Fagyálló hűtőfolyadék cseréje: minden, amit tudni érdemes

A négyütemű belsőégésű motorok általában folyadékhűtést használnak a megfelelő üzemi hőmérséklet fenntartásához. A fagyálló hűtőfolyadék vagy más néven hűtővíz segít elvezetni a motorhőt és megóvja az alkatrészeket az esetleges hőkártól. Milyen hűtőfolyadékot érdemes használni? Mikor jön el a csere ideje? Lehetséges utántölteni a hűtővizet? Olvassa el cikkünket és ismerje meg a legfontosabb tudnivalókat a fagyálló hűtőfolyadék cseréje, összetétele, utántöltése és típusai kapcsán!

Mi a fagyálló hűtőfolyadék szerepe az autó működésében?

A motor üzemhőmérséklete elérheti akár az 1000 °C hőmérsékletet is. Ahhoz, hogy a motort és a kapcsolódó rendszereket megóvják a hőkártól, elengedhetetlen valamilyen hűtési megoldás. Míg a kisebb teljesítményű, kétütemű belsőégésű motorok esetén elegendő a léhűtés, addig a magasabb teljesítmény esetén általában a folyadékhűtést használják. A hűtőfolyadék egy olyan speciális anyag, amely segít a motor hőmérsékletet az elfogadható tartományban tartani, csökkenti a hűtőkör amortizációját és megóvja az érzékeny alkatrészeket a hirtelen hőmérsékletváltozásból keletkező lehetséges kártól.

A fagyálló hűtőfolyadék összetétele

A fagyálló hűtőfolyadék összetétele típusonként változhat. A következőkben bemutatjuk a legnépszerűbb hűtővíz fajtákat és a termékekben használt anyagokat:

  • Szervetlen hűtőfolyadék: A szervetlen hűtőfolyadék kevésbé korszerű eljárás szerint készül, így csereperiódusa rövidebb és hőelvezető képessége gyengébb. Általában szervetlen savat, foszfátot szilikát tartalmaz. Kárt tehet az alumínium alkatrészekben, így extra körültekintést igényel használata. Vásárlás előtt győződjön meg arról, hogy kompatibilis autójával a szervetlen hűtőfolyadék.
  • Szerves hűtőfolyadék: A szerves hűtőfolyadék magasabb árú, modern hűtővíz. Jelentősen hosszabb csereperiódussal és kedvezőbb hőelvezetési tulajdonságokkal rendelkezik. Ezek a készítmények szerves savakat tartalmaznak, ilyen lehet például a propilén-glikol.
  • Hibrid hűtőfolyadék: Szerves- és szervetlen anyagok keveréke, amely használható alumínium alkatrészekkel is.

Miért fontos, hogy a hűtőfolyadék fagyálló legyen?

A víz térfogata megnő amikor megfagy. Amennyiben a hűtőfolyadék nem tartalmaz speciális fagyást akadályozó adalékanyagokat, akkor a fagypontalatti halmazállapot változáskor kárt tehet a motorban. Ahhoz, hogy megakadályozzuk a fagyás következtében beálló belülről történő szétfeszítést, minden esetben fagyálló hűtőfolyadékot használjunk!

Extra tipp: Az EU tagállamokban forgalmazott hűtőfolyadékok garantáltan működnek akár -35 °C időjárásban is. Azonban, ha extrém időjárási körülmények között közlekedik, érdemes lehet ennél nagyobb fagyállóképességű terméket választani.

Milyen a fagyálló hűtőfolyadék színe?

A fagyálló hűtőfolyadék színe egyebek mellett lehet világoskék, ibolyaszínű, rózsaszín, sárga. Hogy mi a jelentősége a színnek? Nem sok, hiszen a hűtőfolyadék kompatibilitását nem a szín határozza meg.

A szín helyett támaszkodjon a fagyálló hűtőfolyadékok klasszifikálására kialakított rendszerre, amely megkülönbözteti az alábbi típusokat:

  • G11: Az 1996 előtt gyártott járművekhez javasolt használata
  • G12: Azokhoz a járművekhez ajánlott, amelyeket 1996 után gyártottak.
  • G12++: Azokhoz a járművekhez ajánlott, amelyeket 2006 után gyártottak.
  • G13: A 2008 után gyártott gépkocsikhoz használható.

Fontos, hogy az autó gépkönyvében szereplő, gyártó által meghatározott hűtőfolyadékot használja. Semmilyen körülmény között ne válasszon inkompatibilis hűtőfolyadékot, mert ez jelentős kárt tehet a motorban. Továbbá, fontos, hogy ne keverje az inkompatibilis hűtővizet az előírásnak megfelelő folyadékhoz.

Fagyálló hűtőfolyadék csere előtti műszaki ellenőrzés is szükséges.

Mikor esedékes a fagyálló hűtőfolyadék csere?

Akárcsak a motorolaj, a fagyálló hűtőfolyadék is cserére szorul idővel. A használat következtében bomlástermékek jelennek meg a folyadékban, ezek pedig csökkenthetik a hőelvezetési képességet. De vajon mikor esedékes a fagyálló hűtőfolyadék csere? Ez típusonként jelentősen eltérhet. Szervetlen fagyálló esetén körülbelül 2 év vagy 50000 kilométert követően jön el a csere ideje. Míg szerves és hibrid hűtővíz esetén 4 év vagy 250000 kilométer is kibírhat a hűtőfolyadék. Minden esetben kövesse a műszaki könyvben szereplő gyártói instrukciókat a csereperiódus meghatározásához.

Elvégezhető a fagyálló hűtőfolyadék cseréje és utántöltése akár otthon is?

A fagyálló hűtőfolyadék cseréje és utántöltése egyszerű feladatnak tünet, azonban könnyen elrontható. A leggyakoribb hibák közé tartozik:

  • inkompatibilitás fagyálló hűtőfolyadék használata,
  • műszaki hibák figyelmen kívül hagyása,
  •  túl sok vagy túl kevés hűtővíz használata.

Javasoljuk, hogy bízza profi szakemberekre a fagyálló hűtőfolyadék cseréjét, akik garantáltan szakszerűen járnak el. Ezzel megóvhatja autóját a banális okból bekövetkező, azonban súlyos anyagi terhekkel járó motorhibától.Bízza az Abroncs Kereskedőház Kft. (AKH) szervizhálózatában dolgozó profi autószerelőkre a hűtőfolyadék feltöltését. Ehhez nincs más dolga, mint az online foglalási rendszerünkben kiválasztani az igényeinek megfelelő szervizállomást, időpontot és megadni a foglalási adatokat. Ezt követően rövidesen emailben értesítjük a sikeres foglalásról. Aktuális árainkat itt tekintheti meg.

Prémium minőségű gumi- és autószerviz szolgáltatások az Ön közelében – használja térképes keresőnket!

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!