Olajcsere kisokos: mit érdemes tudni az olajcseréről?

Autós körökben ismert a mondás, amely szerint “a legolcsóbb motoralkatrész a motorolaj”. Ahogy az autós aforizma is mutatja, a motor állapot megőrzésében fontos szerepe van a rendszeres olajcserének. A témában rengeteg kérdés merülhet fel. Miért fontos az olajcsere? Mit jelent az olajcsere periódus? Mikor szükséges az olajszűrő cseréje? Cikkünkben választ kaphat a témába vágó fontos kérdésekre!

Olajcsere otthon? Bízza inkább szakemberre az olajcserét!

Sokan úgy vélik, hogy az olajcsere otthon is elvégezhető szerviz feladat. A szakszerű olajcsere nagy tapasztalatot igényel, így érdemes a szakemberekre bízni! Gyakori problémák az otthoni olajcsere esetén:

  • a motortérben marad fáradt olaj szennyezés,
  •  nem megfelelő olajszint kiválasztása,
  • a szűrő csere elhanyagolása,
  • a fáradt olajjal keveredik az új olaj (de ez abban az esetben is így van, ha szervizkörülmények között zajlik a folyamat – mindig marad egy kevés fáradt olaj a motorban),
  • nem a gyártói instrukcióknak megfelelő minőségű olaj használata.

További probléma az otthon végzett olajcserével a környezetvédelmi kritériumoknak való megfelelés. A fáradt olaj tárolására és megsemmisítésére vonatkozó törvényi szabályozás szigorú. A nem megfelelően tárolt, talajvízbe szivárgó fáradt olaj jelentős ökológiai károkat okozhat. Ezért az olajcserét végző szakszervizek speciális környezetvédelmi feltételek szerint üzemelnek. Az otthon végzett olajcsere esetén nem megfelelően megsemmisített fáradt olaj akár súlyos, több százezer forintos büntetést is vonhat maga után.

Foglaljon időpontot olajcserére most!

Ha szeretné elkerülni a sorban állást, akkor foglaljon időpontot online professzionális szervizeink egyikébe!

Olajcsere ár: mennyibe kerül az olajcsere?

Sok autósban felmerül a kérdés a közelgő szerviz kapcsán: mennyibe kerül az olajcsere? A várható költségeket számos szempont befolyásolhatja, mint például:

  • használt olaj márkája, minősítése
  • autó márkája és típusa,
  • használt olaj mennyisége,
  • munkadíj.

Autó típustól függően 10000-30000 kilométerenként szükséges olajat cserélni. Professzionális szervizeinkben a gyári előírásoknak megfelelő munkafolyamatokkal végezzük az olajcserét. Majd megfelelő diagnosztikai eszközzel beállítjuk az olajcsere periodusának megfeleő időben történő visszajelzését.

Milyen gyakran szükséges motorolajat cserélni?

A gépkönyvben szereplő olajcsere periódusát távolság vagy időtáv alapján adhatja meg a gyártó. Bár ezek fontos adatok, amelyeket érdemes szem előtt tartani, a gyártó által megjelölt olajcsere periódus optimális közlekedési körülményekre vonatkozik. Általában igaz, hogy a valós közlekedési szokások esetén indokolt a gyakoribb olajcsere. Az alábbiakban összefoglaltuk az olajcsere gyakoriságát leginkább befolyásoló tényezőket:

  • Olajmennyiség: Nem feltétlenül igaz az, hogy a nagyobb méretű motoroknál ritkábban szükséges az olaj cseréje, ugyanis a nagyobb motorban több lerakódás keletkezhet, nagyobb a hűtendő közeg, több a súrlódó alkatrészek száma. Ezt levetítve egy kisebb motorra a viszonyszám nem változik.
  • Gépjármű évjárata: A modern gépjárművek gyakran 15000-20000 kilométer megtételére is képesek két olajcsere között. A régebbi technológiát használó autók 5000-10000 kilométerenként olaj cserére szorulnak.
  • Motortípus: A benzines motorok esetén a magasabb üzemi hőmérséklet, a dízel motoroknál pedig a fokozott olajszennyezés jelenthet problémát. A megfelelő minőségű, gyártói instrukcióknak megfelelő olajhasználat mindkét esetben elengedhetetlen.
  • Vezetési szokások: Az urbánus környezetben történő közlekedés nagyobb mennyiségű motorolajat használ el, mint az egyenletes fordulatszámú autópályán történő közlekedés. Az olyan autóhasználati szokások, mint a hidegindítás, rendszeres hegymenet és rapid sebesség változás fokozzák az olaj elhasználódását.
  • Vezetési stílus: Tudta, hogy a nyugodt vezetéssel növelheti az olajcsere periódust? A sportosabb vezetési stílus fokozza az olajfogyás sebességét.
  • Használt olaj: Szakembereink minden esetben a gyártói előírásnak megfelelő olaj használatát javasolják. A megfelelő olaj nem csupán az olajcsere periódust hosszabbíthatja meg, de a motor élettartamát is!
olajcsere

Gyakori kérdések olajcsere kapcsán

Mennyi az olajcsere ára?

Az olajcsere ára átlagosan 30000-35000 forint olajcsere periódusonként. Ez az összeg jelentős szórást mutat autótípusonként. A luxus autómárkák esetén általában magasabb az olajcsere költsége, míg kisebb szervízdíjjal számíthatnak a tömegautó tulajdonosok.

Mit jelent az olajcsere periódus?

Az olajcsere periódus jelentése az a távolság vagy időszak, amely megtételét vagy elteltét követően szükséges cserélni a motorolajat. Tehát az olajcsere periódust a gyártó kétféleképpen szabhatja meg:

  • megtett távolság alapján,
  • olajcsere óta eltelt idő alapján.

Mi az olajcsere matrica?

Több gyártó használ öntapadós matricákat, amelyek emlékeztetik az autótulajdonosokat a szükséges olajcserére. Az olajcsere matrica jelzi:

  • az utolsó olajcsere időpontját,
  • következő szerviz javasolt időpontját,
  • a használt olaj típusát és márkáját.

Az olajcsere mennyi idő?

Gyakori kérdés az autósok részéről: az olajcsere mennyi idő? A műveletet üzemmeleg motornál szokták végezni, ami megnöveli a várható szerviz időt. Az adminisztrációs folyamat, az olajcsere és a szűrőcsere általában 60-120 percet vesz igénybe. Ha szeretné elkerülni a sorban állást, akkor foglaljon időpontot online! Ügyfeleink online foglalhatnak időpontot a professzionális szervizeink egyikébe.

Honnan tudhatom, hogy szükséges az olajcsere?

A legtöbb autó jelzi az olajcsere szükségességét a műszerfalon található olajos kanna piktogram segítségével. Egyes típusok esetén az INSP , Service vagy Ölwechsel felirat olvasható. Az automatikus jelzésen túl érdemes észben tartani az utolsó olajcsere időpontját. További segítséget jelenthet a fentebb bemutatott olajcsere matrica.

Összefoglalás

A rendszeres és gyakori olajcsere meghosszabbíthatja a motor élettartamát. A kedvező összegű szerviz feladattal megelőzhető számos későbbi költséges motorjavítás. Az Abroncs Kereskedőház Kft. (AKH) szerviz hálózatában kiemelkedő minőségű Castrol motorolajat használnak. Válassza profi olajcsere szolgáltatásunkat és foglaljon időpontot online!

Válogasson kedvére nyári gumi kínálatunkból, szereltesse át országszerte több, mint 200 helyen.

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!