Milyen olaj kell az autómba?

Sok autósban felmerül a kérdés: milyen olaj kell az autómba? Ahhoz, hogy megtalálja a tökéletes motorolajat, nem elegendő az autó kézikönyvét megtekinteni. A gyártói előírások megismerésén túl fontos, hogy megismerjük a minőségi osztályokat, a viszkozitás fogalmát és az egyéb vásárlási szempontokat. Cikkünkben részletesen bemutatjuk motorolajok típusait és tulajdonságait!

Milyen olaj kell az autómba?

Autós társaságokban gyakran emlegetett vicc, hogy a legolcsóbb motor alkatrész a motorolaj. Az autós aforizma fontos üzenetet hordoz: a gyakori motorolaj csere segít a motor állapotának megőrzésében. Sokan kérdezik: milyen olaj kell az autómba? A válaszhoz az alábbi szempontokat érdemes mérlegelni:

  • Gyártói előírások: Kiindulási pontként tekintse meg az autó kézikönyvében szereplő előírásokat. A gyártók általában több olaj típus használatát is lehetővé teszik. Ezzel megnehezítik a döntést.
  • Viszkozitás: A viszkozitás az áramlással szembeni ellenállást jelöli. A folyékony és alacsony viszkozitású motorolaj könnyebben áramlik. Ez extra védelmet jelent a motornak.
  • Minőségi osztály: Az ACEA (European Automobile Manufacturers’ Association, magyarul Európai Gépjárműgyártók Szövetsége) jelölések szerin 5 minőségi osztályt különböztetnek meg. Az 1-es szám jelöli a legalacsonyabb, míg az 5-ös szám a legmagasabb minőségi osztályt. Amennyiben maximális védelmet akar biztosítani a motornak, válassza az 5-ös besorolású olajokat!
  • Márkák: A gyártók minőségbiztosítási elveket alkalmaznak és más alapanyagokkal egészítik ki a kenőanyagot. Fontos, hogy megbízható gyártó termékeit válassza! Az AKH szervizekben kizárólag Castrol motorolajat használnak.

Motorolaj jelölések

A motorolaj jelölések megismerése segíthet a megfelelő termék kiválasztásában. Az egyik legelterjedtebb jelölést a Society of Automobile Engineers (röviden SAE, magyarul Autóipari mérnökök szövetsége) vezette be. Az alábbi példán keresztül mutatjuk be a jelölések dekódolását.

Motorolaj jelölés: 10W-30

  • A W betű az angol winter (magyarul tél) szót jelöli.
  • A W előtt álló szám mindig 5-tel osztható és azt a hőmérsékletet jelöli, amelyen az olaj hidegindítás esetén is képes megvédeni az olajat. A kiindulópont: -35 °С, tehát a 10W -25 °С hőmérsékletig képes megvédeni a motort.
  • A második szám a normál körülmények közötti olaj áramlást jelöli. A magasabb szám jobb áramlási képességet jelöl.

Gyakori kérdések és válaszok

Használt motorolaj leadás: hol adható le a használt motorolaj?

A fáradt olaj veszélyes hulladéknak minősül, így tilos a lefolyóba önteni. A használt motorolaj leadás egyszerű feladat, hiszen a legtöbb benzinkúton lehetőséged nyílik rá. A veszélyes hulladéknak minősülő motorolajat újrahasznosítják. Általában az alábbi lépéseken keresztül:

  1. Használt motorolaj leadás
  2. Fáradt olaj hasznosító üzem
  3. Bitumen gyártás
  4. Építőipari felhasználás

Milyen motorolajat vegyek?

Az autótulajdonosokban gyakran felmerülő kérdés: milyen motorolajat vegyek? A döntéshez az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni:

  • Gyártói előírás: Kiemelten fontos, hogy mindig a gyártói előírásoknak megfelelő tulajdonságú és típusú motorolajat használjon. Ellenkező esetben kárt tehet a motor működésében.
  • Viszkozitás: A viszkozitás, vagyis a motorolaj sűrűsége, befolyásolja a kenőanyag áramlását a motorban. Motorolaj csere előtt járatni szokták a motort. Ennek célja, hogy az olajat felmelegítése. Az üzemmeleg olaj kevésbé viszkózus, így könnyebb leengedni.
  • Ár-érték arány: Meghatározó döntés szempont a motorolaj ár-érték aránya. Fontos, hogy kerülje a megbízhatatlan eredetű, gyanúsan olcsó termékeket. A hamisított motorolajok minősége alacsony és használata akár költséges műszaki hibához is vezethet.
  • Kiszerelés: Általában igaz, hogy a nagyobb kiszerelésű motorolaj fajlagos költsége alacsonyabb. Tehát célszerű nagyobb kiszerelésű termékeket vásárolni a költségmegtakarítás érdekében.
  • Minőségi osztály: Az ACEA jelölések szerin 5 minőségi osztályt különböztetnek meg. A magasabb szám a jobb minőséget jelöli. A magasabb osztály előnye lehet: a hosszabb csere periódus és a motor amortizációjának csökkentése.

Milyen gyakran kell motorolajat cserélni?

Autó típustól függően 10000-30000 kilométerenként szükséges olajat cserélni. Tehát a motorolaj csereperiódus elsősorban az autó használatának mértékétől függ. A megtett kilométerek számától függetlenül érdemes legalább évente egyszer olajat cserélni.

Mennyi olaj kell az autóba?

Gyakori kérdés a motorolaj kapcsán: mennyi olaj kell az autóba? A válaszhoz érdemes az autó kézikönyvét megtekinteni, ahol a pontos mennyiség szerepel. A pontos mennyiség meghatározásához használjon mérő kupakot. Javasoljuk, hogy lassan, apró részletekben töltse fel a kiürült motorolaj tartályt.

Motorolaj árak: mennyibe kerül a motor olaj?

A motorolaj nem csupán csökkenti a súrlódást és a kopást, hanem a motorra veszélyes mikroszemcsét is elvezeti. A költséges műszaki hibák elkerülésében nem elegendő a gyakori motorolaj csere. Fontos, hogy megfelelő minőségű kenőanyagot használjon. A motorolaj árak jelentős eltérést mutatnak. Az olyan prémium motorolajok, mint a Castrol Professional termékcsalád, amelynek kizárólagos forgalmazója az Abroncs Kereskedőház, segíthetnek a motor egészségének megőrzésében. A modern olaj olyan adalékanyagokat tartalmaz, amelyek képesek lerakódásokat feloldani.

Mennyibe kerül a motorolaj csere?

Országos lefedettségű, profi szervizeikben kizárólag minőségi, Castrol kenőanyagokkal végezzük az olajcserét.

Árlistánkat ITT találja.

Motorolaj csere az AKH szervizekben

Az 1995-ben, családi vállalkozásként alapított Abroncs Kereskedőház (AKH) a magyar gumiabroncs piac értékesítési és szolgáltatási területén belül több kategóriában is piacvezető. A cég több mint 30 neves márka egyedülállóan széles választékát forgalmazza, emellett saját márkák importjában és forgalmazásában is kiemelkedő a magyarországi piacon. Válassza profi országos szervizeink egyikét, ahol kizárólag prémium minőségű Castrol motorolajjal dolgozunk!

Válogasson kedvére nyári gumi kínálatunkból, szereltesse át országszerte több, mint 200 helyen.

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!