Duplán nagyon jó – Két Falken abroncs is „nagyon jó” értékelést kapott az AMS teszten

2023 tavaszán a Falken nyári gumiabroncsainak két modellje ismét meggyőzte a sajtót, és kiváló teszteredményeket ért el az Auto Motor Sport tesztjén. Az „auto motor und sport” szakmagazin legújabb termék-összehasonlításában a Falken AZENIS FK520 és a vadonatúj Falken e. ZIEX a legjobb „nagyon jó” minősítést kapta.

falken

Jelenleg az e-autók, a hibridautók, az alternatív hajtástípusú autók és a SUV-k  is nagy szépszerűségnek örvendenek. Ugyanakkor a Falken kiemelt figyelmet fordít a nagy fejlesztésére is. A nagyméretű gumiabroncsok elbírják a járművek nagy tömegét, de ez még nem minden: kisebb ellenállással is gördülnek, ami természetesen minden alternatív hajtásrendszerrel hajtott járműre vonatkozik. Ennek eredményeként a néhány éve még irreálisnak tűnő 255/45 R 20-as méret mára nagyon elterjedt, és gyárilag számos különböző autóra szerelik fel, beleértve a belső égésű motoros és elektromos meghajtású terepjárókat is. Az „auto motor und sport” magazin áttekintette a Falken két gumiabroncs-változatát.

A fenti formátumon kívül a Falken a 2022 óta kapható AZENIS FK520-at több mint 80 méretben kínálja. Alternatív megoldásként rendelkezésre áll az e ZIEX is, amelyet főként nagy teljesítményű elektromos járműveken használnak.

Falken auto motor sport 2023

Mivel az e-járművek nehezek, ugyanakkor, hogy folyamatosan jelen legyenek a kínálatban fontos, ezért a hozzájuk használt gumiabroncsok fejlesztési prioritásai némileg eltérnek a könnyebb, belső égésű motoros járművekétől. Az akkumulátorral hajtott autók nagy teherbírásukkal a lehető legkisebb gördülési ellenállást igénylik. Ebből a szempontból a fejlesztés során fontos figyelembe venni azt a tényt, hogy a nagy sebesség befolyásolja az abroncsokat, valamint az abroncs egyéb tulajdonságainak, mint például a nedves tapadás és a gördülési kényelem megfelelő szinten tartásának fontosságát.

A Falken mérnökei ezt az e. ZIEX esetében nagyon sikeresen megoldották, ezért egy remek értékelést is kaptak: 5,7 kg/t gördülési ellenállási együtthatóval az e. ZIEX a hatékonyság kategóriájában az első helyet szerezte meg két prémium versenytársával szemben. A gyakorlati teszten tehát első helyen végzett az üzemanyag-fogyasztás és a hatótáv tekintetében. Az a tény, hogy az e. ZIEX rövidebb féktávot ér el száraz utakon e-autók esetén, mint a két versenytárs, további dicséretet érdemel. A tesztelt tíz gumiabroncs teljes mezőnyében a gördülési zaj is meggyőző volt: nem volt a tesztelt gumik közt csendesebb abroncs.

Ugyanakkor biztonság terén sem kötöttek kompromisszumot. Amikor a nedves féktávokról volt szó az e. ZIEX teljesítményén a tesztelők is meglepődtek: „A rövid fékút és a nagy hatékonyság nem feltétlenül tűnik ellentmondásnak”. Ebben a kategóriában az e. ZIEX abroncsok a második helyen végeztek, és még a harmadik helyen álló Falken AZENIS FK520-at is megelőzték. Más vizes körülmények között végzett tesztek során, mint például az esős kezelhetőség és az aquaplaning tesztek, a Falken AZENIS FK520 kis előnnyel végzett a gördülési ellenállásra optimalizált ZIEX abronccsal szemben.

A Falken AZENIS FK520 pozitív értékelését alátámasztja az a tény, hogy ez volt az egyik legköltséghatékonyabb abroncs a teszt során: „Kivételesen kiegyensúlyozott teljesítményével a Falken minden bizonnyal képes felvenni a versenyt a magasabb teljesítményű versenytársak teljesítményével”. Összességében „nagyon jó” minősítést ítéltek meg a tesztelők az abroncsnak. Ennek megfelelően erősségei közé tartozik a biztonság szempontjából releváns, jó tapadás nedves körülmények között, a praktikus és biztonságos szárazon való kezelhetőség, valamint a csendes, kényelmes gurulás.

Az új Falken e. ZIEX-et némileg jobbnak értékelték, mivel könnyen használható és biztonságos új termék, jó ár-teljesítmény arány mellett. Ezen a téren az összesített értékelése ismét „nagyon jó” volt: a kivételesen rövid féktávolsága nedves és száraz felületen, a nagyon alacsony gördülési ellenállás és a halk gördülési zaj miatt. Az elektromos járművek külön rangsorának második legjobbjaként csak kis híján múlta felül egy lényegesen drágább versenytársát. Ezen kívül a Falken e. ZIEX brillírozott a mérlegelésen is, ahol az abroncs súlya volt a vizsgálandó terület. Bizonyítva a fejlesztők műszaki szakértelmét: ez volt a teszt legkönnyebb abroncsa.

Válogasson kedvére nyári gumi kínálatunkból, szereltesse át az országban bárhol, 200 szerviz pontunk vagy szerviz Partnerünk bármelyikénél

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!