Elektromos autógumi: valóban szükséges a speciális abroncs?

Nem kérdéses, hogy az elektromos járművek korszaka jó pár éve megkezdődött. A Nemzetközi Energia Ügynökség adatai szerint az elektromos autók piacán jelentős növekedés volt 2023-ban. Közel 14 millió e-autót adtak el, mely 18%-os növekedés 2020-hoz képest. A trend várhatóan folytatódik, szakértői becslések szerint 2024-ben minden 5 eladott autó elektromos lesz. A technológiai terjedését nagyban elősegíti a folyamatos technológiai innováció, mely következtében évről-évre növekszik az e-autók hatótávolsága. Az elektromos autógumi olyan speciális abroncs, melyet e-autókhoz fejlesztettek ki és jelentősen hozzájárulhat az energiafelhasználás csökkentéséhez. Cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a témában!

Mi pontosan az elektromos autógumi?

Gyakori kérdés új e-autó tulajdonosok körében: szükséges speciális abroncsokat használni az elektromos autókon? A válasz egyértelműen igen!

Az elektromos autógumit a villanyautókhoz fejlesztettek ki, így fokozhatja a menettávolságot, csökkentheti a gördülési ellenállást és növelheti az abroncs élettartamát.

A robbanómotoros és elektromos gépjárművek között számos olyan műszaki különbség van, mely indokolttá teszi az eltérő abroncs használatát, egyebek mellett ilyen:

  • Tömeg: Rendszerint az e-autók nehezebbek, mivel a magas teljesítményű akkumulátorok súlya magasabb, mint a benzintanké. A magasabb tömeg következtében nagyobb terhelés éri az abroncsokat.
  • Indulási nyomaték: Az elektromos autó induláskor jelentősen nagyobb nyomatékot generálnak, mint a benzin- és dízel gépjárművek.
  • Gyorsulás: Már az első tesztvezetéskor egyértelművé válik minden autós számára, hogy az e-autók gyorsulása jelentősen eltér a megszokottól.
  • Menethang: Bár elsőre csábító a teljesen hangmentes közlekedés ötlete, mégis közlekedésbiztonsági szempontból fontos, hogy az autó könnyen észlelhető legyen a hangkibocsátás alapján. Autóstársak, gyalogosok, motorosok és biciklisek egyaránt számítanak arra, hogy a közeledő autó hangot bocsát ki. Kötelező a hanggenerátor beépítése a villanyautókba, azonban az aszfalttal érintkező abroncs hangja is fontos szerepet lát el a biztonságos közlekedésben.
  • Abroncskopás: A nagyobb tömeg, nyomaték és gyorsulás fokozott kopást eredményezhet. Így az elektromos autógumi módosított anyagösszetétele fokozott ellenálló képességet nyújt a hosszabb élettartam érdekében.

Miért szükséges speciális gumiabroncs az elektromos autókra?

Most, hogy sorra vettük, melyek az robbanómotoros- és villanyautók közötti műszaki különbségek, ideje bemutatni, melyek a speciális abroncsok legfontosabb előnyei!

1. Kedvezőbb gördülési ellenállás, fokozott energiahatékonyság és nagyobb hatótávolság 

A villanyautók energiafogyasztására jelentős hatást gyakorol az abroncs. Bár a pontos mértéket illetően korlátozott mennyiségű tudományos kutatás érhető el, a gyártói adatok szerint a megfelelő abroncs körülbelül 30%-kal redukálhatja az energiafelhasználást, mely akár 5%-kal nagyobb hatótávot biztosíthat.

A Michelin által forgalmazott EPrimacy abroncs kapcsán az alábbi adatokat osztotta meg a gyártó:

“A rendkívül rugalmas elasztomereket tartalmazó MICHELIN e.Primacy gumiabroncs kiváló teljesítményt nyújt az EV kategóriában mind élettartam, mind gördülési ellenállás tekintetében. Az abroncs használatával mintegy 7%-kal növelhető az elektromos autók hatótávja, ami 400 km-es hatótáv esetében további 30 km-nek felel meg. Ez nagyon hasznosnak bizonyulhat az utazás végén, amikor a célunk az, hogy a legközelebbi töltőállomásra érjünk.”

Forrás: https://www.michelin.hu/auto/tanacs/ev-kisokos/elektromos-mobilit%C3%A1s

2. Kiváló ellenálló képesség, hosszabb élettartam és magasabb közlekedésbiztonság

A futófelület jelenti a kapcsolatot az autó és az útfelület között. Normál használat mellett folyamatosan kopik, így csökken a gumi profilmélység. Mivel a piacon elérhető villanyautók többsége 1500-2000 kilogramm közötti tömegű, így a nagy tömeg következtében fokozott terhelés éri az abroncsokat. Ennek két kellemetlen következménye van: fokozódik az amortizáció és gyorsabban csökken a profilmélység. 

Ha szeretné megnövelni a gumi használati idejét és ragaszkodik a biztonságos profilmélységhez, válasszon e-autókhoz gyártott abroncsokat, melyek speciális anyagösszetételük és mintázatuk miatt nagyobb ellenálló képességgel rendelkeznek.

3. Jobb vezetési élmény

Fontosnak tartja az élvezetes, dinamikus és sportos vezetési élményt? Ez esetben érdemes elektromos autógumit választani, amelyet a nagy nyomatékú és gyorsulású járművekhez fejlesztettek. A kiváló úttartás, tapadás és teljesítmény garantált!

Az elektromos autó abroncs alacsonyabb gördülési ellenállással rendelkezik a jobb teljesítmény érdekében.

Hol vásárolható elektromos autó abroncs?

Elektromos autó abroncs vásárlás előtt áll? Tekintse meg széles termékkínálatunkat és rendelje meg az igényeinek megfelelő gumit! Amennyiben az országos lefedettségű szervizhálózatunk bármely pontjára kéri és igénybe veszi a gumicsere szolgáltatást, akkor a szállítási költséget átvállaljuk!

Válogasson kedvére nyári gumi kínálatunkból, szereltesse át több, mint 150 ponton országos szervizhálózatunkban.

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!