Gumi méret: gumiabroncs méretek magyarázata

A gumiabroncsokon található szám- és betűjelölésekből pontosan megismerhető a gumi méret és az abroncs egyéb fontos tulajdonságai. A komplex jelölés értelmezése azonban nem könnyű feladat. Cikkünkben részletesen bemutatjuk, hogyan azonosítható a gyártó, gumi méret, profilarány, gumiabroncs szerkezet, DOT-szám, keréktárcsa-átmérő, sebesség és terhelési index másodpercek alatt.

Gumi méret magyarázat: mit jelent a gumiabroncs méretek jelölése?

A pontos gumi méret ismerete nélkül lehetetlen a gépjárművünkre megfelelő gumikat vásárolni. Így vásárlás előtt elengedhetetlen, hogy tájékozódjunk az abroncs méretekről. Ennek legegyszerűbb módja a kerék oldalfalán olvasható jelölések elolvasása és értelmezése. Gumi méret magyarázat tippjeink elolvasását követően képes lesz leolvasni az abroncs legfontosabb tulajdonságait egy pillantás alatt. Az alábbiakban egy példán keresztül szemléltetjük, hogyan lehet a komplex kódsort értelmezni.

1. Gumi méret

235/70 R16 101S

A hosszú számsor első eleme jelöli a gumi méretet, vagyis a milliméterben megadott futófelületet. A példában szereplő abroncs esetén a futófelület mérete: 235 milliméter.

2. Profilarány

235/70 R16 101S

A második érték a profilarány. Az arányszám a futófelület gumi magassághoz viszonyított értékét mutatja százalékosan. A példa esetén tudhatjuk, hogy az abroncs futófelülete az oldalfal magasságának 70%-a tehát, 164,5 milliméter.

3. Gumiabroncs szerkezet

235/70 R16 101S

A következő jelölés a gumiabroncs szerkezetet mutatja. Modern személygépjárművekre készült abroncsok esetén mindenképpen az R betűvel találkozunk. Jelentése radiális, nevét pedig onnan kapta, hogy a gumi erősítésű szövet a forgó tengelyhez képest sugár irányba helyezkedik el.

4. Keréktárcsa-átmérő

235/70 R16 101S

A soron következő jelölés a keréktárcsa-átmérő. Ez a colban megadott érték azt jelzi, hogy a gumi milyen méretű felnire illeszkedik. A példában 16 col, vagyis 40,64 centiméter átmérőjű felnire illeszkedik a gumi. A váltószám, amelyet érdemes észben tartani: 1 col = 2,54 centiméter.

5. Terhelési index, sebességindex

235/70 R16 101S

Az utolsó tag jelöli a terhelési indexet (angolul loading index, röviden LI) és sebességindexet (angolul speed index, röviden SI). Hogy mik ezek pontosan? Mutatjuk!

  • Terhelési index: A terhelési index, olyan számjelzés, amely a gumi maximális terhelhetőségét mutatja.
  • Sebesség index: A sebesség index a gumiabroncs oldalfalán található betűjelölés, amely a maximális megengedett sebességet mutatja meg.

A pontos értékek megismeréséhez olvassa el sebességindex és terhelési index útmutató cikkünket. A példában szereplő 101S jelentése:

  • A 101-es LI alapján tudhatjuk, hogy 825 kg / abroncs a maximális terhelhetőség. Tehát összesen 3300 kilogramm a jármű terhelhetősége.
  • Az SI érték alapján tudhatjuk, hogy az abroncsok maximális sebessége 180 km/h. A példában ezt az S betű jelöli.

6. Egyéb információk

A fentiek mellett további jelölések találhatóak a legtöbb gumiabroncs falán. Összegyűjtöttük a legfontosabb további jelöléseket:

  • Gyártó: Az abroncsok többségén megtalálható a gyártó vállalat neve és logója.
  • DOT szám: A DOT szám az abroncs gyártásának pontos idejét jelöli. A négy számjegyből álló kód első két tagja azt jelöl, hogy a gyártási év, mely hetében készült a gumi. Az utolsó két számjegy pedig a gyártás évét jelöli.

Egyéb jelölések: További piktogramok jelölhetik a gumi különleges tulajdonságait. Ezeket részletesen bemutatjuk gumiabroncs jelölések cikkünkben.

gumi méret

Gyakori kérdések gumi méret kapcsán

Mit jelölnek a gumi méretek? Mi a gumiméret jelentése?

A gumi méretek az abroncs fizikai dimenzióit jelölik. A gumi méret meghatározásához használt legfontosabb jelölések:

Hogyan ellenőrizhető a gyári gumi méret?

A gumiméret ellenőrzéshez a fenti lépéseket érdemes követni. Összefoglalva:

  1. Olvassa el a gumi oldalfalán található jelöléseket!
  2. Az első két tagból megismerheti a gumi futófelületének és profilaránynak méretét!
  3. A negyedik tag a keréktárcsa-átmérőt mutatja!
  4. Míg a profilmélység méréséhez speciális mérőeszköz szükséges!

Mire használható a gumi méret kereső?

Oldalunkon található gumi méret kereső! Az eszköz segítségével az online megvásárolható abroncsok között a méret alapján tud válogatni.

Mi az a gumi méret váltó? Mire használható a gumi méret kalkulátor?

A gumi méret váltó (más néven gumi méret kalkulátor) akkor hasznos, amikor módosítani szeretnénk az éppen felszerelt abroncson átmérőben. Például az adott autón jelenleg 16-os van felszerelve, de az ügyfél 17-est szeretne helyette. Fontos kiemelni továbbá, hogy a váltóméret kalkulátorban kiválasztott abroncs nem térhet el +/- 2,5 %-os értékkel a gyári ajánlástól. Ellenkező esetben az abroncs nem felszerelhető.

Válogasson kedvére nyári gumi kínálatunkból, szereltesse át országszerte több, mint 200 helyen.

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!