Hólánc használata a biztonságos téli vezetéshez

A hólánc olyan speciális felszerelés, amelyet a gumiabroncsra lehet rögzíteni. A lánc használatával fokozható az autó tapadása jeges és havas út felületeken. Ez csökkeni a kisodródás veszélyét és biztonságosabbá teszi a téli közlekedést. Magyarországon nem előírt a használata, a környező országok többségében télen kötelező, melyeket részletesen be is mutatunk. Cikkünkben hasznos tippeket mutatunk a biztonságos téli vezetéshez és választ kaphat a hólánc kapcsán leggyakrabban felmerülő kérdésekre!

Hólánc, hókengyel, hózokni: mit válasszak téli vezetéshez?

A hólánc mellett egyéb, a tapadást segítő téli felszerelések is elérhetőek. Ilyen például a hókengyel vagy a hózokni. Az alábbiakban összefoglaltuk a legfontosabb előnyöket és hátrányokat, amelyek segíthetnek az igényeinek leginkább megfelelő téli felszerelés kiválasztásában.

Hólánc

A hólánc használat előnyei:

  • Jelentősen növeli a autó tapadását a jeges és havas út felületeken.
  • A magasabb tapadásnak köszönhetően csökkenti a kisodródás kockázatát.
  • Számos környező országban kötelező, így külföldi út esetén beszerzése szükséges lehet.
  • Segítheti az csúszós, havas felületről történő elindulást.

A hólánc használat hátrányai:

  • Bár lehet kapni pár ezer forintért is hóláncokat, ezek gyakran hamar tönkre mennek. A valóban tartós hóláncok ára akár több tízezer forint is lehet.
  • Kellő gyakorlat hiányában nehéz lehet a hóláncok felszerelése.
  • Tilos a hólánc használata, ha nincs összefüggő jég- vagy hóréteg az úton.

Hókengyel


Hókengyel

A hókengyel használat előnyei:

  • A hókengyel segíthet a havas és jeges felületről történő induláskor.
  • Felszerelése gyors és egyszerű.
  • Kedvező ár-érték arányú.

A hókengyel használat hátrányai:

  • Nem alkalmas tartós haladáshoz.
  • A legtöbb hókengyel felszerelést követően nehezen távolítható el, az erős rugós szerkezet miatt.
  • Nem képes helyettesíteni a hóláncot.

Hózokni (hópaplan)

Hózokni

A hózokni használat előnyei:

  • A hózokni, vagy másnéven hópaplan, olyan erős szövet, amelyet tépőzárral nagyon könnyen lehet a gumiabroncsra rögzíteni. Így felszerelése pár percet vesz igénybe.
  • Kedvező árú.
  • Induláskor sokat segíthet havas és jeges felületeken.

A hózokni használat hátrányai:

  • A felrakásnál vagy forgatni kell a kereket, vagy előre gurulni. Így a rögzítéshez két személyre van szükség.
  • Nem alkalmas a hólánc helyettesítésére, mivel nagy távolság megtételéhez nem elég tartós.

A hólánc felszerelése lépésről-lépésre

Úgy döntött, beszerez autójához egy hólánc szettet? Remek döntés! Fontos, hogy a hólánc felszerelését gyakorolja, így elkerülheti, hogy éles helyzetben kelljen megtanulni a hólánc rögzítés technikáját. Javasoljuk, hogy tartsa meg a hólánc szettel kapott felhasználói útmutatót. Ebben a dokumentumban részletes instrukciókat találhat a hólánc felszereléséhez. Ha elvesztette, vagy éppen nincs kéznél, akkor sincs gond. Az alábbi lépéseket követve, a legtöbb hóláncot fel lehet szerelni:

  1. Lépés: Biztonságosan húzódjon félre! Ügyeljen arra, hogy ne akadályozza a forgalmat és ne veszélyeztesse saját, vagy más autós testi épségét! Vegyen fel a fényvisszaverő mellényt!
  2. Lépés: Vegye ki autóból a hólánc készletet, fektesse a meghajtott kerék elé, majd a gumiabroncs mögött kapcsolja össze a hóláncot!
  3. Lépés: Miután összekapcsolta a láncot, vezesse végig a kerék külső részén!
  4. Lépés: Törekedjen arra, hogy a hólánc egyenletesen fedje a kerék felületét, végül pedig rögzítse biztonságosan a láncot
Hólánc, hókengyel, hózokni: mit válasszak téli vezetéshez?
Hólánc

Gyakori kérdések a hólánc kapcsán

Kötelező Magyarországon hóláncot használni télen?

Magyarországon nem kötelező hóláncot használni télen, csupán javasolt. Azonban számos környező országban a törvényi előírások szerint az év adott időszakában, bizonyos időjárási feltételek esetén kötelező a hólánc használata. Ha külföldi sítúrára vagy téli kirándulásra készül, tájékozódjon az ország hatályos jogszabályairól!

Mely környező országokban kötelező hóláncot használni? #

Az alábbiakban összegyűjtöttük a legnépszerűbb téli kirándulási úticélokra vonatkozó szabályozást. Fontos, hogy a cikkben olvasható közúti szabályok csak tájékoztató jellegűek. Mindenképp ellenőrizze az adott ország hatályos jogszabályait az út előtt.

  • Ausztria: Minden személygépkocsi és 3,5 tonnánál könnyebb gépjármű esetén kötelező 4 millimétert meghaladó profilmélységű gumiabroncsot használni és/vagy hóláncot november 1. és április 15. között. Fontos kitétel, hogy a hólánc csak abban az esetben használható, ha összefüggő jég- vagy hóréteg fedi az utat és a hólánc használata nem okoz sérülést az út felületében. A szabályszegők akár több ezer eurós büntetésre is számíthatnak.
  • Csehország: Bizonyos útszakaszokon táblák jelzik a hólánc használatát. Ezen útszakaszokon kötelező hólánc felszerelése erős havazás esetében.
  • Franciaország: Minden autós számára kötelező a hólánc beszerzése. Bizonyos útszakaszokon, erős havazás esetén előírás a téli felszerelés használata.
  • Horváthország: Az 50 millimétert meghaladó havazás esetén kötelező a hólánc felszerelése.
  • Németország: Bizonyos útszakaszokon táblák szabályozzák a hólánc használatát. Intenzív havazás esetén kötelező a hólánc felszerelése ezeken az útszakaszokon.
  • Norvégia: A norvég lakosok számára kötelező a hólánc használata.
  • Olaszország: A sípályákhoz vezető utak nagy részén kötelező a hólánc használata.
  • Svájc: Adott útszakaszokon táblák szabályozzák a hólánc használatát. Ezen útszakaszokon kötelező hóláncot használni, ha az időjárási körülmények ezt indokolttá teszik.
  • Svédország: A svéd lakosok számára kötelező a hólánc használata.
  • Szerbia: November 1. és április 1. között erős havazás esetén kötelező a hólánc használata. Akár a határátlépést is megtagadhatják, ha autódban nem áll rendelkezésre a felszerelés.
  • Szlovénia: Az 50 millimétert meghaladó havazás esetén kötelező a hólánc felszerelése. Erős havazás esetén gyakran ellenőrzik határátlépéskor a hólánc meglétét. Elfelejtett gondoskodni a hóláncról? Sajnos akkor megtagadhatják a határátlépést.
  • Ukrajna: November 1. és április 1. közötti időszakban kötelező a hólánc felszerelése és használata, ha az időjárási körülmények ezt indokolják. A határnál ellenőrizhetik a hólánc felszerelést.

Mekkora a maximális sebesség hólánc használatakor?

A Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása (KRESZ) szerint maximum 50 kilométer/óra sebességgel haladhatunk hóláncot használva. Azt javasoljuk, válasszon alacsonyabb menetsebességet hólánc használatakor a maximális biztonság érdekében.

Mikor tilos a hólánc használata?

Tilos a hólánc használata, ha nincs összefüggő jég- vagy hóréteg az utakon. Ilyenkor a hólánc kárt tehet az útfelületben.

Mi az automatikus hólánc?

Az automatikus hóláncokat leginkább buszokon és hasznogépjráműveken szokták alkalmazni. Olyan speciális berendezés, amely akár menet közben is bekapcsolható. Célja, hogy a limitált beépítésű hellyel bíró járművek is biztonságosan tudjanak közlekedni télen a jeges és havas utakon.

A létramintás vagy a trapézmintás hóláncot érdemes választani?

A szakértők többnyire a trapézmintás hólánc választását javasolják. Míg a létramintás hólánc bizonyos kerékállásokban nem érinti a földet, addig a trapézmintás minden kerék pozícióban érintkezik az aszfalttal.

Összefoglalás

Ugyan hazánkban nem kötelező a hólánc használata a KRESZ szerint, mégis sokat segíthet abban, hogy fagyos és havas aszfalton biztonságosan tudjon közlekedni. Felszerelése egyszerű és gyorsan elvégezhető. A hólánc helyett használhat hókengyelt vagy hózoknit. Fontos, hogy saját igényeinek és az időjárási körülményeket mérlegelve hozzon döntést!

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!