Gumi profilmélység útmutató: mérés, szabályok és tudnivalók

A törvényi előírásban szereplő abroncs profilmélységet közúti ellenőrzés során megmérhetik. Azonban a megfelelő gumi profilmélység nem csupán a törvényi elírások, de a vezetés biztonsága miatt is fontos. A megfelelő profilmélység csökkentheti a féktávot vizes útfelületeken, amely baleseteket előzhet meg. Cikkünkben megismerheti a gumi profilmélység mérési módszereit, szabályozását és hasznos tippeket kaphat az abroncs választáshoz!

Miért fontos a megfelelő abroncs profilmélység?

A megfelelő abroncs profilmélység nem csupán a törvényi előírások, de a vezetés biztonsága miatt is kiemelten fontos. Vizes környezetben tesztelte a kopott gumikat az Auto Bild autós magazin. A német szaklap magyar kiadásában is megjelent esettanulmányban arra keresték a választ, hogy a különböző mértékben koptatott gumiabroncsok hogyan viselkednek vizes felületen. Esős időszakokban gyakori jelenség a vízen való felúszás (angolul aquaplaning). A veszélyes jelenség során az útfelület és az autó gumiabroncsa között összefüggő vízréteg alakul ki. Ez kialakulhat sok eső és olvadó hó hatására is.

A magyar utakon az úthibák miatt sajnos még inkább jellemző, hogy veszélyes helyzetek alakulnak ki az összefüggő vízréteg miatt. A helyzetet ráadásul súlyosbítja, hogy nagyobb jármű (busz, teherautó, kamion) előzésekor az útról rengeteg víz verődik az előző jármű alá. Hogy előzhető meg a balesetveszélyes vízen való felúszás?

A gumikon rengeteg múlik, évről-évre egyre nyilvánvalóbbá válik a különböző specifikus teszteken, hogy a biztonság az abroncsoknál kezdődik. Vízen való felúszás esetén nagyon sok múlik a következőkön:

  • a víz mennyisége, vagyis a vízréteg vastagsága,
  • az autógumi profilmélysége,
  • mintázata és
  • nyomása.

Ezek közül a víz réteget nem tudjuk befolyásolni, a megfelelő mintázat kiválasztásával, illetve a profilmélység és a keréknyomás rendszeres ellenőrzésével azonban sokat tehetünk saját magunk, utasaink és környezetünk biztonságáért.

A vezetés biztonsága és gumi profilmélység

Téli gumiabroncsok esetén a törvényileg előírt minimális profilmélység 1,6 mm, ha valakinél a közúti ellenőrzést végző rendőrök kisebb értéket mérnek, akkor magas bírságra számíthat. Arra azonban az Auto Bild legfrissebb esettanulmánya rámutat, hogy a törvényi előírásban megszabott 1,6 mm gumi profilmélység sok esetben nem kielégítő. A teszten három prémium abroncsgyártó gumijait vizsgálták, és elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy az egyes gumik mennyire hatékonyak különböző kopottsági stádiumban. A Continental, a Goodyear és a Michelin gumijait vonták tesztelés alá. A vízen való felúszás közben mutatott sebesség és a fékút hossza alapján hasonlították össze az abroncsokat. A kutatás során az alábbi abroncsokat vetették össze:

  • Új, kopásmentes gumi szett mindhárom gyártótól
  • 5 mm profilmélységig koptatott gumi szett
  • 3 mm profilmélységig koptatott gumi szett
  • 1,6 mm profilmélységig koptatott gumi szett

A teszt során azt a teljesen szokványos helyzetet szimulálták, amikor 130 km/h-val haladva, autópályán elkap minket egy nagy eső és hirtelen fékezésre kényszerülünk. Jók a fékek, működik az ABS és az ESP, a fékút azonban merőben mást mutat a különböző kopottsági állapotoknál.

gumi profilmélység

Az eredmény megdöbbentő és elgondolkodtató. 120 km/h sebességről fékezve az új abroncsoknak maximum 60 méterre volt szükségük, hogy megálljanak, míg a törvényi minimumban közölt 1,6 mm esetén a féktáv több mint 150 méter volt. Ahol új gumival már megálltak a tesztautók, ott kopott abroncsokkal 106 km/h tempóban haladtak tovább a személyautók. Az esettanulmány eredményei szerint a vezetés biztonságát jelentősen növeli, ha a törvényi előírásoknál szigorúbb normák alapján válasszuk meg a profilmélységet.

Nyári és téli gumi profilmélység jogszabály

A nyári és téli abroncs profilmélység jogszabály által meghatározott minimum értékkel rendelkezik. A 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet, amely a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről az alábbi módon szabályozza a gumi profilmélységet:

“(4) Az (1) bekezdésben említett járműveken csak olyan gumiabroncsot szabad használni, amelyen a futófelület mintázatának magassága a teljes felületen eléri:
a) az M1, N1, O1 és O2 kategóriájú járműveken a gumiabroncs átmérőjétől függetlenül az 1,6 mm-t; továbbá
b) az egyéb járműveken
ba) a 0,75 métert meg nem haladó átmérőjű gumiabroncsok esetében az 1,6 mm-t,
bb) a 0,75 méternél nagyobb átmérőjű gumiabroncs esetében a 3 mm-t.”

Gyakori kérdések a gumi profilmélység kapcsán

Mi az a gumi profilmélység mérő?

A profilmélység mérő egy olyan speciális berendezés, amely az abroncs profilmélységének mérését teszi lehetővé. Elérhető digitális kijelzővel rendelkező, kalibrált mérőszerszám és kedvezőbb árú manuális eszköz is. A pontos mérés érdekében mindig kövesse a profilmélység mérő eszköz gyártói instrukcióit.

Nincs kéznél gumi profilmélység mérő, de szeretné megbecsülni az abroncs profilmélységét? Bár pontos mérésnek nem tekinthető, azonban egy 100 forintos érme segítségével gyors becslést végezhetsz. Amennyiben az érme szürke peremét nem fedi teljesen a horony, akkor a profilmélység 4 mm alatti.

Mekkora a gumi profilmélység minimum értéke?

A gumi profilmélység minimum értékét a 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet határozza meg. Az M1, N1, O1 és O2 kategóriájú járműveken a gumiabroncs átmérőjétől függetlenül 1,6 mm a profilmélység minimum értéke. Egyéb járművek esetén az abroncs átmérő alapján határozzák meg a minimum értéket:

  • Amennyiben az abroncs átmérő kisebb mint 0,75 méter, akkor a gumi profilmélység minimum értéke 1,6 mm.
  • Amennyiben az abroncs átmérő nagyobb mint 0,75 méter, akkor a profilmélység minimum értéke 3 mm.

Mekkora a nyári gumi profilmélység javasolt értéke?

Ahogy a fentebb ismertetett esettanulmány is igazolja, a magasabb gumi profilmélység csökkentheti a féktávot. Így a nyári gumi profilmélység javasolt értéke minimum 4 mm.

Mekkora a téli gumi profilmélység javasolt értéke?

Bár a magyar jogszabályok nem írják elő, célszerű legalább 4 mm gumi profilmélységű téli abroncsokat választani. Érdekesség, hogy Ausztriában a téli gumi profilmélység minimum értéke 4 mm.

Hogyan ellenőrizhető az új gumi profilmélység értéke?

Az új gumi profilmélység értéke ellenőrizhető speciális mérőeszköz segítségével. Erre a célra használható gumi profilmélység mérő, amely milliméter pontossággal képes megállapítani az abroncs profilmélységét.

Milyen szabály vonatkozik a teherautó gumi profilmélység értékre?

A teherautó gumi profilmélység értékre szintén a már említett 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet vonatkozik. Ha a teherautó abroncs átmérője 0,75 alatti, akkor 1,6 mm a minimális gumi profilmélység. Míg 0,75 méter abroncs átmérőt meghaladó teherautók esetén 3 mm a minimális gumi profilmélység.

Mi az kopásjelző (TWI, tread wear indicator)?

A kopásjelző (TWI, tread wear indicator) olyan, az abroncson található felirat vagy piktogram, amely figyelmeztet a kritikus szintű gumikopásra. A gumi jelzések részletes megismerése segíthet a kopás felismerésében.

Boxutca: gumi profilmélység ellenőrzés hipermodern módszerrel

A Boxutca, a Hunter Engineering által fejlesztett legújabb járműszerviz -innováció. Minden szervíz egység négy kamerával és 16 lézer érzékelővel felszerelt. 3-5 másodpercenként képes átvizsgálni egy járművet, emberi beavatkozás nélkül. A hipermodern diagnosztikai eszközzel másodpercek alatt ellenőrizhető a gumi profilmélység, valamint meghatározható az adott abronccsal várható fékút is. Szeretné kipróbálni? Három szervízünkben már elérhető a Boxutca szolgáltatás!

AKH Mexikói út szerviz

AKH Megyeri út szerviz

AKH Fehérvári út szerviz

A kopás következtében nem kielégítő a gumiszettjének profilmélysége? Oldalunkon több tucat gumi közül választhatja ki az igényeinek leginkább megfelelőt!

Válogasson kedvére téli gumi kínálatunkból, szereltesse át országszerte több, mint 200 helyen.

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Vélemény, hozzászólás?