Miért ne hanyagoljuk el a nyári gumiabroncs cserét?

Beköszöntött a jó idő, az autósok többsége már nyári gumira váltott, azonban nagyon sokan a nyári gumiabroncsok jelentőségét sokkal elhanyagolhatóbbnak tartják, mint a téli abroncsokét.

De miért is fontos nyári gumiabroncsra váltani?

Amikor az átlaghőmérséklet 7 fok fölé emelkedik, a téli gumiabroncs már nem biztonságos.

Télen teljesen más útviszonyokkal kell megbirkóznia abroncsainknak, mint nyáron. A téli útburkolatot a fagyos, csúszós havas körülmények jellemzik, míg a nyárit esős, vizes, több esetben felhevült, száraz. Bizonyos hőmérséklet felett az utak felolvadnak, így kevésbé lesznek csúszósak. Azonban a meleg aszfalton a téli gumi jobban tapad, így a gépkocsi kevésbé lesz irányítható, haladása lelassul, és ezzel megnő az üzemanyag fogyasztása is. Nem elhanyagolható, hogy a nagyobb tapadás miatt jobban kopnak az abroncsok, így élettartamuk jelentősen csökken. A nyári gumiabroncsok futófelülete nagyobb, anyaga sokkal lágyabb gumikeverékből készül, biztosítva, hogy nagy kánikulában, vagy esős időben is a megfelelő tapadást biztosítsa. Hideg időben, mikor az átlaghőmérséklet már nem éri el a 7 fokot, a gumi megkeményedik, így a megfelelő tapadást már nem tudja biztosítani. Ilyenkor érdemes téli gumiabroncsra visszaváltani. Láthatjuk, hogy az eltérő időjárási és útburkolati viszonyok megkövetelik az évszaknak megfelelő gumiabroncs használatát a maximális biztonság érdekében.

Mielőtt nyári gumiabroncsot vásárolnánk, érdemes tájékozódni és mérlegelni, hogy különböző nyári gumiknak milyen a zaj szintje, milyen komfortot és teljesítményt biztosítanak a vezető számára.

Válogasson megfelelő szempontok szerint nyári gumiabroncsaink közül és szereltesse Nálunk kényelmesen, online időpontfoglalással!

Vélemény, hozzászólás?