Útmutató a gumiabroncs jelölések értelmezéséhez

A gumiabroncs oldalfalán található jelölések értelmezése nem könnyű feladat. Azonban, ha a számokból és betűkből álló komplex jeleket megismerjük, egy pillantással több dolgot is megtudhatunk egy gumiabroncsról. Útmutatókban segítséget nyújtunk a gumiabroncs jelölések értelmezéséhez!

Gumiabroncs jelölések értelmezése 

A gumiabroncs oldalfalán számok, betűk és olykor piktogramok is találhatóak. Ezek a karakterek szigorú konvenciót követnek. A gumiabroncs jelölések segítenek az adott gumi méretét, profilarányát, keréktárcsa-átmérőjét, DOT-számát, terhelési- és sebességindexét megismerni. További egyedi jelölések tájékoztathatnak a gumiabroncs speciális tulajdonságairól és gyártójáról és annak mintázatáról. A gumira pillantva az alábbi jelöléseket olvashatjuk:

225/45 R 17 94V

De mit takarnak pontosan ezek a betűk és számok? Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a gumiabroncs jelölésekről. Ha szeretné megfejteni a fenti kódsort, olvassa tovább cikkünket!

1. Gyártó 

A legtöbb gumiabroncson megtalálható a gyártó neve, logója vagy egyéb márkajelzése. Ez abban segít, hogy könnyedén felismerhesd, mely cég tervezete és gyártotta a terméket. Ilyen márkajelzés lehet például:

  • Pirelli 
  • Continental 
  • Toyo 
  • Falken 
  • Kumho 
  • Nexen 
  • Sumitomo 

A gyártó jelzése után a gumiabroncs mintázatáta van feltüntetve, mely a márkán belüli autógumi típusa. Funkció szempontjából a gumiabroncsokat mintázatokkal határozzuk. 

2. Gumiabroncs méret jelölés 

A gumiabroncs oldalfalán található első szám jelöli a kerék milliméterben megadott futófelületét. 

225/45 R 17 94V

3. Profilarány 

A perjel után következő második érték a profilarány. Százalékos érték, amely azt jelöli, hogy a futófelülethez viszonyítva mekkora a gumiabroncs oldalfalának magassága.

 225/45 R 17 94V

4. Gumiabroncs szerkezet 

A sorban következő jelölés a gumiabroncs szerkezetre vonatkozik. A két leginkább elterjedt jelölés a D (diagonál) és az R (radiál). 

Diagonál: A diagonál gumiabroncs szerkezet régebbi járműveken használt technológia. A szerkezetet erősítő, átlós elhelyezésű szövetekről kapta nevét. Jelölése: D

Radiál: A legelterjedtebb gumiabroncs szerkezet. Nevét arról kapta, hogy a szerkezetet erősítő szövetrétegek sugár irányba helyezkednek el a forgástengelyhez viszonyítva. Jelölése: R

 225/45 R 17 94V

5. Keréktárcsa-átmérő

A következő gumiabroncs jelölés a keréktárcsa-átmérő. A colban megadott érték azt mutatja, hogy mekkora átmérőjű felnire illeszkedik a gumiabroncs. Egy col 2,54 centiméternek felel meg. A példában szereplő gumiabroncs jelölések szerint 17 colos felnire illeszkedik a gumi. Tehát 17 * 2,54 = 43,18 centiméter átmérőjű felnire illeszkedik.

 225/45 R 17 94V

6. Terhelési index (loading index, LI) és sebességindex (speed index, SI)

Végül pedig a terhelési- és sebességindex látható a sorban. Míg a sebességindex (speed index, SI) a maximális megengedett sebességet mutatja meg, addig a terhelési index (loading index, LI) a gumi maximális terhelhetőségét mutatja. A példában látható 94-es szám az jelenti, hogy egy gumiabroncs maximálisan 670 kilogrammnyi terhelést bír. A V jelölés pedig az takarja, hogy a gumi maximális sebessége 2140 kilométer/óra. Szeretné az eltérő jelöléseket is könnyedén értelmezni? Akkor javasoljuk, hogy olvassa el a sebesség- és terhelési indexről szóló cikkünket.

 225/45 R 17 94V 

7. DOT szám

A DOT-szám segítségével pontosan megtudhatja, hogy mikor készült az adott gumiabroncs. A DOT számok alapján megkülönböztetünk új és a frissen gyártott gumiabroncsokat.

A 2000 előtt gyártott abroncsoknál a DOT-szám három jegyből, a 2010 utániaknál pedig négy számjegyből áll. A négy számjegy közül az első kettő azt mutatja meg, hogy az adott gyártási év hányadik hetében készült a gumiabroncs, a harmadik és a negyedik számjegy pedig a gyártás évét jelöli.


Fontos megjegyezni, hogy a megfelelő körülmények között tárolt, de még fel nem szerelt gumiabroncsok 5 éven keresztül tökéletesen megőrzik eredeti tulajdonságaikat. Ez azt jelenti, hogy egy nem használt 5 éves autógumi felszerelése semmiféle műszaki kockázatot nem jelent.

8. Speciális jelölések 

A fent bemutatott gumiabroncs jelöléseken túl, olykor további speciális jelöléseket találhatunk a gumi oldalfalán. Összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló jelöléseket:

  • 4S / AW / All weather: Olyan gumiabroncs, amelyet mind a négy évszakban lehet használni. 
  • C: Erősített gumiabroncs, amelyet kisteherautókon szoktak használni.
  • 3 Hegycsúcs és hópehely piktogram: Téli gumiabroncs, amely jobb tapadást és teljesítményt biztosít téli körülmények között.
  • M+S (mud and snow): Havas és saras útkörülményekre tervezett gumiabroncs. Nem biztos, hogy téli gumi. Különleges mintázatú kialakításuk és gumi keverék összetételének köszönhetően sokkal nagyobb vonóerőt biztosít sárban és hóban, mint egy normál mint egy nyári gumi. 
  • RF (reinforced): Megerősített típusú gumiabroncs, amely nagyobb terheléssel is megbirkózik.
  • TL (tubeless): Tömlő nélküli gumiabroncs.
  • TT (tube type): Tömlővel rendelkező gumi. Ilyen típusú gumiabroncsokat nem használnak modern gépjárműveken.
  • TWI (tread wear indicator): Az előírásoknak megfelelő szintre (minimális 1,6 mm) beállított kopásjelző. Segít nyomon követni a gumikopást és megelőzni a túlzott kopás okozta baleseteket.
  • RFT, Run Flat (defektűrő abroncs): Leeresztve, akár kilyukadva is képes tovább futni. Defektet nem lehet javítani rajta és csak TPMS-sel felszerelt autókkal kompatibilis.
  • Seal: Önjavító technológiával felszerelt gumiabroncs. Az abroncs futófelületének belső oldalára ragadós, sűrű defekttömítő anyagot visznek fel. 
  • Max load: Maximum terhelhetőség ( C.-s abroncsoknál tök lényegi dolog, hogy mennyire terhelheted ) 
  • All Season: Négy évszakos gumiabroncs jelölése. A mintázat és gumi keverék összetételnek köszönhetően téli és nyári körülmények között is használható.

Összefoglalás 

A gumiabroncs jelölések segítségével egy pillanat alatt megtudhatjuk a gumi méretét, profilarányát, keréktárcsa-átmérőjét, sebesség- és terhelési indexét vagy a gyártási idejét Sőt, sokszor a gumiabroncs egyéb speciális tulajdonságait is megismerhetjük a gumi oldalfalán található jelölésekből. Ez sokat segíthet gumiabroncs vásárláskor. Ahhoz, hogy a hasznos információkat bármely gumiról egyszerűen leolvashassa, alkalmazza a fenti cikkben olvasottakat!

Új gumiabroncsot szeretne vásárolni, de nehéz megtalálni a gépjárművéhez megfelelőt? Használja az oldalunkon található gumiabroncs kereső modult!

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!