Fékcsere: mikor ajánlott a fékbetét és a féktárcsa cseréje?

A féktárcsa és fékbetét kopóalkatrészek, amelyeket időközönként cserélni kell. A vezetési stílus, a fék alkatrészek minősége és a vezetési szokások befolyásolják a fékalkatrészek élettartamát. Mikor ajánlott a fékbetét és a féktárcsa cseréje? Mennyibe kerül a fékcsere? Mit jelent a “fék bekoptatása”? Cikkünkben megismerheti a fékcsere szükségességére utaló egyértelmű jeleket és választ kapahat a leggyakoribb kérdéseire!

Mikor szükséges a fékcsere?

A fékalkatrészek élettartamát számos tényező befolyásolhatja. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a tényezőket, amelyek a legnagyobb hatást gyakorolják a féktárcsa amortizációjára.

  • Vezetési stílus: A sportos vezetési stílus nagyobb mértékű fék amortizációhoz vezet. A nagyobb átlagsebesség, hirtelen fékezések és gyakori előzés csökkenethetik a fékalkatrészek éllettartamát.
  • Fékalkatrészek minősége: A fékalkatrészek csereperiódusára jelentős hatása van a használt alkatrészek minőségének.
  • Vezetési környezet: Rendszeresen vezet autópályán? Gyakran vezet dombos területen? Nem csupán a vezetési stílus, de a vezetési környezet is hatást gyakorolhat a fékcsere gyakoriságára.
  • Fékbetét keménysége: A nagyobb keménységű fékbetétek hosszabb futásteljesítménnyel bírnak, hátrányuk, hogy több idő szükséges bemelegedésükhöz. A kemény fékbetéteket általában nagy teljesítményű autókban használják.
  • Maximális futásteljesítmény: A gyártó által megadott maximális futásteljesítményt érdemes szem előtt tartani. A fenti tényezők jelentősen csökkenthetik ezt az értéket.

A gyártó által meghatározott minimum kopási vastagság elérésekor mindenképp érdemes fékalkatrészt cserélni. Amennyiben a féktárcsa a minimum vastagság alatti, a fékbetét túlzott mértékben felforrósodik a súrlódási hő miatt. Ez csökkenti a fékrendszer hatékonyságát. Egyenetlen kopás esetén azonnali fékcserére lehet szükség. Ilyenkor a fékbetétek vagy féktárcsák némelyike nagyobb mértékű kopás miatt eltérő fékerővel bír. Ez balesetveszélyes lehet. A fékbetét kopását két egymástól független rendszer jelzi. Általában az akusztikus kopásjelző jellegzetes hangot ad, amennyiben a fékbetét elérte a minimális szintet. A korszerű autókon digitális fékbetét kopásjelző is figyelmezteti a sofőrt a fékalkatrész kopására. Többnyire a fékbetétek kétszer olyan gyorsan kopnak, mint a féktárcsák, így ezek cseréje gyakrabban szükséges.

Fékcsere ár: mennyibe kerül egy fékcsere?

A maximális futásteljesítményhez közeledve sok autósban felmerül a kérdés: mennyibe kerül egy fékcsere? A fékcsere ár megállapításához használja alábbi szerviz listánk:

Fékcsere árlistánkat megtalálja ITT

Ha szeretné elkerülni a sorban állást, akkor foglaljon időpontot online! Ügyfeleink online foglalhatnak időpontot a professzionális szervizeink egyikébe.

fékcsere
Car wheel braking system. Modern car brake disc with caliper.

Gyakori kérdések fékcsere kapcsán

Mi az a fékolaj?

A fékolaj, másnéven fékfolyadék, feladata a főfékhengerben keletkezett nyomás transzferálása a fékmunkahengerek és féknyergek felé. A modern hidraulikus fékrendszerek mindegyike használ fékfolyadékot. Fontos, hogy vészfékezéseket követően buborékok képződhetnek a fékolajban, amelyek csökkentik a fékfolyadék hatékonyságát.

A fékfolyadék vízmegkötő higroszkópus tulajdonsága miatt az adott minőségű fékfolyadék forráspotja idővel csökken. Így a fékezés során fellépő többlet hőhatás miatt buborékképződés léphet fel. A fékpedál beeshet.

Milyen gyakran szükséges a fékolaj csere?

A fékolaj csere ideje autótípusonként eltérhet, így azt javasoljuk, mindig kövesse a gyártói instrukciókat a fékolaj csereperiódus megállapításához. Általában 40000-45000 kilométer megtételét követően szükséges a fékfolyadék cseréje.

Mit jelent a fékgyengülés?

A fékgyengülés jelentése a fékerő részleges vagy teljes megszűnése. Ez a fékrendszer meghibásodása miatt következik be. Általában az okozza, hogy a fékbetét és féktárcsa egymáshoz súrlódása nem fejt ki elég fékerőt a gépjármű gyors megállításához.

Mi az a “fék bekoptatás”?

Amikor a féktárcsát és/vagy fékbetétet lecserélik, a két fék alkatrész nem illeszkedik tökéletesen egymáshoz. Amennyiben hirtelen nagyon felmelegedik a fékbetét a felrakást követően, a súrlódási hő miatt deformálódhat. Így fékcserét követően nem célszerű egyből a megszokott vezetési stílusunk szerint közlekedni. A fék bekoptatása esetén annyi a teendőnk, hogy kerüljük a tartós vészfékezésszerű lassításokat indokolatlanul az első 500 kilométeren.

Fékcsere után használható egyből az autó?

Igen, a fékcsere után használható egyből az autó. Azonban érdemes a fék bekoptatás módszerét alkalmazni, hogy a hirtelen fellépő hősokktól ne deformálódjanak az új fékalkatrészek.

Fékbetét csere ár: mennyibe kerül a fékbetét csere?

Árlistánkat megtalálja ITT

Fékfolyadék csere ár: mennyibe kerül a fékfolyadék csere?

Árlistánkat megtalálja ITT

Eljött a fékcsere ideje? Foglaljon időpontot most professzionális szervizeink egyikébe!

Válogasson kedvére nyári gumi kínálatunkból, szereltesse át országszerte több, mint 200 helyen.

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!