt? Rendeljen online acél és alufelnit, vagy használja az oldalunkon található acél és alufelni kereső modult!